Zlatan Ibrahimovic i kamp om ballen med Malmö FFs Felipe Carvalho under Champions League-kampen i september. Tirsdag møtes de igjen i Sverige. Zlatan Ibrahimovic i kamp om ballen med Malmö FFs Felipe Carvalho under Champions League-kampen i september. Tirsdag møtes de igjen i Sverige. Foto: NTB Scanpix

«Jeg beveger meg som en fra Malmö, jeg snakker som en fra Malmö. Alt er Malmö for meg»

Ingen er større enn Zlatan Ibrahimović i Malmö. Ingenting betyr mer enn Malmö for Zlatan Ibrahimović. Onsdag står hele Fotball-Sverige på hodet når ikonet kommer hjem.

Paris Saint-Germain-stjernen skulle ønske han kunne puttet hele byen inn på en arena så alle fikk se Champions League-festen. I stedet leier han et torg i byen og viser kampen på storskjerm.

— Jeg er fra Malmö, og uansett hvor jeg kommer representerer jeg Malmö. Den jeg er blitt er takket være Malmö. Det er der jeg vokste opp, det er der jeg ble formet som menneske, alt startet i Malmö. Jeg er en ekte Malmö-gutt.

I en fersk minidokumentar laget av gamleklubben, og onsdagens motstander på Swedbank Stadion, Malmö FF, snakker 34-åringen varmt om det som for ham alltid vil være hjemme.

Tross at han har bodd i utlandet i 14 år, forsøker han og samboeren Helena Seger å lære sine to barn nettopp det, selv om guttene er vokst opp i Milano, Barcelona og Paris.

Et minne for livet

Onsdag kveld marsjerer han ut på Malmös forlengst utsolgte hjemmebane sammen med sitt stjernegalleri fra Paris. Han kommer til å få en voldsom hyllest av sine egne. Ikke bare på stadion, men også på torget i sentrum av byen. For Zlatan selv blir det en drøm som går i oppfyllelse.

— Å komme hjem og møte Malmö FF i Champions League, det er liksom "perfect match". Det kan ikke bli bedre enn det. Det er et minne for livet, uansett om man vinner eller taper kampen. Jeg skal nyte hvert sekund og jeg kommer aldri til å glemme det.

Alle er på fornavn med superstjernen. Enten man holder til i Sør-Sverige eller i Paris. Zlatan er blitt en global merkevare. Men lokalt, i bydelen Rosengård i Malmö, hvor Zlatan vokste opp, er det få som betyr mer for fotballspillende barn enn den 34 år gamle superstjernen. Det er deres Zlatan.

— Han elsker Malmö

— Vi er veldig stolte over at han kommer fra Rosengård og snakker om vår bydel verden over. Han betyr veldig mye som forbilde, spesielt for gutter. Og at han leier et torg for å vise matchen så alle kan få se, forteller at han elsker Malmö og vil gi noe tilbake til byen. Og så er han flink til å bygge sin merkevare, sier klubbdirektør i FC Rosengård, Klas Tjebbes, til Aftenposten.

Zlatan vokste opp i den belastede bydelen noen kilometer sørøst for Malmö sentrum. En bydel som har slitt med fattigdom, kriminalitet og sosiale problemer i mange år. Bydelen er kjent for sine boligblokker som ble begynt bygget på 60-tallet gjennom det såkalte millionprosjektet. Et prosjekt som skulle løse den akutte boligmangelen i Sverige på den tiden. I en av disse blokkene i Rosengård vokste en gutt ved navn Zlatan opp. Et par overstegsfinter og en lur gjennombruddspasning unna lå det en gang en grusbane.

I dag bærer denne banen navnet «Zlatan Court», og er dedisert til Zlatan. Han betalte selv for å få satt opp flomlys. Hans fotavtrykk og autograf er støpt ned foran banen. I tillegg står det å lese "Här finns mitt hjärta. Här finns min historia. Här finns mitt spel. Ta det vidare. Zlatan.".

Mer enn et idol

— Jeg beveger meg som en fra Malmö, jeg snakker som en fra Malmö. Alt er Malmö for meg. Det var her jeg gikk på skolen, det var her jeg hang sammen med kompisene mine, det var her jeg gjorde dumme ting. Man var på en måte fri, det virkelige livet hadde liksom ikke startet ennå. Min historie er her, sier Zlatan i dag.

— Det er umulig å overdrive hans betydning for Malmö. Han betyr masse. Både på banen og utenfor banen. For mange unge er han selve bildet på at det går an å lykkes om man jobber hardt, tror på seg selv og har drømmer. Og for mange er han mer enn et idol. Han har en personlighet som mange ser opp til. Han har noen verdier som er udelt positive, han bryr seg om barn og unge. Hjertet er godt synlig når Zlatan snakker om Malmö. Og det gjør han jo veldig ofte, sier Johan Hermansson, fritidsdirektør i Malmö by, til Aftenposten.

En lang reise

Han kom til Malmö FF som 13-åring. Og i mars 2001 ble det klart at han fra sommeren av skulle fortsette karrièren i Ajax. Med en prislapp på rundt 80 millioner svenske kroner. Senere har han spilt for Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan før han endte opp i PSG.

— Men det er Malmö FF som er mitt lag. Det er ingen annen klubb for meg. Og hadde vi kunnet så skulle vi puttet hele Malmö by inn på en arena så alle fikk se matchen: Men det er ikke plass. Derfor sørger vi for at alle får se kampen og arrangerer storskjermvisning på torget. Der er alle velkomne, sier Zlatan.

Det blir fullt opplegg fra ettermiddagen av. I tillegg selges det spesialdesignede Zlatan-t-skjorter. Inntektene går til fadderordningen Drivkraft Malmö, som hjelper skolebarn og deres familier.

Men når kampen blåses i gang onsdag kveld, da er Zlatan fotballspiller på bortelaget.

Dyret Zlatan

— Jeg vil vinne Champions League, det er min drøm. Derfor er jeg PSG-spiller i de 90 minuttene i kampen. Da vil jeg gjøre alt for at mitt lag skal vinne og at jeg skal score. I 90 minutter er jeg den maskinen, det dyret, som skal gjøre jobben min.

Tidligere i høst vant han gullballen i Sverige for tiende år på rad. Før han nærmest på egen hånd sendte Sverige til EM i Frankrike neste sommer i de to playoff-kampene mot Danmark.

Vis fakta ↓
Zlatan Ibrahimovic