Per-Mathias Høgmo valgte overraskende å satse på Håvard Nielsen som kant, i stedet for Bundesligaspiller Tarik Elyounoussi.

Italia startet som ventet i 3-5-2-formasjon, med Ciro Immobile og Simone Zaza på topp.

I starten angrep begge lagene mest på sine høyresider, Italia ved Matteo Darmian, Norge ved Mats Møller Dæhli. Begge provoserte frem en corner i åpningsminuttene, men ingen av dem ble farlige.

– I første omgang skapte vi en del nestensituasjoner. Men vi har mye å gå på når det gjelder kvaliteten i den siste tredelen. Det er det ingen tvil om. Det skremmer meg ikke, men vi har en utfordring når det gjelder å skape sjanser og score mål mot denne type lag, sier Per-Mathias Høgmo.

Italia tok gradvis kontrollen. De hadde noen nesten-sjanser, men flere ganger kom Håvard Nordtveit imellom. Ved en anledning kom Alessandro Florenzi til skudd i god posisjon, men avslutningen var dårlig og Ørjan Nyland hadde full kontroll.

Like god kontroll hadde han ikke minuttet etter. Ciro Immobile fikk spasere enkelt inn i Norges 16-meter, avslutningen fra spiss vinkel skrenset i Håvard Nordtveit og spant forbi Nyland ved nærmeste stolpe og i mål.

– Jeg er skuffet over at vi ikke klarte å holde nullen. Jeg tenkte på det på forhånd at får Italia 1-0, blir det fryktelig vanskelig. Vi manglet den siste pasningen, før vi var igjennom. Vi er selvfølgelig veldig skuffet, men vi skal huske at det var Italia vi spilte mot, sier Per Ciljan Skjelbred til TVNorge.

– Italia er ett av verdens beste lag, og i VM slapp de nesten ikke til målsjanser. Vi kunne knapt ha møtt en vanskeligere motstander, sier Høgmo.

Kapteinen tok tak

Norges første nestensjanse etter kalddusjen kom da den nyoppnevnte landslagskapteinen, Per Ciljan Skjelbred, plukket ut Joshua King inne i feltet, men spissen ble hardt presset av Leonardo Bonucci og maktet bare å skyte utenfor.

Godt ettertrykk holdt på å gi Norge en stor sjanse ved halvspilt første omgang. Et langt frispark datt ned i feltet, og det ble det reneste flipperspillet foran Gianluigi Buffon i Italias mål, men verken Vegard Forren eller King maktet å få ballen forbi den italienske kjøttmuren.

– Det må komme en perfekt ball og et perfekt løp for å skape noe mot et lag som Italia. Jeg gjorde så godt jeg kunne, men det holdt ikke i dag, sier King.

King var Norges farligste angriper. Like før kampen rundet halvtimen, vred han seg fri på hjørnet av 16-meteren og fyrte av. Ballen skrenset i Davide Astori og fløy over tverrliggeren.

Også italienerne skapte sjanser. Emanuele Giaccherini skjøt fra minst like god posisjon som King, Nyland ga retur, men det norske forsvaret fikk klarert ballen like foran beina på en ivrig Immobile.

Norge tok over

I annen halvdel av første omgang tok Norge mer og mer over, men det virket likevel som Italia hadde god kontroll. Sjanser ble det ikke ut av det norske spillet, men på midtbanen var både Stefan Johansen og Skjelbred gode.

Omgangen ble avsluttet med en ny, stor sjanse for Italia. De kontret med mange folk og til slutt kunne Giaccherini dra til fra like utenfor 16-meteren, men han traff ikke rent, og ballen spant utenfor mål, via en norsk forsvarer.

– Vi ser i dag at vi spiller fotball på høyde med Italia. På siste tredelen var det mye bra, men nesten. Det var den siste ballen, den siste pasningen eller det siste innlegget som manglet, sier Skjelbred.

Tarik inn til utklassing

Etter fire minutter av annen omgang, der det ærlig talt ikke hadde skjedd noe som helst, kom Tarik Elyounoussi inn for en forslått Håvard Nielsen.

Det gikk mer og mer mot en frustrerende aften for Norge. King løp og løp på topp, Skjelbred og Johansen kjempet på midten og Nordtveit brøt flere ganger foran Immobile, men det var stort sett Italia som hadde ballen, kontrollen og taktpinnen.

Det første som minnet om en sjanse i annen omgang, var det selvfølgelig Italia som hadde. Immobile skjøt, via en nordmann til corner.

Italia brøt deretter alle fotballens prinsipper. De tok en kort corner. Og scoret på den. Innbytter Pasqual brukte sin første involvering på å slå ballen inn foran mål. Der hang Leonardo Bonucci og økte fullt fortjent Italias ledelse til 2-0. Ennå var ikke annen omgang halvspilt.

– Det var en tøff kamp. Første kampen i kvalifiseringen, mot kanskje den tøffeste motstanderen vi kommer til å møte i kvalifiseringen. Gutta gjorde en ærlig innsats. Italia punkterte kampen på 2-0, men før det følte jeg at vi var med i kampen, sier King.

Takket publikum

SI: Alt tyder på at Gianluigi Buffon er motivert for to nye år på landslaget. Foto: NTB Scanpix

Med 20 minutter igjen å spille fikk Alexander Tettey sjansen. Han erstattet en blek Ruben Yttergård Jenssen.Annen halvdel av annen omgang var til forveksling lik tilsvarende del av første. Norge hadde ballen mye, men stort sett langt fra Buffon – og den italienske keeperlegenden hadde neppe mer enn hvilepuls på noe tidspunkt.

Per-Mathias Høgmo gjorde sitt siste kast med terningen et kvarter før slutt. Et bytte mellom to av hans mest betrodde menn. Morten Gamst Pedersen kom inn for kaptein Per Ciljan Skjelbred.

Like etter kom Italia med en ny megasjanse. Simone Zaza parkerte Vegard Forren og kom igjennom mot Nyland. Han banket ballen i tverrliggeren. Returen landet hos Mattia De Sciglio, men hans stupheading ble godt reddet av Ørjan Nyland.

Minuttet etter var Zaza på farten igjen. Han driblet seg igjennom, vippet ballen over Nyland… og kunne se at Vegard Forren klarerte på streken.

Resten av kampen ble klasseforskjellen mellom lagene bare tydeligere og tydeligere. For hvert grep Norge gjorde, ble Italia bedre. Mot slutten skapte de sjanser akkurat som de ville, og bare kombinasjonen oppofrende spill av Forren, et par gode inngripener av Nyland og en porsjon flaks hindret flere baklengs.

På slutten mistet fungerende kaptein Forren hodet, og var heldig da han slapp meg gult kort for sitt angrep på Immobile. Et rødt kort var vel det eneste som manglet for å gjøre fiaskoen komplett for Norge.

– Vi må takke for støtten, det er lenge siden vi har opplevd det på Ullevaal. Takk til alle familiene som kom, selv om det var sent på kvelden, sier Norges nye kaptein, Per Ciljan Skjelbred.