Les også:

Til trampeklapp gikk Thorstein Helstad på podiet og mottok fotballgallaens førs-te premie. En drøy time senere ville applausen knapt ta slutt da Mons Ivar Mjelde fikk sin Kniksen-statuett.

Dette var på alle måter Sportsklubben Brann sin kveld.

John Carew (Aston Villa) stakk av med prisen for som årets Kniksen. Kniksens hederspris ble delt ut for første gang på tre år og tilfalt Ole Gunnar Solskjær.

Men på hjemmebane var Brann best. Og Thorstein Helstad var spesielt be-geistret for å vinne prisen hans egne kolleger hadde stemt frem: Spillerforeningen Nisos kåring av årets spiller i eliteserien.

– Denne henger høyt, sier Helstad og vifter med premien.

– Det er tross alt dem man spiller mot som har stemt meg frem , sier Helstad til BT.

Toppscoreren

Eliteseriens toppscorer med 22 mål var den eneste som gikk på podiet i ballsalen på Lillestrøm og hyllet sin klubbs supportere.

– Det er kjempefortjent. Brann-supporterne har virkelig vært en 12. mann for oss denne sesongen. Det er ikke tilfeldig at vi ikke tapte en eneste hjemmekamp denne sesongen, sier Helstad.

Toppscoreren fra Hedmark og supporterne på Brann Stadion er en fotballens romanse. Det var kjærlighet ved første blikk da den hurtige angriperen kom fra HamKam i 1998. – Når du bommer på Stadion, hører du bare at publikum synger navnet ditt, sier han.

Og der andre klubber har en liten gruppering, har Brann et helt stadion med syngende fans.

– Det er ikke bare den røde veggen. Hele Stadion er med. Da er det helt fantastisk å spille , sier Helstad.

– Velfortjent

Etter noen år i utlendighet kom Thorstein Helstad tilbake til byen som ser på ham som sin adoptivsønn. Bergenspublikummet er kjent som et kravstort publikum.

– De har ventet i 44 år, og alle kunne se de følelsene som var i sving denne høsten. Bergenserne har fortjent dette så veldig. Så klart de er kravstore! Der er de som har lagt listen. Vi er glade for å kunne gi noe tilbake, sier Helstad.

En annen som får ros fra toppscoreren er Brann-trener Mons Ivar Mjelde. Helstad har hatt Mjelde som konkurrent, som spissmakker og nå som sjef.

– I fjor var det mye snakk om hvem som virkelig var sjefen i Brann, og det var lett å forstå. I år har det vært: «Bang-bang-bang, jeg er sjefen!» fra Mons sin side, og det har virket veldig bra, sier Helstad.

Forvandlingen

Trenerens forvandling har også forandret Brann. Og Thorstein Helstad. Toppscoreren tror det er en av mange grunner til at han har sopt inn mål – og priser – i 2007. – Han har beholdt stammen i laget, selv om vi har rotert en del på laget. Det har vært viktig. De stedene det har vært bytter, har det vært like typer som har kommet inn og gått ut. Dessuten har han vært flink til å bruke enkeltspillere til det de er best til. Jeg liker å holde meg på offsidegrensen, og det har jeg fått lov til.

Helstad storkoste seg over at Mjelde ble plassert i rampelyset.

– Ydmyke Mons fortjener dette. Han har fått det til med en veldig krevende spillergruppe, sier Helstad.

For selv om Mjelde har utviklet seg, er det likevel den samme gamle Mons.

– Han har beholdt glimtet i øyet. Det er avvæpnende og viktig i den jobben, sier Helstad.