Kandidatene til Aftenpostens Gullmedalje i 2018

Det har vært et knallsterkt norsk idrettsår. Listen over store prestasjoner i internasjonal idrett er lang. Her er noen av dem som er vurdert til Aftenpostens Gullmedalje i 2018.

Publisert:

Aftenpostens Gullmedalje kan kun vinnes én gang. Foto: AFTENPOSTEN

Denne artikkelen er over ett år gammel

Kjetil Borch (28), roing

Kjetil Borch vant VM i roing. Foto: Darko Vojinovic / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Den råsterke 28-åringen disponerte kreftene best og vant overbevisende mot sterke konkurrenter under VM i roing i Plovdiv i Bulgaria. I VM-finalen i singlesculler presterte han den glimrende tiden 6.38,31 – hele 1.61 sekunder raskere en den tsjekkiske favoritten Ondrej Synek.

Cecilia Brækhus (37), boksing

Cecilia Brækhus har vunnet alle sine tittelkamper i 2018. Foto: Danny Moloshok, NTB scanpix

Er ubeseiret som proffbokser. Forsvarte titlene sine mot Kali Reis i mai, Inna Sagaydakovskaya i juli og mot Aleksandra Magdziak-Lopes i desember. I september mottok hun dessuten Ring Magazines «pound for pound»-tittelbelte og ble den første kvinnen i beltets 96-årige historie til å motta det. Ring Magazine er boksingens bibel.

  • Les om Aftenpostens Gullmedaljes lange historie:
Les også

Aftenpostens Gullmedalje 1933–2017

Øystein Bråten (23), freeski

Øystein Bråten vant OL-gull i slopestyle på ski. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

Freestylekjøreren fikk maksimal klaff i første run i slopestylekonkurransen i OL. Oppnådde hele 95 poeng og satte dermed et enormt press på konkurrentene i Pyeongchang. Bråten mislyktes i de to neste rundene, men det holdt til OL-gull.

Johannes Thingnes Bø (25), skiskyting

Johannes Thingnes Bø vant 20-kilometeren i OL i Sør-Korea. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Hadde et ellers svakt OL, men tok gull i den mest prestisjetunge skiskytterøvelsen, normaldistansen 20 kilometer. Dette skjedde etter at han hadde mislyktes med 31.-plass på sprinten og 21.-plass på jaktstarten i OL. Tok også sølv på stafett og miksstafett.

Ragnhild Haga (27), langrenn

Ragnhild Haga vant OL-gull på 10 kilometer langrenn. Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS / NTB scanpix

Presenterte seg i sesongstarten ved å vinne et verdenscuprenn i Finland. Men den overlegne seieren på 10 km fristil i OL, var likevel en overraskelse. Haga var hele 20,3 sekunder foran Charlotte Kalla i mål. Haga tok også OL-gull på stafetten etter en svært god tredjeetappe.

Filip Ingebrigtsen (25), friidrett

Filip Ingebrigtsen vant EM i terrengløp. Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP / AFP / NTB scanpix


Tok et overraskende EM-gull i terrengløp i Nederland. Dette gjorde han etter å ha hatt et friidretts-EM med uflaks da han i forsøksheatet på 1500-meter falt og skadet seg. Var favoritt, men skaden plaget ham for mye under finalen.

Jakob Ingebrigtsen (18), friidrett

Jakob Ingebrigtsen vant 1500-meter og 5000-meter i EM i friidrett. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix

Tok EM-gull på både 1500-meter og 5000-meter i Berlin. En nesten ubegripelig prestasjon av en 17-åring. Har knust aldersrekorder og bestenoteringer gjennom hele sesongen. Har tatt et oppsiktsvekkende steg oppover på den internasjonale arenaen. Dessuten tok han EM-gull i terrengløp i U20-klassen.

Eskil Kinneberg (26), orientering

Eskil Kinneberg vant VM i orientering. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Tok VM-gull på mellomdistanse i Riga. Kinneberg vant VM-tittelen med seks sekunders margin til svenske Daniel Hubmann etter en imponerende spurt. Han deltok også på Norges vinnerlag på stafetten. Tok dessuten EM-gull i stafett.

Simen Hegstad Krüger (25), langrenn

Simen Hegstad Krüger vant OL-gull på 30-kilometer langrenn. Foto: Anders Wiklund/TT/NTB scanpix

En av vinterens største sensasjoner i langrenn. Tok OL-gull på 30 kilometer med skibytte i Pyeongchang. Han falt etter rundt 250 meter, men tok gull etter å ha tatt igjen 67 løpere. Tok også OL-sølv på 15-kilometer og gull på stafett.

Johannes Høsflot Klæbo (22), langrenn

Johannes Høsflot Klæbo vant OL-gull i langrennssprint. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Langrennssportens nye stjerne gjorde en utrolig OL-debut. Etter en sterk verdenscupåpning, lå presset på skuldrene hans i Pyeongchang. Det taklet han og tok OL-gull som tidenes yngste i herrelangrenn. Klæbo tok også gull på stafett og sprintstafett. Vant også verdenscupen sammenlagt som tidenes yngste.

Håvard Holmefjord Lorentzen (26), skøyter

Håvard Holmefjord Lorentzen vant OL-gull på 500-meter skøyter. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Tok OL-gull på skøytesportens prestisjedistanse 500-meter. Dette var første norske OL-gull på distansen på 70 år, og han satte ny olympisk rekord med 34,41. Løpere fra syv nasjoner blant de åtte beste viser hvor stor internasjonal bredde det er i denne øvelsen. Tok også OL-sølv på 1000-meter og VM-gull i sprint.

Olav Lundanes (31), orientering

Olav Lundanes vant VM-gull. Bildet er tatt tidligere. Foto: Remy Steinegger / Norges Orienteringsforbund /NTB scanpix


Tok VM-gull på langdistanse i Riga. Etter imponerende orientering kom ålesunderen i mål hele 2,37 minutter før Ruslan Glimov fra Ukraina. VM-tittelen var han åttende, den sjette individuelle.

Maren Lundby (24), hopp

Maren Lundby vant OL-gull i hopp. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Taklet et stort favorittpress under OL i Pyeongchang. Hun ledet etter 1. omgang i hoppbakken, konkurrentene hadde gjort gode hopp, men da det talte som mest, hoppet Lundby 110 meter og tok OL-gull. Vant også verdenscupen sammenlagt.

Sander Sagosen (23), håndball

Sander Sagosen spiller på Paris St. Germain. Foto: THILO SCHMUELGEN / REUTERS / NTB scanpix


Maktet i sin første sesong å spille seg til stjernestatus i den franske klubben Paris St. Germain som teller en rekke av verdens beste spillere og verdensmestere – eksempelvis superstjernen Nikola Karabatic. Kåret til årets spiller i verden i en prestisjefull kåring på handball-planet.com. Trønderens prestasjon er toppidrett på aller øverste hylle.

PS: Aftenpostens Gullmedalje kan bare utdeles én gang til en og samme person.

Vinneren blir offentliggjort lille julaften.

Publisert: