Se video av partiet i vinduet ovenfor Video med tillatelse fra: Olga Dolzhykova/stormester.no.

Simen Agdestein (47) er i disse dager i aksjon i kvalifiseringsturneringen til Norway Chess. Noen timer før lørdagens åpningsseremoni spilte Agdestein, som har vært blant Norges beste spillere i en årrekke, simultansjakk mot ni jenter.

Agdestein spilte altså ni partier om gangen. Likevel var det få som hadde ventet at stormesteren ville ende opp med noe annet enn ni seire.

Lykke-Merlot Helliesen (6) er oppslukt av sjakk. Her fra NM i høst. Foto: PRIVAT

Agdestein fant imidlertid en helt spesiell begavelse på den andre siden av bordet: Lykke-Merlot Helliesen (6).«Jeg vant!» utbrøt seksåringen etter at seieren over den høyt respekterte stormesteren og sjakklæreren var et faktum.

— Hun spilte kjempebra! Hun er mye bedre enn det Magnus Carlsen var da han var seks år. Det er det ingen tvil om, oppsummerte Agdestein, som også var Carlsens trener på Norges Toppidrettsgymnas, overfor sjakkbloggen.no.

På lesekurs med baby

Lykke-Merlot Helliesens seier vekker oppsikt, men seksåringens progresjon den siste tiden har allerede blitt lagt merke til i sjakkretser.

Mor May-Brit Park Helliesen forteller at det tidlig var åpenbart at Lykke-Merlot var et intelligent barn.

Som Agdestein, som også var Magnus Carlsens (bildet) trener på Norges Toppidrettsgymnas, mener Lykke-Merlot Helliesen er mye bedre enn Carlsen var på samme alder. Foto: NTB SCANPIX

Allerede da hun var baby gikk hun på lesekurs, og hun klarte tidlig å koble et ord til dets betydning, for eksempel ved å kunne peke på en bok da hun fikk se bokstavene B, O og K.— Hun kunne knyte fem forskjellige slipsknuter da hun var tre-fire år. Blant annet dobbelt dobbelt windsor, forteller mor Helliesen.

Begynte å spille i høst

Lille Lykke-Merlot begynte å spille sjakk for kun et drøyt halvår siden.

I høst, etter skoletid, begynte nemlig fascinasjonen.

— Hun er oppslukt av spillet. Hun er glad i å spille sjakk, og har aldri blitt presset, forteller mor Helliesen.

Det tok ikke lang tid før Lykke-Merlot avla de første besøkene til Caissa Sjakklubb, den lokale klubben i Sandefjord, der familien bor.

Lykke-Merlot Helliesen (midten) avgjorde partiet mot Simen Agdestein (ryggen til) da hun fikk flyttet en bonde over hele brettet, og dermed fikk en ny dronning. Dermed var en sjakksensasjone et faktum. Foto: Tarjei J. Svendsen/sjakkbloggen.no

Morten Sundby, nestleder i klubbens ungdomsavdeling, forteller om et helt spesielt talent.— Hun har mange egenskaper. For det første er det noe med blikket hennes. Når man setter sjakk matt, er det ofte at man flakker med blikket, man er usikker på om det er riktig. Men hun er skråsikker, hun bare sitter der, uten å sjekke om det virkelig er matt, forteller Sundby.

— Guttene ble skremt

Han skjønte at seksåringen var et spesielt talent da hun, kun én måned etter at hun begynte å spille, ble nummer 64 av 113 i sin aldersgruppe (opp til ni år) under norgesmesterskapet i Stavanger.

I dag er Lykke-Merlot Helliesen på nivå med de beste 12-13-årige guttene i Caissa Sjakklubb. Sundby forteller at hun tidlig ble lagt merke til, selv om det ble mange nederlag på brettet de første gangene.

— Første gang kom hun med det voldsomt konkurranseinstinkt. Hun var jo helt fersk, og tapte partiene, men hun kjempet som en løve. Hun slo for eksempel voldsomt hardt på sjakklokkene. Guttene ble skremt, sier Sundby med et smil.

Seksåringen har også blitt medlem i Oslo Schakselskap, der seieren over Agdestein fant sted.

— Det er veldig artig. Hun har hatt en enorm progresjon. Hun er veldig inne i spillet. Hun er i en annen verden. Hun er veldig konsentrert for å være så ung, sier Sundby.

NB. Lykke-Merlot Helliesen og andre barn på hennes alder har mulighet til å spille i turneringer med rangerte resultatlister. Det ble klart i oktober, da Norges Sjakkforbund, bestemte seg for å ikke søke om medlemskap i Norges Idrettsforbund, noe som betyr at sjakken ikke hører til under barneidrettsbestemmelsene.