Svahn startet sprintfinalen godt og tok ledelsen. Hun økte underveis, men mot slutten ble det spennende da Lampic tok innpå. Men Svahn hadde et ekstra gir.

Like etter målgang ble det kjent at Lampic mistet 2.-plassen. 25-åringen ble disket for å felle Nadine Fähndrich i svingen i bunnen av den siste bakken ned mot mål. Av TV-bildene er det vanskelig å se hvor involvert Lampic egentlig var i fallet til det sveitsiske hjemmehåpet.

SMILET ER BORTE: Anamarja Lampic ble disket etter at hun gikk i mål som nummer to på sprinten i Val Müstair fredag. Her er hun etter sprintseieren under Tour de Ski i Val di Fiemme for ett år siden. Foto: Terje Pedersen

NRKs ekspert Torgeir Bjørn reagerer på diskingen.

– Da jeg så det i slowmotion så det ut som Fähndrich bare datt, men hun påstår at hun fikk et spark i foten av Lampic. Jeg klarte ikke å se det. Jeg ble overrasket da Lampic ble deplassert. Jeg stusser på dette, sier Bjørn til VG og legger til:

– Slovenia har lagt inn protest.

Karlsson på pallen

Med Lampic plassert til sisteplass i finalen (6. plass), så ble det to svenske damer på pallen, Frida Karlsson rykket opp til 3. plass.

– Jeg bygger selvtillit på sprint, sier en fornøyd Karlsson til SVT på TV 2s sending.

Man kunne nærmest se seiersgliset til Svahn gjennom det lyseblå munnbindet.

– Jeg forsøkte å komme inn i min egen boble. Jeg er veldig glad for å starte året med en seier. Også er det utrolig moro med Frida i en finale, sier Linn Svahn på TV 2s sending etter løpet.

Jessica Diggins ble først nummer tre, men rykket opp til 2. plass.

PÅ PALLEN: Frida Karlsson rykket opp fra 4. plass til pallen da Anamarja Lampic ble disket. Her fra et skirenn i Sverige like før jul. Foto: Per Danielsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenske Maja Dahlqvist var en av de store favorittene på fredagens sprint, men røk ut i semifinalen.

Pellegrino vant

Bolsjunov er storfavoritt til å ta sammenlagtseieren. Han vant i fjor, foran Sergej Ustjugov og Johannes Høsflot Klæbo.

Bolsjunov tok seg videre fra semifinalen som «lucky loser» bak Federico Pellegrino og Richard Jouve. Og dette var Pellegrinos dag. Han stakk i finalen og la Bolsjunov og Jouve bak seg. Bolsjunov nærmet seg igjen på oppløpet, men italieneren holdt unna. Jouve ble nummer tre.

66 kvinner og 84 menn stiller til start i Tour de Ski. Norge bestemte allerede 8. desember at de ikke stiller på grunn av coronapandemien. Svenske Maja Dahlqvist og italienske Federico Pellegrino var raskest i prologene.

FAVORITT: Aleksandr Bolsjunov er sammenlagtfavoritt. Han var nest raskest i prologen i Val Müstair. Og han var nest raskest i finalen. Foto: GIAN EHRENZELLER / KEYSTONE

Sammenlagtvinneren får 660.000 kroner i premiepenger. Nummer to får 485.000 kroner, mens 3.-plassen gir 344.000 kroner. De 20 beste sammenlagt får pengepremier, nummer 20 får 5900 kroner.

PS! En av sammenlagtfavorittene, Ebba Andersson, røk ut etter prologen.