«DDR NORWAY SKI TEAM = DOPING TEAM»

Meldingen på lappen én eller annen hadde hengt opp på skistadion i Ruka var klar og tydelig. Det var også den lille illustrasjonen som fulgte med, en sprøyte som symbol på juks og fanteri.

Mer skulle naturligvis ikke til før norske, svenske og finske nettaviser hadde overskrifter om hvordan Norge ble møtt med dopinghets i Finland.

Etter den verste sommeren og høsten i norsk skihistorie var rødt, hvitt og blått satt i samme bås som det østtyske dopingregimet som plaget idrettsverden under den kalde krigen.

Velkommen til Finland!

Dette er lappen som var hengt opp på skistadion i Ruka, ikke langt fra den norske smørebussen. Foto: Odd Inge Aas

Ferien er slutt

— Det er litt som første skoledag, man treffer igjen gamle kjente, det er på'n igjen, illustrerer Maiken Caspersen Falla om det å starte med blanke ark før en ny sesong.

Forskjellen denne gangen er at ingen ser ut til å ha glemt det som skjedde i sommerferien, i alle fall ikke de som står rundt skolegården og forteller omverden hva som skjer der inne.

Tre av de fire mest leste sportssakene hos svenske Expressen handlet midt på dagen fredag om Therese Johaug. Hennes tilstedeværelse i de finske skoger er som kjent begrenset til et omstridt bilde på den norske smøretraileren.

Odd Inge Aas, journalist i Aftenposten Foto: Anette Karlsen

Ellers var det kun Zlatan Ibrahimovic som klarte å snike seg inn på en tredjeplass på klikklisten.Hos Aftonbladet var det bare én Johaug-sak blant de fem mest leste, på den annen side handlet to av dem om den norske bruken av astmamedisiner.

Har du fått med deg denne?

Astmaforsøk

Avisens langrennsjournalist, Petra Thorén, har den siste måneden før sesongstarten daglig brukt samme astmamedisin som Sundby. Hun ville teste effekten Ventoline har på kroppen.

På en makstest klarte hun å løpe litt lenger og presse seg litt hardere enn før forsøket, mens skjelving på hånden og økt hjerterytme var blant bivirkningene.

Hun vet selvsagt at det lille, journalistiske eksperimentet har liten vitenskapelig verdi, men det viser hvilken enorm interesse det er for skandalene i norsk langrenn i våre naboland.

Expressen kjørte et intervjumed lungemedisineren Lars Larsson. Han mener Sundby må ha forsøkt å dope seg med mengdene astmamedisin han ble utestengt i to måneder for å bruke. Anklagen om Sundby-doping ble nok en gang avvist av den norske landslagsledelsen.

Finnene tror ikke på norske forklaringer:

Marit_Bjorgen_0540z.jpg Foto: Morten Antonsen/Adresseavisen

Mer hets lørdag?

Finske og svenske løpere var raskt ute med å fordømme dopinghilsenen Norge ble møtt med som både idiotisk og usmakelig.

Falla fortalte tidligere på dagen om hvordan hun hadde fått omtanke fra sine utenlandske konkurrenter. De lurer på hvordan de norske løperne har det midt i den vanskelige tiden.

— Vi var forberedt på at det skulle være annerledes og mange spørsmål i år, men jeg synes egentlig ikke det har vært det, sier Ingvild Flugstad Østberg.

Lørdag får vi svaret på hvilken mottagelse det finske skipublikumet vil gi de norske løperne.

Direktøren i Det finske skiforbundet, Mika Kulmala, sa tidligere i uken at han frykter tilskuere vil rope ukvemsord etter de norske løperne, lik de som hang på et A4-ark et par skøytetak fra den norske smørebussen i går.

I Finland husker man fortsatt hvordan fordømmelsen seg over norskegrensen etter dopingskandalen i Lahti-VM i 2001. Kulmala innrømmer at enkelte skifans mener det nå er på tide å svare med samme mynt.

De finnene vi har snakket med tror ikke at norske løpere vil bli plaget. Samtidig uttrykker de svært liten tiltro til forklaringene norsk langrenn har kommet med, et syn de deler med finske journalister.

Marit Bjørgen harfrisket opp engelsken før møtet med internasjonale medier. Hun vil unngå misforståelser i dopinguttalelser.

Nytt apparat

Etter et halvår hvor forstøverapparat plutselig er blitt et normalt ord i nordmenns hverdagsvokabular, var det noe merkelig å overvære starten på den finske pressekonferansen i går. Firmaet Well 2 presenterte et apparat det finske landslaget har tatt i bruk for å behandle løpernes luftveier.

HJELPER MED PUSTEN: Ilpo Kuronen fra firmaet Well2 viser frem det finske apparatet som utøverne bruker. Foto: Morten Antonsen

For folk uten nevneverdig medisinsk kompetanse minnet det veldig om behandlingsapparatet Norges Skiforbund har fått så sterk kritikk for å bruke.— Dette har ingenting med den debatten å gjøre, det handler ikke om astmamedisin, sier Ilpa Kuronen, leder i Well 2, og forklarer at det er snakk om vann og damp, ingen medisin.

Siste ord er garantert ikke sagt om hverken doping eller astmamedisinering.

Kanskje kommer de neste allerede lørdag.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: