Andrej Arsjavin var en av de store spillerne i EM i 2008, da Russland havnet på tredjeplass. Flere storklubber ble da sultne på den lille midtbanespilleren, som til slutt endte opp i Arsenal.

Arsenal bladde opp 15 millioner pund — drøyt 160 millioner kroner etter dagens kurs - for russeren. Men ifølge vanligvis velinformerte The Independent, var det egentlig dobbelt så mye som Arsenal egentlig hadde lyst til å betale.

Ifølge avisen var det nemlig frykten for Vladimir Putin som gjorde at Arsenal gikk med på prisen.

Vladimir Putin. Foto: AP

Putin påvirket

Disse opplysningene skal ha kommet frem i boken "The Deal", skrevet av agenten John Smith.

Arsjavin spilte den gang (som nå) i Zenit St. Petersburg, Putins barndomsklubb. Klubben er eid av lederen i det statseide selskapet Gazprom, som svarer direkte til presidenten i Russland. Og det skal ha vært nettopp Putins sterke innflytelse på avtalen som gjorde at klubbene ble enige om summen på 15 millioner pund.

Det var den russiske deleieren i Arsenal, Alisher Usmanov, som ble bedt om å bruke sine russiske bekjentskaper til å få et gjennombrudd i avtalen. Men det skal likevel ikke ha vært helt enkelt å komme til enighet om avtalen, som kom i boks helt i tolvte time i januarvinduet i 2009.

Lenge så Arsjavin ut til å bli en kjempesuksess. Foto: Reuters

Tilbake til Russland

Arsjavin så lenge ut til å bli en kjempesuksess i Arsenal, da han både scoret og hadde avgjørende innflytelse på kampene.

Men allerede etter et par år i klubben begynte ting å gå i stå for russeren, og han fikk mindre spilletid. I 2012 retunerte han til Zenit på en låneavtale, før overgangen ble permanent i 2013. For tiden spiller han i klubben Kairat.