I går avdekket Bergens Tidende at Brann-ledelsen vil kutte i spillerlønningene. I dag bekrefter Brann-direktør Bjørn Dahl at Branns lønnssystem, som ble innført i 2001-sesongen, skal revurderes.
Det betyr etter alt å dømme slutten på lønnstaket, som ble innført med den nye modellen. Og det kan bety slutten på store bonusutbetalinger i nedgangstider, slik den eksisterende modellen legger opp til.
— Systemet må revurderes, men det blir likevel ikke fritt frem for høye lønninger, påpeker direktøren.
Større fleksibilitet
Ifølge Dahl er målet ikke bare å spare penger, men også å øke fleksibiliteten og handlefriheten i jakten på nye spillere.
— Det systemet vi har hatt de siste årene, har fungert bra. Vi tok konsekvensen av at de høye lønningene måtte ned. Millionlønningene, og dem var det mange av, er borte. Men slik det er i dag, er det vanskelig å få tak i profilene, poengterer Bjørn Dahl.
Det var tidligere sportssjef Arne Møller som var arkitekten bak lønnsmodellen der spillerne ble plassert i fire klasser, med fire ulike lønns- og bonuskategorier. I den øverste kategorien har maks grunnlønn vært på 620.000 kroner og bonusutbetalingene på 24.000 kr per vunnet kamp. Bjørn Dahl påpeker at det har blitt reagert negativt på store bonusutbetalinger i en sesong der Brann holdt på å rykke ned.
Opphoping av topplønn
Branns administrative overhode poengterer at klubben fått en opphoping av spillere i den øverste og nest øverste lønnskategorien. Den øverste bonuskategorien skulle i utgangspunktet bestå av spillere av godt internasjonalt format eller av stor betydning for laget, nå er ni spillere i den kategorien.
I en sesong der Brann så vidt berget plassen har Branns best betalte spiller kunnet håve inn over 200.000 kroner i bonus. Svakheten i lønnsmodellen kan også illustreres ved at nedrykk kunne blitt en gullgruve for Brann-spillerne. De best betalte spillerne kunne tjent en halv million i bonus, selv uten opprykk, dersom kontraktene ikke var blitt endret.
Lønnsforskjeller
Brann vil redusere kostnader ved å endre lønnssystemet for spillerne, men ifølge Bjørn Dahl er det ikke snakk om et lønnskutt på 10 prosent, som BT antydet i går. Hvor mye som må kuttes og hvordan, vil ikke direktøren ut med. Men BT er kjent med at Brann ikke budsjetterer med bonusutbetalinger til spillerne neste sesong.
— Vi ser på flere alternative modeller, sier Bjørn Dahl.
Ved å kutte lønnstaket og lønnsbåsene, vil Brann få større fleksibilitet. Både trener Teitur Thordarson og direktøren tok tidligere i høst til orde for et smidigere lønnssystem, et system som gjør det mulig å hente profiler. Dagens modell gjorde det i praksis umulig for Brann å beholde krumtappen Svante Samuelsson.
— Noen kan komme til å tjene mer enn andre, bekrefter Stadions toppsjef.
I gårsdagens BT uttrykte spillertalsmann Joachim Walltin skepsis til klubbens planer om å hente forsterkninger. Han frykter nye profiler skal finansieres gjennom å kutte i dagens lønninger.
— Vi skal få mulighet til å hente spillerprofiler. Men det skal ikke skje på bekostning av noen, forsikrer Bjørn Dahl.