For en president som gjerne vil fortsette i vervet, er det nesten verre når motstanderne ramser opp en rekke minussaker enn om han hadde gjort seg skyldig i én skandale.

Les Ola Bernhus' kommentar om FIFA:

Skandaler kan møtes med å legge seg helt flat, be hele verden om unnskyldning og gi løfter om at noe lignende aldri skal skje igjen. Da blir man som regel tilgitt.

Til stadighet

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Men når det til stadighet dukker opp kritikk og bebreidelser, i stort og smått, fordelt over en årrekke, da males troverdigheten i stykker.Det er dette som har skjedd med Yngve Hallén, og det er dette som gjør at han må vurdere å trekke seg selv eller at valgkomiteen bør hente frem en motkandidat.

Er det mer kritikk i vente?

Antakelig, for etter hvert er det blitt mange som har fått president Hallén i vrangen. Vi har allerede sett eksempler på at småtteri, eller saker som Hallén ikke bør bebreides for i det hele tatt, er trukket frem av hans forfølgere.

Kjeft fra Trondheim

Den siste saken som fikk skandale-stempel kom fra Trondheim. RBK-treneren raste mot forbundet fordi Rosenborg måtte spille semifinalen på onsdag. Det ga dem bare to dagers hvile foran kampen. Men var kampen blitt flyttet til torsdag som der ønsket, ville det fortsatt bare vært to dagers pause – til neste kamp. Slikt tenkte ikke RBK-lederne, de var mer opptatt av å gå i strupen på forbundet.

Når det er gått så langt at enkelte bruker enhver mulighet til å kritisere, er det i seg selv alvorlig nok for en president og den organisasjonen han leder.

Det rammer hans egne muligheter til å gjøre en god jobb og det reduserer hans tilhengeres muligheter til å forsvare ham.

Sol og dysterhet

Egentlig burde Yngve Hallén nå gått rundt og solt seg i glansen av et landslag som har avansert 35 plasser på FIFA-rankingen og har muligheter til å gå til EM, i tillegg til det ubegripelige faktum at Norge har to lag med i Europaligaen. Det står ikke så verst til ellers heller, i dagens Fotball-Norge. Mye går riktig vei.

Men solen skinner ikke på presidenten. Når det blir debatt om hans posisjon enda en gang, så skyldes det ikke en ny sak eller en plutselig oppkommet skandale. Det er VG, Fotballforbundets plageånd, som har oppsummert alle Hallen-sakene siden 2010 og spurt klubblederne hva de synes. Bør Hallen gjenvelges igjen når fotballtinget møtes i mars neste år?

Noen synes det, noen vet ikke.

Overvant motstanden

Kritikken mot Hallén var krass også ved forrige høve, da Drillo-saken var fersk og karakteristikkene drepende.

Men Hallén gjorde et godt forarbeid, hadde tinget i sin hule hånd og ble gjenvalgt med akklamasjon.

Det siste viser også noe annet. Yngve Hallén er en dyktig leder og en trivelig fyr, og det er mange som gjerne vil stå opp for ham.

Men når Drillo-sak, Dilling-sak og TV-avtalesak topper en kritikkliste med seks-sju andre punkter – selv om de hver for seg er mindre betydelige – blir det tungt å drive videre med tilstrekkelig handlekraft og handlingsrom.

Hadde Hallén enda klart å manne seg opp til en voksen holdning til FIFA-korrupsjonen og Sepp Blatter, hadde han i hvert fall gitt et overbevisende eksempel på at han verken er taktisk eller unnfallende, men tvert imot prinsippfast og tydelig.