– Jeg var egentlig ganske positiv (før MR-resultatet), for de første undersøkelsene var ganske gode. Men musklene var fortsatt i spenn, og da virket det som korsbåndet var intakt. Da de roet seg ned, var det veldig tydelig. Og det var en utrolig kjip beskjed å få. Det er en ny erfaring å få, men hva får man gjort? Man må bare se framover og ha fokus på det jeg kan gjøre noe med, sier Kilde til VG på et pressetreff etter skadeomfanget ble konstatert.

Lørdag formiddag kom meldingene om at Kilde falt på Super-G-trening i østerrikske Hinterreit, og ble sendt til sykehuset i Innsbruck for videre undersøkelser.

Der kom den nedslående beskjeden om at korsbåndet i høyre kne har røket, og 28-åringen mister dermed resten av sesongen. Det innebærer også verdensmesterskapet i Cortina som begynner neste måned. Nå ser 28-åringen fremover.

– Velger du å operere tidlig for å øke sjansene for å rekke OL i Beijing neste vinter?

– Jeg har ingen grunn til å vente, for det er liten hevelse i kneet. Jeg kan egentlig operere så fort som mulig, for det er større sjanse for at hevelsen øker. Jo fortere, jo bedre, sier Kilde, men insisterer på at han skal skynde seg langsomt – og at han ikke tenker på å rekke noe spesielt.

Se hva Kilde sa til pressen etter skadeomfanget ble kjent:

På vei til sykehuset var Kilde mildt optimistisk og sa han kunne legge vekt på kneet, men at «noe» var feil. Dette «noe» gjør altså at 28-åringen, som ligger på andreplass i verdenscupen sammenlagt, nå står foran flere måneder med opptrening.

Han er ikke det første fartsfantomet som har opplevd denne skaden. Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Ragnhild Mowinckel har alle kjempet seg tilbake fra korsbåndsskader tidligere.

– Aleksander den store! Rennene blir ikke det når verdens beste er hjemme og driver med rehabilitering, skriver Lund Svindal på Instagram.

Førstnevntes korsbånd røk året før han tok OL-gull i Sotsji i 2014, en historie Kilde nå henter inspirasjon fra.

– Absolutt! Det er en jobb som må gjøres, og Kjetil var utrolig flink og dedikert. Det er en motivasjon til meg, det, da ser man at det er mulig. Jeg er ikke ferdig ennå, sier 28-åringen.

Han sier han kommer til å bruke alle erfaring han kan, men presiserer at det er individuelt hvordan man håndterer en rehabiliteringsperiode. Samtidig sier han at han er rørt over støtten han har fått etter skaden.

– Jeg har fått mange meldinger helt siden jeg kom på klinikken, og det har tikket inn en del. Det er veldig hyggelig, jeg setter stor pris på støtten jeg får og det kommer til å være en motivasjon for å slå tilbake, sier Kilde.

Kilde er ikke eneste norske alpinist som har pådratt seg en alvorlig skade de siste ukene. Stortalentet Lucas Braathen er ute resten av sesongen etter dette fallet:

I tillegg har Atle Lie McGrath skadet seg.

– Nå kommer jo alt på en gang, og det er umulig å si hva grunnen er. Vi vet det er en risikosport og små marginer, og noen ganger fungerer det ikke som det skal. Da er det store konsekvenser i den sporten her, sa Kilde til VG før han ankom sykehuset, på spørsmål om hva han tenkte om den omfattende skadeepidemien som nå rir alpinlandslaget som en mare.

Kilde har tidligere denne sesongen også blitt rammet av coronaviruset.