LÆRERIKT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gleder seg til å få innsyn i et nytt miljø. Hvordan trener amerikanerne? Foto: METTE BUGGE

Livigno: Mens Marit Bjørgen fikk nei til å trene med Justyna Kowalczyk, ønskes Uhrenholdt Jacobsen velkommen til amerikanernes treningsleir i Alaska.

Uhrenholdt Jacobsen og resten av jentegjengen til Egil Kristiansen og Roar Hjelmeset et kommet til Livigno, etter første del av høydetreningen i Seiser Alm. Umiddelbart etter kjøreturen på tre timer løp noen av jentene ut på en 17 km lang tur, mens andre valgte rulleski.

Torsdag er det tåke på toppene som omkranser vintersportstedet, som ikke helt har fått sommertemperatur. Da skal jentene i løpet av dagen gjennom to økter. Om kort tid setter Uhrenholdt Jacobsen seg på flyet som går over dammen.

Utfordrende

— Jeg ser frem til å trene både med Kikkan og de andre amerikanske jentene. De besitter ekstreme kvaliteter, særlig i skøyting og i høy fart. Liz Stephen er veldig god på beina, og er en skikkelig kapasitetsløper, så jeg skal få utfordret meg på de områdene også, sier 26-åringen.

Etter få dagers akklimatisering, der hun skal bo hos løperen som vant verdenscupen i sprint siste sesong, og tok VM-gull i Val di Fiemme, starter samlingen i Anchorage for hele det amerikanske laget. Deretter flytter gjengen til Eagle Glacier og som Heming-løperen sier:

— Jeg følger med på lasset.

Imponert

Uhrenholdt Jacobsen, som ble verdensmester i sprint så tidlig som i Sapporo 2007, da hun så vidt hadde fylt 20 år, vil bruke «ferien» på en ny måte.

— Det amerikanske laget er meget fremadstormende, samtidig som de er fulle av energi og veldig utadvente. Jeg vil oppleve både stedet og menneskene.

Hun er imponert av mye av det de aktive fra USA står for.

— De har vært mye i Skandinavia om sommeren fordi de ønsker å trene med oss, til tross for at de allerede reiser over fem måneder hver vinter. Etter sesongen tok jeg opp tråden med Kikkan og vi ble enige om at jeg skulle få være med dem på samling på deres hjemmebane. Mitt mål er å lære noe nytt, få trene med de ypperste i verden, knytte kontakter med nye mennesker og hente ny inspirasjon. Jeg er allerede imponert over hvordan de holder humøret oppe i laget med fem måneder i bag hver vinter.

Uhrenholdt Jacobsen har skal være i USA nesten tre uker. Når hun kommer tilbake, er det snart samling med de norske lagvenninnene igjen.

Ingen hvilepause her.