Tid for å skrive ny historie

Norges aller første medalje i et vinter-OL kom på 500 meter skøyter. 94 år etter er Håvard Holmefjord Lorentzen (25) klar til å ta opp arven etter gamle helter.

Publisert:
  • Erlend Nesje
Denne artikkelen er over to år gammel

– Målet er medalje, men drømmen er gull. Det er på tide med norsk medalje igjen på 500 meter, synes bergenseren før mandagens 500-meter i Gangneung Oval.

Vi har dresset opp skøytesprinteren med effekter fra de tre første norske OL-heltene på 500 meter.

  • Skøytene til Oskar Olsen, som tok sølv på 500 meter under første øvelsesdag av Chamonix-OL i 1924.
  • Hodeplagget til Bent Evensen, som vant gull på 500 meter under OL i St. Moritz i 1928.
  • Og Ivar Ballangruds gullmedalje fra 500-meteren i OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936.

På plass: Håvard Holmefjord Lorentzen er på plass i Pyeongchang. Mandag klokken 12.00 skal han i aksjon. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

– Det er mye historie her. Men jeg må innrømme at jeg ikke har hørt om noen av dem, sier Lorentzen og stryker på Ballangruds gullmedalje.

– Jeg synes denne gullmedaljen er finere enn dem som deles ut i dag.

Det er mye fin skøytehistorie på 500 meter: 13 OL-medaljer er det blitt, den siste en sølvmedalje ved Magne Thomassen så langt tilbake som 1968.

Nå vil en 25 år gammel gutt fra Bergen skrive sin egen historie. Helst med gullskrift.

Helten: Ivar Ballangrud vant ett OL-gull i 1928, tre OL-gull i 1936, samt to OL-sølv og én VM-bronse og er en av tidenes største norske skøyteløpere. Foto: NTB Scanpix

Har fire seirer i vinter

Han er vinterens gjennombruddsmann i skøytesporten. Tre verdenscupseirer på 500 meter og én seier på 1000 meter. Dermed er Lorentzen en av gullfavorittene på sprintdistansene.

– Jeg har vist tidligere denne sesongen at jeg er i stand til å vinne. Men det er det mange andre også som er. Jeg tipper det er 12–15 stykker som kan vinne. Det blir tett. For min del handler det ikke om å ha dagen, men å levere et normalt løp uten feil.

– Hvordan ser et normalt løp ut for deg?

– En 9.8-åpning. Og så må jeg trolig ha 24,7–24,8 på de siste 400 meterne. Vinnertiden tror jeg blir på 34,5–34,6.

– Hva er den viktigste egenskapen for en 500-meterløper?

– I utgangspunktet handler det om å få til en kjapp åpning og en solid runde. Men jeg er litt treig i starten. Får jeg til en 9.8-åpning og en sterk førstesving, så knuser jeg de fleste på de siste 200 meterne. Clouet for meg er å få opp en fart i avslutningen som ingen andre kan. Normalt klarer jeg å holde farten helt til mål, mens mange sprintere dabber av mot slutten av løpene. Jeg når toppfarten etter 400 meter, mens mange av de andre når den etter 250 meter.

– Etter fire verdenscupseirer er det høye forventninger til OL-medalje?

– Det lever jeg fint med. De største forventningene har jeg til meg selv. Men det er klart, jeg er nok mer nervøs før en OL-start enn jeg pleier å være.

Håvard Holmefjord Lorentzen har vunnet frie verdenscupseire denne sesongen. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

Barndomshelten ble trener

Den siste tiden har han pleid å simulere 500-meteren i OL før leggetid. Han ser for seg utviklingen i løpet og hvilke feil han skal unngå.

– På slutten tenker jeg alltid at det lyser grønt på resultattavlen. Det betyr at jeg leder. Det er tiden som vinner. Jeg gjør dette ofte, men helst ikke rett før leggetid. For da går pulsen opp og jeg får ikke sove.

25-åringen er født og oppvokst i Bergen. Han drev med skøyter, fotball og sykling – tre idretter der pappa Torbjørn var trener.

Men valget falt på skøyter. Mye av grunnen til det er barndomshelten Jeremy Wotherspoon, canadieren som tok over som landslagstrener for skøytesprinterne våren 2016. Og som har hjulpet «Lorry», som han kalles, helt til verdenstoppen.

Håvard Holmefjord Lorentzen kan bli Norges nye skøytehelt om han lykkes på 500-meter i OL. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

– Jeg begynte å se løpene hans i OL i 2002, da jeg var ni år. Jeg husker han snublet i starten på 500 meter. Men det er han ikke klar for å snakke om. Fra 15–16-årsalderen var jeg innom Youtube flere ganger i uken for å studere Jeremys teknikk. Jeg har alltid sett opp til ham som skøyteløper. Han er den skøyteløperen gjennom tidene med best teknikk. Han hadde en måte å bevege seg på isen jeg ikke har sett fra andre. Det var så fint å se på.

– Men plutselig ble barndomshelten treneren din?

– Det var utrolig stort for meg da han kom til Norge. Det var det samme som at en fotballspiller fikk Ronaldo eller Messi som trener. Jeg var starstruck.

Les også

«Du kan ikke være kjedelig. Folk vil underholdes. De vil se personer med litt karisma.»

Han har egen leilighet i Bergen, men bor likevel hjemme hos foreldrene i Fyllingsdalen. Med 260 reisedøgn i året var det ikke noe poeng å la leiligheten være tom.

På gutterommet hos mamma og pappa har han beholdt fire plakater på veggen: Heavybandene Metallica og Lamb Of God. Skøyteløperen Shani Davis.

Og den viktigste av dem alle: Jeremy Wotherspoon.

– Jeg har ikke tenkt å ta dem ned med det første. Men jeg har ikke sagt til Jeremy at jeg har plakat på veggen av ham ...

  1. Jeremy Wotherspoon konkurrerte for Canada. Foto: YUN JAI-HYOUNG / TT / NTB Scanpix

  2. – Jeg synes denne gullmedaljen er finere enn dem som deles ut i dag, sier Håvard Lorentzen om Ivar Ballangruds gullmedalje fra 500-meteren i OL 1936. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Stygg skade ødela hel sesong

Et halvt år før Wotherspoon kom til Norge, skadet Lorentzen seg stygt. Han falt på isen under trening i Inzell, og den sylskarpe skøyteeggen skar opp den høyre leggen hans. Dermed mistet han hele sesongen.

– Fryktet du at karrieren var over?

– Da jeg så foten etter hudtransplantasjonen, ble jeg litt i stuss. Jeg hadde lite mobilitet i ankelen, jeg måtte gå med foten foran meg. Jeg klarte knapt å stå på den, jeg klarte ikke å bøye den. Tanken om at det kunne være slutt, slo meg.

– Du er ikke redd at det kan skje igjen?

– Jeg er mindre redd nå enn tidligere. Det høres kanskje merkelig ut, men jeg følte mer ro på isen etterpå.

Iskalde Lorentzen frykter ingenting, heller ikke konkurrentene.

Nå er han på gulljakt på isen i Gangneung Oval.

Klar, ferdig ... for en ny gullalder?

Effektene er lånt fra skøytemuseet på Frogner stadion.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Skøyter
  2. OL
  3. Fana IL
  4. Fana