Det ble ingen lystig morgen på det luksuriøse Hotel Windsor Marapendi i Rio hvor toppene i Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) bor.

Inn rykket brasiliansk politi. Da de forlot hadde tok de med seg ett av styremedlemmene i IOC, irske Patrick Hickey.

Det blir meldt at Hickey forsøkte å stikke av da politiet kom. BBC forteller at han forsøkte å gjemme seg på et rom som tidligere hadde vært disponert av hans sønn.

Svartebørsmafia

Ifølge brasiliansk politi handler det hele om svartebørssalg av billetter til de mest ettertraktede øvelsene, samt åpnings og avslutningsseremonien. Den engelske avisen Guardian skriver at politiet mener svartebørsverdien av billetten kunne gitt et overskudd på 10 millioner dollar (rundt 81 millioner kroner).

Politiet mener at Hickey, sammen med minst seks andre, har vært en del av en gruppe som har forsøkt å drive organisert svartebørssalg av OL-billetter.

71 år gamle Patrick Hickey var åpenbart rystet over politibesøk og klaget på helseplager. Han ble derfor brakt til et sykehus.

På hjemmesiden til den irske olympiske komiteen var det i går lagt ut en kort pressemelding:

— Vi er klar over historiene i media angående Pat Hickey. Vi prøver å skaffe oss full klarhet i situasjonen før vi kan kommentere den, het det.

Høyt på strå

Patrick Hickey er i tillegg til å være styremedlem i IOC også president i organisasjonen av europeiske olympiske komiteer. Han har tidligere havnet i kontroversielle situasjoner. Han var en av arkitektene bak European Games. De ble arrangert i Baku i Aserbajdsjan i fjor til protester fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

Hickey var også ivrig motstander mot at Russland skulle utestenges fra OL etter dopingavsløringene tidligere i sommer.

Avslørt av selger

Irske Kevin Mallon ble arrestert 5. august på åpningsdagen til OL. Det er åpenbart at det er arrestasjonen av Mallon som også har ført politiet helt til topps i IOC og Patrick Hickey. Det er samme domstol som ba om arrestasjonen av Hickey som sørget for at Mallon fortsatt er arrestert.

Mallon er direktør i selskapet THG. Dette er et selskap som hadde retten til å videreselge billettene til den irske olympiske komiteen til i OL i London i 2012 og Sotsji i 2014. Selskapet er eid av samme mann som eier fotballklubben Ipswich, Marcus Evans.

Den irske olympiske komiteen hadde latt selskapet Pro 10 være den autoriserte billettdistributøren for disse lekene. Likevel hadde Kevin Mallon og THG hånd om et betydelig antall billetter da han ble arrestert på et annet luksushotell i Rio. Mange av disse billettene var utstedt til den irske olympiske komiteen.

En talsmann for THG har i en uttalelse sagt at dette var billetter som Mallon oppbevarte for Pro 10 og at han ikke hadde noe med billettsalg i Rio å gjøre.

Politiet i Rio har vært aktive i kampen mot svartebørshandel og skal ha arrestert rundt 40 personer for salg av OL-billetter ulovlig.