Etter ni serierunder i 1. divisjon er stillingen på BTs Brann-børs slik:

1. Fredrik Haugen, 8 kamper, 5,25 i snitt

2. Erik Huseklepp, 9 kamper, 5,11 i snitt

3. Jakob Orlov, 7 kamper, 5 i snitt

4. Fredrik Knudsen, 5 kamper, 4,8 i snitt

5. Jonas Grønner, 5 kamper, 4,6 i snitt

Også Fredrik Heggland har 5 i snitt, men den unge stopperen har i år kun spilt én kamp — bortekampen mot Hønefoss.

Trener Rikard Norling nikker anerkjennende til Haugens karaktersnitt.

— Fredrik har gjort det veldig, veldig bra, sier Norling.

Her hører du Ballspark som podcast: Trykk her!

Løftet seg etter vraking

Midtbanespilleren åpnet sesongen med å bli utvist i Fredrikstad, mot slutten av det som for ham hadde vært en solid kamp. Da Brann møtte Jerv i slutten av april, var Haugen henvist til benken. Han kom inn i annen omgang, leverte til mer enn godkjent og siden har han vært fast på laget og blant Branns absolutt beste.

— Etter at han var ute mot Jerv, har han virkelig tatt for seg. Han har reagert godt på beslutningen min om å sette ham til siden. Jeg vet ikke om det tente ham, men jeg kan bare konstatere at han har vært blant de aller beste spillerne våre, sier Norling.

Fredrik Haugen selv begynner ikke akkurat å juble, når BT forteller ham at børstronen er hans for øyeblikket. Men han er brukbart fornøyd med sine personlige prestasjoner til nå.

— Jeg føler ikke noen kan ta meg på innsatsen. Jeg har gjort alt jeg kan, og har gått i dueller. Generelt synes jeg at det har gått ok for meg, men sånn bør det være på dette nivået. Sammenlignet med i fjor har jeg kommet til litt flere sjanser, og jeg føler jeg spiller mer fremoverrettet fotball. Det er jeg fornøyd med.

Han har scoret ett mål og sendt i vei én målgivende pasning hittil.

Om forskjellen fra eliteserien

— Er det vanskelig å prestere for et lag som sliter?

— Det er det for alle, men at det går tungt gir også folk en mulighet til å stå frem og dra med seg laget. Jeg prøver å gjøre det.

Haugen sier følgende om forskjellen på eliteserien og 1. divisjon:

— Den er ikke så stor som folk vil ha det til. Om vi møter Start eller Sandnes Ulf betyr ikke så mye. De beste lagene holder selvsagt et annet nivå, og i noen kamper er det forskjell i tempo, men jeg synes ikke det er dramatisk.

I 2014 var det Stéphane Badji som vant BT-børsen. I de to foregående årene toppet keeper Piotr Leciejewski listen.