- Om jeg får gå i fred på gaten? Haha. Ja, det kan du trygt si. Men så bor jeg i Oslo også da!

Mats-André Kaland er kanskje eliteseriens mest ukjente bergenser. Han bor i Oslo, scorer sine mål for Hønefoss Ballklubb, og er slik sett definisjonen på anonym. Toppseriens kanskje gråeste og minst profilerte klubb, og selv i den klubben er Laksevåg-karen blant de minst profilerte. Men Kaland har så langt i år laget tre mål for Hønefoss, han skal ikke øke målkontoen mye før han er klubbens toppscorer. Det kan han klare mot Brann, et lag han så klart gleder seg til å møte.

- Det er alltid gøy å møte Brann. Jeg kjenner noen av spillerne der.

- De er ikke så gode borte, du ser vel på den kampen som en lett match?

- Hehe. Nei, vi tar ikke lett på noen kamper, vi.

- Ikke plass til alle

Kaland er en av få bergenske toppspillere som ikke har hatt befatning med Brann. Det finnes noen — som Sogndal-trioen Stian Dyngeland, Mathias Dyngeland og Kristoffer Nesse Stephensen samt Vålerenga-keeper Gudmund Kongshavn - men spesielt mange er det ikke. Kaland anbefaler bergenstalentene som ikke fanges opp av radaren å søke lykken utenfor bygrensene.

- Min historie viser vel det, at det går an å bli eliteseriespiller selv om man drar ut av Bergen. Det er ikke plass til alle bergenserne på Brann, uansett.

Men tilværelsen til Kaland er nok noe annerledes enn hverdagen til for eksempel hans nære kamerat Fredrik Haugen. Kaland får sjelden autografkrampe. Han bor i hovedstaden, pendler til Hønefoss, og utsettes sjelden for nærgående journalister eller amorøse blodfans. Han tjener moderat, men lever av det han synes er morsomst.

- Vi har det fint, vi, her borte. Det er ni av oss Hønefoss-spillere som bor i Oslo. Jeg trives helt utmerket, sier han.

Blant «vi» finnes også en annen bergenser med fortid i Løv-Ham: Aleksander Solli. Han har, om ikke annet, vært på prøvespill i Brann. Det var slik stopperen med det ville tilslaget gjorde seg bemerket hos Martin Andresen, som senere hentet ham til Vålerenga. Slik kom Sollis karriere i stand. Kalands vei var en ganske annen.

- Jeg spilte mot Hønefoss som førstedivisjonsspiller i Løv-Ham. De likte meg. Da de rykket opp, inviterte de meg over.

Hardtskytende

Kaland fikk først en ettårskontrakt, men overbeviste i sitt første år nok til at avtalen ble forlenget før denne sesongen.

Kompisen Fredrik Haugen sier dette om Kaland:

- Han er rask og har et godt skudd. Han er en bra spiller når han har flyt.

Har flyt

Kaland mener han «har flyt» akkurat nå.

- Jeg har vært litt inn og ut av laget, og har slitt med skader. Men nå er jeg frisk, og ting går bedre og bedre.

- Ser du for deg en kamp for å unngå nedrykk for Hønefoss sin del i år?

- Nei, vi har lyst til å komme så høyt som mulig, høyere opp enn å kjempe mot nedrykk, sier han enkelt.

Men Fredrik Haugen virker å være overbevist om at forskjellen på lagene i alle fall skulle være egnet til å indikere noe annet.

- Vi skal være bedre enn dem, helt klart. Vi skal være mye bedre enn dem.

Da må i så fall Brann passe seg for to hardtskytende bergensere.

- Jeg tok frisparkene før Aleksander kom til oss. Men du har jo sett skuddene hans, så nå er det han som tar frisparkene...

Mats-André Kaland

Alder: 24

Posisjon: Høyrekant/spiss

Tidligere klubber: Lyngbø, Løv-Ham, Fyllingen

Kamper i eliteserien: 31

Mål i eliteserien: 6