«I don't like Mondays».

Boomtown Rats og Bob Geldofs verdenshit er også en låt som snart kunne gjelde for norske supporterklubber. Der er svaret unisont nei til at eliteseriekamper skal spilles på mandager og andre ukedager, men der fredag går til nød i tillegg til lørdag og søndag.

Statistikksenter Eliteserien:

Spesielt har Lillestrøm fått merke at seriekampene ikke lenger går på søndager, slik tradisjonen var i mange år. Medieavtalen gjør at kampene spres på flere TV-kanaler og dager.

LSK spilte i fjor hele syv av sine kamper på mandager, og da er ikke 16. mai medregnet, som også falt på en mandag.

Denne sesongen har Romeriks-klubben fortsatt til gode å spille en hjemmekamp på «fotballens dag», søndag. Neste serierunde går i morgen. På denne hverdagen har LSK bortekamp mot Tromsø.

— I fjor ble en av mandagskampene til LSK lagt borte mot Tromsø, men også mot Haugesund. De aller fleste av oss jobber eller går på skole, derfor er det nesten ingen som vil klare noe slikt - både av praktiske og økonomiske årsaker, sier talsmann for Kanarifansen, Morten Galåsen.

Flytter kampdager

Totalt spilles det 30 serierunder i årets eliteserie. Et tøft kampprogram gjør at Norges Fotballforbund kan flytte opp mot åtte kamper for et lag i løpet av en sesong.

— Bortekampen mot Haugesund på en mandag i fjor, ble boikottet fra vår side. Jeg tror samtlige supportere i Norge stiller seg bak kravet om at fotball skal spilles i helgene, sier Galåsen.

Han viser blant annet til aksjonsgruppen «Fotball skal spilles i helgen», som støttes av alle supporterklubbene til eliteserielagene. Bannere er synlige på arenaene.

— Fredagskampene er ikke like ille som mandag, men ved å velge hverdager blir utfordringene til å få folk på kampene store. Resultatet er at supporterne vil utebli, og da forsvinner livet, stemningen, fargene og jubelen på kampene. Fotballproduktet er ikke tjent med en slik utvikling, heller ikke medieavtalen, sier Galåsen.

Ingen støtte

Norges Fotballforbund har imidlertid ingen planer om å presse inn seriekampene i løpet av helgen.

— Vi er kjent med kritikken, men denne strukturen er nå godt etablert og ligger inne i de rettighetene vi har solgt. Klubbene har vært med på å bestemme denne strukturen, så dette er noe NFF og Norsk Toppfotball står sammen om, sier informasjonsrådgiver Yngve Haavik.

— Jo, færre kampdager som ligger inne i en avtale, jo, mindre inntekter vil medieavtalen gi til toppklubbene. Det er viktig å minne om at seks av åtte kamper spilles lørdag og søndag, en kamp fredag, og en kamp mandag. Modellen med flere kampdager pr. uke er for øvrig vanlig i hele Europa, sier han.

- Vil det være aktuelt å fjerne mandagskampene i den neste medieavtalen (går ut i 2012)?

— Det forligger ingen planer i dag om å fjerne mandagskampene, og vi ønsker uansett ikke å spekulere i hypotetiske problemstillinger om hva som blir aktuelt i neste medieavtale.

- Er det TV-selskapene som styrer tidspunktene for når kampene skal spilles - eller er det NFF?

— Det er NFF og Norsk Toppfotball som selger rettighetene gjennom Fotball Media, og kamptidspunkt og kampdager er regulert gjennom den til enhver tid gjeldende medieavtale, sier Yngve Haavik.

Supporterkrav

  • Aksjonsgruppen bak «Fotball skal spilles i helgene» ønsker at alle kampene i norsk eliteserie skal spilles over to dager knyttet til helgen, enten fredag eller lørdag/søndag.

  • De vil at færre av kampene skal vises på TV.

  • De mener at fristen for å flytte en kamp skal være på minst åtte uker. Dermed kan supporterne lettere planlegge bortekampene.

Antall søndags- kamper på hjemmebane etter 11 serierunder:

Strømsgodset 5

Tromsø 3

Odd 3

Sogndal 3

Haugesund 3

Start 3

Molde 3

Rosenborg 2

Aalesund 2

Stabæk 1

Brann 1

Sarpsborg 1

Vålerenga 1

Viking 0

Fredrikstad 0

Lillestrøm 0

Antall mandags- kamper etter 11 serierunder:

Lillestrøm 4

Viking 3

Fredrikstad 3

Aalesund 3

Stabæk 3

Rosenborg 2

Brann 2

Tromsø 2

Odd 1

Sogndal 1

Haugesund 1

Molde 1

Sarpsborg 1

Strømsgodset 0

Start 0

Vålerenga 0