DRAMMEN: U21-landslaget satte punktum for en tung norsk landslagshøst ved å tape playoffen til U21-EM for Serbia 2-1 sammenlagt.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb satt på tribunen og så Norges fotballfremtid ryke på målstreken. Slik A-landslaget gjorde det mot Ungarn for et år siden.

Gir U21-guttene ros

— Hvordan vil du oppsummere et tungt landslagsår, Semb?

Toppfotballsjefen på Marienlyst i Drammen tirsdag kveld. Foto: NTB scanpix

— Det er først og fremst knyttet opp mot A-landslaget. Og da er det ofte lett for at det blir et tungt landslagsår for alle andre landslag også. Sånn er det ikke. U21-landslaget tok seg til playoff på en overbevisende måte og gjorde en god prestasjon. Det var høyt nivå på det de viste mot Serbia, sier toppfotballsjefen til Aftenposten. - Men Norge tapte sammenlagt over to kamper. Det er vel ikke der vi ønsker å være?

— Neida, det er det ikke, vi ønsker å vinne. Men vi visste dette ville bli tøft. Vi er skuffet over at vi ikke gikk til sluttspill, men vi skal gi laget honnør for måten de fremstår på.

Ser mot EM i 2020

— Ser fremtiden lys ut for norsk herrelandslagsfotball?

— Jeg er veldig optimistisk på vegne av landslagsfotballen. Men jeg tror det fortsatt må gå to-tre-fire år før vi kan høste fullt ut av denne generasjonen og de som er unge på A-landslaget i dag. Dette skal bli bra på sikt.

- Du sier to-tre-fire år. Betyr at det at vi går noen år i møte nå hvor vi ikke kan forvente all verden?

Iver Fossum og Martin Ødegaard deppet etter at EM glapp for U21-landslaget. Foto: NTB scanpix

— Vi har en VM-kvalik vi har startet for dårlig. Det er seks kamper igjen, vi skal spille kampene og telle opp til slutt. Men den har startet dårlig og det ser vanskelig ut. Neste mesterskap da er EM i 2020. Da er denne generasjonen på U21-landslaget vesentlig eldre enn de er i dag og har tatt nye steg sammen med de unge og gode spillerne på A-landslaget i dag. - Så nå retter vi blikket mot EM i 2020?

— Vi skal rette blikket mot det som skjer nå, vi skal spille hver kamp for å vinne, men vi må også ha noen lange tanker. Spesielt med disse guttene her og de på det nye U21-landslaget. I tillegg har vi et G18- og G19-landslag som kommer. Nøkkelen er å få videreutviklet disse spillerne til et så høyt nivå at de kan ta Norge til et sluttspill igjen. Det arbeidet gjøres først og fremst i klubbene.

Effektivitet er nøkkelordet

— Hva mangler disse spillerne på den U21-generasjonen som avsluttet mot Serbia i Drammen nå?

— Det mangler litt på effektiviteten. Det er en faktor som går igjen. Det samme gjelder for A-landslaget. Effektiviteten er en av de aller viktigste faktorene i internasjonal fotball for å ta seg til sluttspill.

- Med fasit i hånd, hva vil du si om det A-landslaget og U21-landslaget har vært med på i 2016?

— Skuffelsen er at vi har kommet så dårlig i gang med VM-kvaliken på A-landslaget. Det er det som er minus. Et klart minus. Det blir ofte sånn i media og hos publikum at det er sluttproduktet. Da er det lett å si at norsk fotball er dårlig. Det er urettferdig for U21-landslaget og yngre landslag som har prestert bra. Da snakker vi først og fremst om herresiden. På jentesiden har vi et A-landslag i EM, et J17- og J19-lag i sluttspill. Og vi har Ada Hegerberg som Europas beste spiller. Det er mange ting å gølede seg over, men flaggskipet, A-landslaget, er kommet fryktelig dårlig i gang.

- Får denne U21-nedturen noe å si for hvor dypt dere går i evalueringen av landslagsåret 2016?

— For U21-landslaget ble det nesten. Nåløyet er trangt. Det er sånn konkurransen er. Jeg føler vi har spilt oss opp på det øverste nivået og konkurrert der. Det har vi også sett i andre kamper. Det er jeg veldig komfortabel med. Men på A-landslaget har vi ikke prestert godt nok.