I mars måtte 17.000 skiklare mosjonister og eliteutøvere konstatere at Birkebeinerrennet ble avlyst på grunn av vindforholdene.

Arrangøren fikk massiv kritikk, blant annet fra profesjonelle utøvere som Anders og Jørgen Aukland. Brødrene gikk løypen likevel, og Anders Aukland uttalte senere at «det føykte litt på Raufjellet», men at det ellers gikk «helt fint».

Foran 2015-utgaven har Birken tatt grep. Tirsdag sendte arrangøren ut en pressemelding med tittelen «Birken garanterer gjennomføring». Der listes det opp en rekke tiltak.

Blant annet er alternative løypetraseer utarbeidet, mens statsmeteorolog John Smits, kjent fra NRKs værsendinger, vil følge opp værvarslene i forkant og under arrangementet.

— Så lenge det er et utendørsarrangement, kan ingen garantere hundre prosent, men med disse tiltakene er vi nære, sier daglig leder i Birken AS Jo Gunnar Ellevold ti Aftenposten.

Blant tiltakene som annonseres er «økt toleransegrense for dårlig vær». Betyr dette at arrangøren mener toleransegrensen var for lav i mars?

— Jeg vet ikke om den var for lav. Jeg var ikke til stede, men jeg har selvfølgelig satt meg grundig inn i de viktigste problemene i etterkant. Det som skjedde var at vakthavende meteorolog varslet noe helt annet enn slik været faktisk ble. Dette problemet imøtekommer vi ved å bruke en egen meteorolog, og en værstasjon på stedet som gir et samtidsbildet av været, sier Birkengeneral Ellevold.

Meteorologen belager seg på nattjobbing

Nøkkelpersonen i Birkens «garantiprosjekt» er dermed John Smits. Det er han som vil konstatere om været er bra nok til å sende tusener av skiglade deltagere over fjellet 21. mars 2015. — Meteorologi er ingen eksakt vitenskap, når man forholder seg til vakthavende meteorolog er det litt vilkårlig. John er den fremste i Norge, og en av seniorene blant forskningsmeteorologene. Det er viktig at vi har han på plass til å sette seg inn i de lokale værtrendene, sier Ellevold.

Smits vil fortsatt jobbe ved Meteorologisk institutt i Oslo, og dukke opp som værmelder på NRK. Men i ukene før Birken vil han holde et ekstra godt øye med det som skjer i arrangementsområdet. Smits planlegger å ankomme dagen dagen før rennet.

— Det er fredagen og lørdagen det skjer. Jeg kommer ikke dit for å sove. Natt til lørdag vil jeg få inn de første observasjonene og varslene, sier Smits.

Han understreker at hans engasjement med Birken ikke må forstås som en kritikk mot kvaliteten på vakthavende meteorologer ved Meteorologisk institutt.

— Det blir alltid bedre når du har en metorolog til stede. Men når vi er ute og gjør sånne ting, bruker vi apparatet vi har på instuttet. Der har vi ganske finoppløse beregningsmodeller for været og terrenget.

- Forrige gang lærte de ikke nok

I mars valgte flere toppløpere fra langløpslag som Team Centric og Team LesePlan Go å ta turen fra Rena til Lillehammer på egengånd, etter arrangørens avlysning.

Flere av disse løperne tok til orde for at forholdene var mer enn gode nok til at rennet ikke burde blitt avlyst.

Jørgen Aukland har vært blant verdens beste langløpere i en årrekke. I mars gikk han hardt ut mot Birken-arrangøren. Nå roser Aukland arrangøren etter tiltakene som iverksettes for å hindre at 2015-utgaven av Birkebeinerrennet bli avlyst. Foto: NTB SCANPIX

Team Centrics Jørgen Aukland, som har vunnet Vasaloppet to ganger, ønsker tiltakene fra arrangøren velkommen.— Dette høres veldig fornuftig ut. Birken er et så viktig arrangement, med så mange mosjonister og eliteløpere som deltar. I vinter ble det avlyst for andre gang på relativt få år (også avlyst i 2007, journ. anm.).

— Forrige gang lærte de egentlig ikke nok, men nå virker det som at de har vurdert situasjonen grundig, og at de er skikkelig forberedt, sier Aukland.

- Eliteløpere er ikke mer beskyttet enn mosjonister

I mars var arrangøren klar på at de hadde tatt riktig beslutning, selv etter at eliteløperne hadde rapportert om flotte forhold på fjellet.

— Det hadde sikkert gått bra for eliteløpere, men vi hadde med oss alle typer skigåere, og da ønsket vi ikke å ta den sjansen, sa pressesjef i Birkebeinerrennet Ingunn Kleven til E24.

Se video: Slik så det ut på Raudfjellet da Birkebeinerrennet ble avlyst i mars.

Birkengeneral Ellevold forteller at arrangøren ikke har noen planer om å forskjellsbehandle eliteløperne, dersom værforholdene blir utfordrende i mars.

— En eliteutøver er ikke mer beskyttet mot hypotermi eller lokale frostskader enn mosjonister. Det viktigste er at folk tar på seg bekledning etter forholdene. Dette skal vi skjerpe inn.

- Hvordan skal dere gjøre det?

— Kontrollere deltakernes sekker, og oppdatere de på værforholdene, sier Ellevold.

Jørgen Aukland har forståelse for at eliteløperne ikke vil bli forskjellsbehandlet.

— Det er vanskelig å sette en grense for hvem som er eliteløpere og hvem som er mosjonister, selv om det er slik at jo fortere du går, jo mindre sjanse er det at du blir negativt rammet av uvær, sier Auklan.

Åpner for å droppe Birkebeineren Skistadion

Selv om det var vinden som satte en stopper for 2014-utgaven, er Ellevold mest bekymret for snøforholdene i årene fremover. Klimaprognoser for de nærmeste årene viser at det vil bli mer snø i høyden, men mindre snø i lavlandet.

Arrangøren åpner blant annet for å flytte målgang til Sjusjøen, og innføre en ekstra sløyfe, dersom snøforholdene ikke gjør det mulig får deltagerne å komme seg ned til Birkebeineren Skistadion. I tillegg skal Birken benytte seg av kommunalt snødepot i startområdet, og kjøre snø fra Skramstadsetra ved behov. Derfor hevder Ellevold at snømangel ikke vil lede til avlysning, men han understreker et lite forbehold:

— Det finnes ikke noe eksempel på at det har vært snøfritt på fjellet. Hvis vi skulle oppleve det, ville det ikke vært mulig å arrangere rennet, sier Ellevold.

Du kan lese mer om Birkens tiltak for å garantere gjennomføring her (ekstern lenke).