Hit og dit — fra Island til Iran. Aryan Taris sjakkliv foregår i frenetisk tempo.

16-åringen, av mange regnet som Norges største talent, er nå under Simen Agdesteins vinger på Norges Toppidrettsgymnas i Oslo. Men han får sannelig tid til å spille i turneringer likevel.

I 2015 har Tari allerede spilt i 14 forskjellige turneringer. I tillegg til det spiller han i sjakkeliteserien i fem forskjellige land: Storbritannia, Norge, Tyskland, Sverige og Iran - der foreldrene hans er født og oppvokst.

— Jeg vet ikke om noen i Norge som spiller mer enn ham, sier Dag Danielsen, leder i Vålerenga Sjakklubb, som Tari representerer.

Nå er Tari klar for lyn- og hurtigsjakk-VM i Berlin, som starter lørdag.

- Blir du ikke sliten av alle disse turneringene?

— Det høres veldig mye ut, men jeg synes det bare er gøy å reise så mange steder. Jeg koser meg, sier Tari.

  • Aryan Tari skrev historie under NM. Les hva han sa etter bragden her.

Har begynt å tjene penger

Stortalentet fra Lierhar som mål å bli sjakkproff. Det har ikke vært en billig drøm.

Familien har betalt i dyre dommer for å frakte 16-åringen rundt på turneringen.

— Det varierer fra turnering til turnering. Noen betaler for hotel, mens andre turneringer ikke betaler noe. Da må jeg betale alt fra egen lomme.

Så spektakulært er imidlertid Taris talent, at det allerede har begynt å betale seg.

— I 2015 har jeg nok gått i pluss. Jeg har vunnet mange store premier, forteller Tari.

I sommer vant han eliteklassen i NM. Det er en prestasjon kun Simen Agdestein og Magnus Carlsen kan matche. De to vant nemlig begge NM som 15-åringer.

Det er NM-seieren, som han knep foran sin 17-årige kamerat Johan Salomon, som Tari også setter høyest av oppturene 2015 har bragt med seg.

  • Fischer mente det var skadelig for hjernen. Les deg opp før lyn- og hurtigsjakk-VM her.

- Han har ikke sjans i VM

Tross sin unge alder var Tari blant favorittene før NM. Det er han ikke i lyn- og hurtigsjakk-VM i Berlin. Da er han nemlig i særdeles godt selskap.

— Jeg er veldig glad for å få muligheten til å måle meg med de beste. Det ser jeg frem til, sier Tari.

Magnus Carlsen var på Taris alder da han spilte seg til en knallsterk åttendeplass under lynsjakk-VM i Israel i 2006. Dersom Tari kopierer den bedriften, ville det vært en sensasjon.

— Aryan er en fantastisk god spiller, men han har ikke sjans mot de aller største kanonene i sammendraget, sier NRK-ekspert Torstein Bae, som får støtte fra Jon Ludvig Hammer, Norges nest beste sjakkspiller og nummer 60 på verdensrankingen.

— Aryan er som en fisk i en gigantisk fisketank, der det er mange andre fisker og mange haier. Da er det begrenset hvor store ambisjoner man kan ha, sier Hammer.

Selv har Tari et avslappet forhold til turneringen.

— Jeg drar dit for å ha det gøy. Jeg har ikke noen store ambisjoner. Det er en useriøs turnering, og de aller fleste spillerne drar dit for å kose seg, sier 16-åringen.

Tror på topp 50 i verden

På sikt har imidlertid Tari hårete mål. Og det nylig avsluttede U20-verdensmesterskapet i Khanty Mansijsk viste at han er i rute.

Tari ble nummer 12 av 62 deltakere - ingen beskjeden prestasjon tatt i betraktning at han var den yngste spilleren på topp 20. — Aryan er av mange regnet som det største, og utvilsomt et av de største, talentene siden Magnus Carlsen, sier Dag Danielsen i Vålerenga Sjakklubb.

I 2014 deltok Tari på to treningsleirer sammen med Magnus Carlsen, som han beskriver som «et stort forbilde» og «en hyggelig fyr».

NRK-ekspert Torstein Bae, som tidligere var president i Norges Sjakkforbund, har også stor tro på Tari.

— Aryan har alle sjanser til å bli en spiller med over 2700 i rating, det vil si å tilhøre verdenseliten, sier Bae, før han legger til:

— Om han har en sjanse til å bli blant de ti beste, er vanskelig å si.

De neste dagene vil uansett Tari få se den ypperste sjakkeliten på nært hold - og kanskje sjokkere to eller tre verdensberømte sjakkgenier.

Fascinert av sjakk? Les disse artiklene og lær mer om sjakkprofilene:

Historien om Fabiano Caruana: Han ofret vennskap og flyttet til Europa for nå drømmen. Men Carlsen står i veien.

Levon Aronians comeback: Ikke til å kjenne igjen etter én uke med Carlsen.

Datamaskinenes dominans: Her er konkurrenten Magnus Carlsen aldri kan slå.

Hvordan kunne Magnus Carlsen gå fra bragd til fiasko? Var det juicen?