Før start trodde ikke far Lars Roger at sønnen Olav kunne ta en medalje, men der tok han gladelig feil. For jo da, 57 sekunder bak vinneren løp Olav Lundanes fra Ålesund i mål til bronse under VM i Skottland.

Som under VM i fjor leverte han uten de beste forberedelser.

— Terrenget var akkurat som hjemme på Sunnmøre. Myrene var som de jeg har vokst opp med. Jeg følte meg som hjemme. Så har jeg trent bra de to siste ukene, og det var dette løpet jeg virkelig ville prestere på i år. Jeg måtte kjempe, sier Olav.

Far Lars Roger vet ikke helt hvordan han skal forklare sønnens suksess.

— Det er nesten så jeg ikke skjønner hvordan han kan løpe så bra, men han har en enorm evne til å ta ut alt han har inne.

Thierry Gueorgiou vant sitt 13. VM-gull. Daniel Hubmann ble sølvmann. Så kom Olav.

— Ergerlig å være så nær uten å vinne. Nå vil jeg bli i så god form at jeg virkelig kan løpe, men det blir kanskje ikke før neste år, sier Lundanes.

Lenge siden sist. I år har ikke Lundanes sprunget en eneste lang langdistansen.

Den siste langdistansen var under NM-uka i september i fjor. Far tar av seg hatten.

— Denne prestasjonen føler jeg blir større enn da han gull på langdistansen i Sveits for tre år siden, sier Lars Roger.

Utenomsportslig rot. For Lundanes ble gårsdagen en opptur etter flere år med rot. Etter VM i Sveits, da alle ble utklasset på langdistansen, er det blitt mange måneder uten slik trening som helst ønskes. I 2013 gjorde konflikten med daværende landslagssjef Petter Thoresen at han trakk seg fra VM og vurderte hele satsingen. I to år har det vært mange mindre skader.

— Siden 2012 har det i grunn ikke gått så bra med mye trøbbel, sier Olav.

- Hvordan har dette påvirket deg?

— Ikke noe spesielt bortsett fra at jeg er bevisstgjort på at det må prioriteres hardt. Jeg innser at det er viktig å utnytte årene som er igjen, sier han.

- Har du tenkt på å legge opp?

— Nei, svarer han kontant.