De 16 år gamle tvillingene Peter og Stefan Aase skrev søndag morgen under hver sin fireårskontrakt med Sogndal. En rekke eliteserieklubber var ute etter dem, og til sist sto de igjen med Brann og Sogndal som de mest aktuelle.

— I Brann hadde vi nok fort blitt sittende fast på andrelaget de første årene. Tar du steget til førstelaget der, blir det gjerne lite spilletid. I Sogndal kommer vi rett inn i A-stallen, og det er et lite miljø, sier Peter Aase.

DIREKTE 16.00: Sogndal - Sarpsborg 08

- Lett valg

— Faktisk var det et lett valg. Det er mye lettere å komme gjennom i Sogndal. Vi var med dem til La Manga i vinter, og ble kjent med dem der. Miljøet er veldig bra, sier broren Stefan.

De to flytter til Sogndal i august for å begynne på videregående skole og trene med eliteserielaget. Ut høstsesongen skal de fortsette å spille kamper for Florøs 3. divisjonslag. Kontraktene løper fra 1. januar 2012. Aase-brødrene bodde i Bergen til de var fem år gamle, og spilte sitt første fotballår i Djerv. Siden har de bodd i Florø. Allerede har de lang erfaring fra A-laget der.

- Florø er en av de beste klubbene på talentutvikling i Sogn og Fjordane. Ved hjelp av et akademi som startet opp i 2007, har vi trent 6-7 ganger i uken siden vi var 12 år gamle, sier Stefan.

— Florø har hatt nesten alt å si for utviklingen vår. Vi kunne ikke fått det bedre. 16 av 28 i A-stallen er guttespillere, det sier hvor mye de vil satse på de unge, sier Peter.

DIREKTE 16.00: Sogndal - Sarpsborg 08

- Ikke fotballspiller ennå

Begge er midtbanespillere, og har som mål å komme seg inn i hvittrøyenes førsteellever så raskt som mulig.

— Først skal jeg prøve å etablere meg på Sogndal, så får vi se hvor langt jeg kommer. Jeg er ikke fotballspiller ennå, sier Peter.

Daglig leder i Sogndal, Egil B. Mundal, er svært fornøyd med at guttelandslagsspillerne valgte nettopp dem.

- En stor fjær i hatten for Sogndal, det viser at det vi har utviklet her inne blir oppfattet som positivt av de største talentene.

— Jeg vil ikke gå inn på økonomiske detaljer rundt overgangen, men det er en avtale begge klubber er godt fornøyd med. Dette er mer en start enn slutten på noe, sier Mundal.

Statistikksenter Eliteserien:

Stolt Florø-trener

En stolt Florø-trener Terje Rognsø tror Aase-brødrene har fattet det riktige valget.

- Jeg tror Florø kunne fått mye mer penger fra andre klubber, men vi har vært mer opptatt av hvilke rettigheter vi har dersom de skulle lykkes, og av hva spillerne selv vil. Den store fordelen med Sogndal er at de går rett inn i A-stallen, pluss den geografiske nærheten til Florø, sier Rognsø.

— Brann gjør nå en fantastisk jobb med spillerutvikling, men der ville de ha vært to av veldig mange fremadstormende spillere. Historisk har Sogndal valgt å satse på de spillerne som de har hentet. Unge spillere trenger tillit, og det er det nok lettere å få i mindre klubber. I Bergen er det fantastisk i medgang, men du har også et helt annerledes press, sier Florø-treneren.

Flo: - Dette er fremtiden

Tore André Flo var også til stede under presseseansen på Fosshaugane søndag morgen. Sogndal vil ha ham med også i 2012, enten på eller utenfor banen, men familien Flo har ennå ikke bestemt seg for hva de gjør videre. Flo, som kom til Sogndal for første gang før Aase-tvillingene var født, ønsket 16-åringene velkommen.

- Disse blir fremtiden til klubben. Sogndal er en veldig trygg og sikker plass å komme til som ung spiller. Det å like seg er en lett faktor her, og en veldig viktig faktor hvis en ønsker å bli bedre å spille fotball, sier Flo.