Tufte Gård (Aftenposten): Veggen er full av verktøy. Taket er slitent. På veggen henger Samantha Fox-plakaten på hedersplassen. Inne i den mørke garasjen sitter dobbelt OL-mester Olaf Tufte på motorsykkelen sin. Utenfor i solskinnet ligger huset, gården, stabburet, volleyball— og motocrossbanen hans.

Det er her på Tufte Gård i Horten kommune roeren holder til med familien. Det er her han bruker de 145 døgnene han ikke er på reisefot, og det er her han skal jobbe når han gir seg som roer - hvis den tiden noen gang kommer.

— På papiret bør jeg kanskje si at det ikke bør bli fire nye år. Men hvorfor skal man slutte med noe man liker hvis man fortsatt kan leve av det, spør han.

LES OGSÅ: Intervju med Stine Bredal Oftedal ett år før OL

I sin 22. sesong kan ikke mannen med OL-gull både fra Athen (2004) og Beijing (2008) si sikkert at han gir seg etter mesterskapet i Rio neste sommer. Han tok en liten tenkepause etter London-OL for tre år siden, men valgte til slutt å satse mot nok et stort mesterskap.

Satsingen må kunne forsvares

Han er ferdig med dagens treningsøkt. Det nærmer seg avreise til Livigno og en lang treningssamling. Deretter rettes fokuset mot VM i september. Klarer Tufte kravet der, deltar han neste sommer i sitt sjette OL. Det skjer i en alder av 40 år. Seks er samme antall som blant andre Ole Einar Bjørndalen. Ingen nordmenn har flere.

— Det tenker jeg ikke på. Det er ikke jeg som skriver historiebøkene, så det får de som gjør det ta seg av. Jeg skal bare være med å ro et par måneder jeg, så skal jeg hjem og jobbe, sier Tufte om satsingen frem mot Rio-OL.

Og det å ro et par måneder for så å dra hjem for å jobbe hjemme på Tufte Gård rett utenfor Horten, det bestemte han seg allerede for 21 år siden.

— Det har vært planen hele tiden, jeg har bare skjøvet litt på den, sier Tufte.

- Jeg ror på det nivået jeg trenger for å nå OL nesten hver eneste dag. Det er de dagene det går tungt eller kroppen ikke er enig med meg det ikke fungerer, men de blir det færre og færre av, sier Tufte. Foto: Robert McPherson

At det koster mer å satse for fullt som roer nå sammenlignet med tidligere, det kjenner han.— Før så var det ikke så farlig, da var du ung og dum og hadde ikke så mye å tenke på. Nå er det et firma, kone, to unger og gård og litt mer ansvar. Så når det ikke går bra da, da skjønner du ikke helt hva du holder på med. Da kan du ikke forsvare det å være så mye borte, sier 39-åringen.

Over halvveis i rute til OL

Han er kjent som en harding, en av de best trente og mest intense idrettsutøverne i Norge med over 1000 treningstimer i en årrekke i tillegg til jobb hjemme på gården. De siste årene, etter hvert som han er blitt eldre, har Tufte blitt tvunget til å gjøre noe han hater: Å trene mindre.

— Å holde igjen er det verste jeg vet. Jeg syns det er tøft å gå av vannet og føle at du egentlig ikke har gitt alt. Det syns jeg er vanskelig, sier han.

Selv mener han det fungerer bra, men at han noen ganger må bli dratt i ørene fordi han blir overivrig.

— Gamle-Olaf dreit vel egentlig i det mesteparten av tiden og bare fyrte løs det han var god for. Nå klarer jeg ikke restituere meg like raskt som før, sier Tufte.

Etter flere tøffe sesonger uten de store resultatene å vise til var EM-bronsen i mai en opptur. Stort sett hver dag ror han på det nivået som kreves for å klare OL-kravet. Hva som er målet med tanke på plasseringer i Rio neste sommer vil han ikke svare konkret på, kun at han vil ønske å ro så fort som mulig.

— Går det an å være mer konkret enn det da? Det er media som vil ha plasseringer. Jeg vil ro så fort som jeg overhodet kan, gjerne fortere enn jeg noen gang har gjort. Og gjør jeg det så er det ikke så veldig mange som holder følge, sier han.

Elsker å irritere langrennsløpere

Siden han var 11 år gammel har han kjørt motocross. På Tufte Gård har han sin egen bane, men mener selv han får kjørt mye mindre enn han skulle ønske.

— Det er en helt nydelig avkobling, der jeg må la være å tenke for mye, og det er ganske deilig, sier Tufte.

Tufte har tidligere vist seg som en svært habil langrennsløper, og har vist kreftene sine også på snø i Birkebeinerrittet og Vasaloppet. Han har overvært kompis Martin Johnsrud Sundby opp monsterbakken som avslutter Tour de Ski. Han har lært av nettopp Sundby og også Ole Einar Bjørndalen.

— Jeg har gått på ski som vanlig andre vintre, og bruker det som trening når jeg har muligheten. Når det er en bra skisesong går jeg mye, forteller veteranen.

— Det kan jeg nok kjapt gjøre ja. Det er morsomt, sier Tufte på spørsmål om han vil trappe opp antall turrenn på ski når han legger opp.

Han hevder hardnakket at han ikke er noe naturtalent. Tufte vil i det store og hele ikke påstå at han ville hevdet seg dersom han satset på noe annet enn roing. Man kan bli god i mye bare man trener nok, er veteranens motto. Det er flere grunner til at han går skirenn. Én av dem er at det er god trening, en annen er litt mer kontroversiell.

— Det trigger meg å irritere langrennsløpere. Det er helt nydelig. Det er mange som trener mye langrenn i Norge, og jo flere av dem jeg kan havne foran, jo bedre, sier den dobbelte OL-mesteren.