Følg Aalesund-Mjøndalen direkte i vårt livestudio og chat med vår reporter her.

Situasjonen er som for to år siden: Grytebusts kontrakt går ut ved sesongslutt, AaFK vil forlenge, men den ambisiøse landslagskeeperen vet at det er interesse fra flere klubber.

I 2013 valgte Grytebust til slutt å forlenge i håp om å være en del av et meget spennende AaFK-prosjekt. Jan Jönsson hadde nettopp ført sunnmøringene til en sterk 4. plass i en sesong hvor de trolig hadde tatt medalje med litt færre skader.

Følg Aalesund-Mjøndalen direkte i vårt livestudio og chat med vår reporter her.

Grytebust fikk lovnad fra AaFK-ledelsen om at de ville satse i hundreårsjubileet 2014. Så ble toppscorer Abderrazzaq Hamed-Allah solgt, skadene kom og sesongen ble en fiasko.

– Hvis jeg skal forlenge med AaFK, må de vise at de vil satse. De kan ikke bare si det, slik som sist. De må virkelig satse, tydeliggjør Grytebust.

– Jeg kan forstå at de solgte Hamed-Allah til den prisen, men jeg forstår ikke at vi ikke fikk inn en erstatter før i sommervinduet. Da var sesongen allerede ødelagt, mener han.

— Synd å miste så gode spilere

Det så lysere ut sist gang Grytebust valgte å forlenge med AaFK, til tross for mange spekulasjoner.

Nå har Hamed-Allah og Michael Barrantes blitt solgt, mens to andre lokale profiler, Fredrik Ulvestad og Jonatan Tollås Nation, forlot AaFK gratis som bosman-spillere.

– Det er synd å miste så gode spillere gratis. Samtidig må jo det være et skussmål at AaFK har klart å utvikle en spiller til Premier League, selv om Burnley riktignok rykket ned. Det må vi være stolte av, sier Grytebust.

Samvittighet

Ulvestad er ikke den eneste spilleren AaFK har eksportert til engelsk toppfotball. Det samme gjelder Jonathan Parr og Anders Lindegaard.

– Det er klart at det er inspirerende. Jeg har store ambisjoner jeg også og vil videre til utlandet en dag. Jeg ser ingen begrensninger for hvor god jeg kan bli, sier AaFK-keeperen.

Sten Grytebust er ambisiøs på både egne og lagets vegne. Han er veldig godt fornøyd med Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft som trenere og deres fotballfilosofi, men er tydelig på at AaFK-ledelsen må vise ambisjoner om han skal forlenge med AaFK når kontrakten utløper ved sesongslutt. Foto: Øyvind Godø

Selv om han synes det er dumt at AaFK kun satt igjen med utdanningskompensasjon for Tollås og Ulvestad, kan det samme bli tilfellet med ham selv når kontrakten utløper etter sesongen. Likevel vil han ikke få dårlig samvittighet.– Nei, jeg følte meg lojal da jeg forlenget sist. Som keeper er markedet veldig vanskelig. Jeg må tenke litt på meg selv om jeg skal få leve ut utenlandsdrømmen. Jeg har bare én karriere, mens klubben alltid vil leve videre, sier Grytebust, som er veldig dedikert i treningen.

– Noen studerer ved siden av, men for meg er det uaktuelt. Jeg vil gjøre alt for å bli best mulig. Jeg sier som Petter Northug: Det er bedre å gjøre én ting 100 prosent enn flere ting halvveis.

Liker filosofien

Selv om Grytebust har en drøm om å ta steget ut til utlandet, slik som Tyskland-klare Ørjan Nyland, er han tydelig på at alt fokuset hans ligger på å gjøre det best mulig for klubben i hans hjerte. Derfor er han godt fornøyd med de endringene som har blitt gjort i trenerskiftet fra Harald Aabrekk til Trond Fredriksen.

– Filsofien til Fredriksen og Fjøtoft passer meg bra. Jeg liker at vi holder på den ambisiøse tankegangen, selv om ikke alt har fungert. Nå holder vi mer på ballen enn i vinter og er mye mer balansert, som jeg har etterlyst, sier Grytebust.

– Lange baller er mer gambling. Nå spiller vi vekk presset, er tålmodige og tar heller en ekstra støttepasning. Jeg skjønner at publikum kan pipe, men for meg er det riktig å gjøre. Å ha ballen er jo det beste forsvar!

Snudde med Barrantes

Den ballbesittende tankegangen skiller seg ut fra Aabrekk, Kjetil Rekdal i startfasen av AaFK-karrieren og Grytebusts første landslagstrener, Drillo.

– Jeg er mye mer fan av den ballbesittende fotballen, selv om jeg ikke akkurat sa imot Drillo på mine første samlinger. Tiden hvor det dreide seg om lange innkast fra Frode Fagermo mot Tor Hogne Aarøy er forbi, illustrerer Grytebust.

Han føler det snudde da Barrantes kom til Ålesund i 2011. – Etter det har vi vært gode med ballen og bearbeidet motstanderen til rommene åpner seg, med unntak av i vinter. Det liker jeg, og jeg har stor tro på det Fredriksen og Fjørtoft holder på med.

– Samtidig må ledelsen vise villighet til å satse, gjerne med et par rutinerte forsterkninger. Jeg er glad i ansvar, men laget er litt for ungt nå, sier Grytebust i visshet om at AaFKs eldstemann kun er 28 år.