Dopingdokumentaren til tyske ARD har kastet en stor skygge over friidrettsverdenen. Spesielt fikk Kenya og Russland gjennomgå i dokumentaren som gikk på lufta 1. august.

ARD og britiske Sunday Times fikk tilgang til 12.000 prøver fra 5.000 utøvere fra perioden 2001 til 2012. Og dopingeksperter har trukket fram 800 prøver som mistenkelige.

Nå slår russerne tilbake mot påstandene.

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) hevder den tyske TV-kanalen ignorerte samtlige forsøk fra russerne når de forsøkte å gi informasjon om doping. Det melder byrået selv i en uttalelse forrige uke, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

LES OGSÅ: Ekspert refser idrettens antidopingarbeid: — Dopede utøvere blir beskyttet

- Ingen røtter i virkeligheten

SLÅR TILBAKE: Russlands antidopingbyrå hevder den tyske TV-kanalen ARD ignorerte deres informasjon om doping da de lagde deres dopingdokumentar. Russland er, sammen med Kenya, det landet som ble rammet hardest av anklagene. Foto: NTB Scanpix

— Det faktum at ARD ignorerte RUSADAs informasjon om forbudte stoffer bekrefter én ting: Alle metoder kan brukes i informasjonskrigen som er lansert mot Russland, mens ingen virker å være interessert i virkeligheten, sier Vasily Shestakov, medlem av statsdumaens (Russlands underhus, jour.anm.) komité for fysisk kultur, sport og ungdomsarbeid.Shestakovs uttalelser støttes av RUSADA.

— Dokumentaren presenterer informasjonen om oss som «ubestridelige fakta». Det har ingen røtter i virkeligheten, og filmen viser ingen forståelse for organiseringen av antidopingarbeidet innen idretten, sier antidopingbyåret i uttalelsen.

Møter tøff kritikk

Dokumentaren har også måtte tåle tøff kritikk fra både Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Og Det internasjonale antidopingbyåret (WADA) gikk raskt ut og fordømte lekasjene og nektet for at informasjonen kom fra deres prøver.

FRIIDRETTSLEGENDE: Sebastian Coe kaller dopingbeskyldningene for en krigserklæring. Foto: Action Images via Reuters / Matthew Childs Livepic / NTB scanpix

— WADA fordømmer lekkasjen av idrettsutøveres konfidensielle informasjon og ønsker å forsikre utøvere over hele verden at de kan ha full tillit til vårt system, og at vi beskytter deres personlige data, sa WADA-direktør David Howman for en uke siden.Uansett har WADA satt igang en uavhenging etterforskning av anklagene i dokumentaren. Etterforskningen ledes av den tidligere WADA-sjefen Richard Pound, ifølge TASS.

IAAF kalte dopingdokumentaren «Sensasjonspreget og forvirrende» mens Sebastian Coe, som er kandidat til å bli ny president i Det internasjonale friidrettsforbundet, kom med krass kritkk mot anklagene.

— Kampen starter nå. Det er en krigserklæring mot sporten min. Ingenting i vår kompetente historie når det gjelder dopingtester rettferdiggjør et slikt angrep, sa Coe om dokumentaren ifølge BBC.