Tirsdag inviterte Lotteritilsynet til «Speleansvarskonferansen 2016» i Oslo. Kulturdepartementet var representert ved statssekretær Bård Folke Fredriksen. Ellers stilte blant andre Norsk Tipping, Lotteritilsynet og organisasjoner som jobber mot spilleavhengighet.

Ikke ett eneste av de utenlandske spillselskapene var invitert til konferansen. Det synes de er rart med tanke på at de ofte får skylden for spilleproblemene i Norge.

– Dette er strutsepolitikk der de stikker hodene i sanden. Slik jeg ser det bryr ikke Lotteritilsynet og Norsk Tipping seg så mye om de spilleavhengige. Det de er opptatt av er å sikre sine egne inntekter, sier Morten Klein, investor i Cherry. Selskapet står bak flere spillselskaper, deriblant Spilleautomater.com.

- Ikke naturlig å invitere

Han var selv til stede på konferansen, men bare som tilhører. Klein betegner konferansen som interessant, men synes det er merkelig at ikke også de internasjonale selskapene blir tatt med i dialogen.

– I 15 år har det rullet TV-reklame for internasjonale spillselskaper. Dette vises på TV-kanaler som sendes fra utlandet, og det er fullt lovlig. Stadig flere nordmenn spiller hos disse selskapene, og det er fullt lovlig. Nå må norske myndigheter ta inn over seg at dette er kommet for å bli, sier Klein.

Linda Vøllestad Westbye er avdelingsdirektør i Lotteritilsynet.

Linda Vøllestad Westbye er avdelingsdirektør for pengespill i Lotteritilsynet. Hun sier dette om hvorfor de utenlandske selskapene ikke fikk komme på podiet:– Vi syntes ikke at det var naturlig å invitere de utenlandske spillselskapene til denne konferansen, sier hun og fortsetter:

– Generelt er jeg tilhenger av å ha dialog, og det går sikkert an å finne arenaer for det. Nå er det jo slik at de utenlandske selskapene ikke har lov til å tilby og markedsføre spill i Norge, og vi i Lotteritilsynet gjennomfører den gjeldende politikken som er rundt pengespill. Så er det opp til politikerne om det skal komme endringer rundt det, sier Westbye.

Vil avskaffe monopolet

De utenlandske spillselskapene er regulert av en EU-lisens, men de fleste ønsker å få opphevet monopolet til Norsk Tipping og i stedet få en norsk lisensordning. Dette vil gi de norske myndighetene større kontroll over selskapene, men det vil også undergrave posisjonen til Norsk Tipping.

Morten Klein er investor i spillselskapet Cherry.

– De utenlandske selskapene lever greit under EU-lisensen, men det beste for spillere i risikosonen hadde vært om vi fikk en lisensordning i Norge. Internett er kommet for å bli, og nordmenn spiller hos utenlandske selskaper. Da blir det å stikke hodet i sanden når man ikke forholder seg til det, sier Morten Klein.

Tvilende til spørreundersøkelse

På vegne av Cherry har Sentio Research Norge gjennomført en spørreundersøkelse om spillmonopolet og de utenlandske selskapene. Tusen mennesker er intervjuet, og her kommer det blant annet frem at 76 prosent mener at man vil få redusert spilleavhengighet ved å håndheve en lisensordning.

Undersøkelsen er på ingen måter entydig: Seks av ti støtter Norsk Tippings markedsposisjon. Samtidig er det bare to av ti som er direkte negative til at utenlandske spillselskaper skal få lov til å gi økonomisk støtte til frivillige organisasjoner. Selskapene opprettet stiftelsen Folkeandelen – som minnet veldig om Norsk Tippings Grasrotandel – men Folkeandelen ble lagt ned etter sterkt påtrykk fra Lotteritilsynet. Dermed flyttet Folkeandelen til Malta, og de betaler fortsatt ut penger til norske idrettslag og organisasjoner.

Westbye i Lotteritilsynet ønsker ikke å komme med direkte kommentarer til undersøkelsen som er utført av Sentio.

– Jeg kjenner ikke til undersøkelsen og hvilke spørsmål som er stilt, og hvordan man spør er viktig. Vi har gjort tilsvarende undersøkelser tidligere og fått andre svar, sier avdelingsdirektøren.