SANDNES (Aftenposten): Petter Northug har fått av seg fotlenken, vært syk og sofagris en periode og gjennomført en periode med høydetrening.

Nå skal han komme seg i form. Det gjør han blant annet med startnummer på.

Midt i denne uken spilte han fotball og avsluttet juli på Blinkfestivalen i Sandnes. Om 14 dager skal han i motbakkeduell opp Kirkebakken på Hamar. En uke senere skal han være med på Toppidrettsveka på Nordvestlandet.

Mannen som tok fire gull i Falun-VM, har ambisjoner om å gå fort på ski til vinteren også. Selv om folket får se ham ofte er han ikke akkurat den mest snakkesalige om dagen.

Kryptiske meldinger

Konsekvent har langrennshelten unngått å svare særlig utfyllende på medias mange spørsmål. Og kommer det noen svar er det både kryptiske og åpen for tolkning de fleste veier.

• Da han hadde spilt fotball på Norway Cup mente han at han at formen var dårlig.

• Da han snakket med TV 2 senere i uken mente han at han var veldig god på å være syk.

• Etter å ha vunnet 15 kilometeren under Blinkfestivalen i Sandnes lørdag mente han at han hadde vunnet fordi han var feig.

God trening

Vi spurte Northugs trener Stig Rune Kveen hvorfor Petter Northug i august er å treffe i konkurranse både her og der.

— Dette er god trening. Alle skiløpere er nå inne i en periode hvor de trener veldig mye mengde. Da er det lurt å legge hardøktene inn i renn. Det er fin trening, sier Kveen.

Han har ingen frykt for at Petter Northug kan la konkurranseinstinktet ta overhånd og ta for hardt i.

— Noen kan nok gjøre det, men de som er rutinert klarer å holde igjen på det siste giret. Og rutinert er Petter. Et godt eksempel var det som skjedde på torsdag, forteller Kveen.

Torsdag ble Northug nummer 72 på motbakkeløpet i Lysebotn. Han var seks minutter etter vinneren Matti Heikkinen.

— Han hadde kommet ned fra høyden to dager tidligere og da er det viktig å unngå å gå helt i kjelleren, sier Kveen.

Uavklart forhold

Fortsatt er Petter Northugs forhold til landslaget uavklart. Northug har, som i fjor, sagt nei til en plass på landslaget. Forhandlingene for å få frem til en avtale mellom Team Northug og skiforbundet har vært sant på vent i juli, men vil trolig bli tatt opp igjen i august.