Jan Mølby, Preben Elkjær, Frank Arnesen og Michael Laudrup.

På 80-tallet flommet dansk fotball nærmest over av spillere i europeisk toppklasse.

Betegnelsen «fjeldaber» har også blitt slengt i retning nordmenn til stadighet, spesielt ved de mange anledninger der det norske landslaget har blitt rundspilt av sine danske motstandere.

Nå sender imidlertid danskene beundrende blikk nordover, til Norge. Det er hvert fall utgangspunktet for en artikkel i Ekstra Bladet lørdag, med tittelen «Superligaen i kne: Glem en dansk Ødegaard».

Avisen skriver at det nå er Norge som produserer «flere og flere» tekniske spillere, og trekker frem Martin Ødegaard som eksempel.

— Det er rett og slett for få danske suksesshistorier, og det får de store utenlandske klubbene til å se på spesielt Norge, når man snakker om Skandinavia, skriver Eksta Bladet videre.

— En hype rundt Ødegaard

Det er liten tvil om at det danske fotballandslaget har hatt bedre resultater enn det norske i det siste. I perioden 2002-2014, der Norge ikke har spilt i et stort herremesterskap, har Danmark spilt i hele fire.

foto
Christian Eriksen i Tottenham er Danmarks største fotballstjerne for tiden. Foto: REUTERS

Ekstra Bladet får imidlertid støtte fra toppagenten Ernesto Bronzetti i siin oppfatning av en positiv norsk utvikling.— Det er klart det har oppstått en hype rundt Ødegaard. Her snakker vi om en meget ballsikker og teknisk spiller å gjøre, som egentlig er meget spansk i sin fotballoppdragelse. Det vi ser er at mange norske talenter faktisk er utrolig teknisk anlagt, sier Bronzetti, som blant annet har samarbeidet med storklubber som Real Madrid, Roma og Juventus.

Kunstgress

Danske David Nielsen, som nå er trener for det norske eliteserielaget Strømsgodset, mener kunstgresssatsingen i Norge har bidratt til flere tekniske spillere.

Det norske laget som kom til semifinalen i U21-EM i 2013 fikk kallenavnet «kunstgressgenerasjonen». I Norge har det vært stadig mer satsing på kunstgress som underlag, og siden 2003 har kunstgress vært tillatt på kamparenaene i eliteserien.

David Nielsen mener utviklingen er positiv for Norge, og at Danmark lider av dårlige gressbaner.

— Jeg blir bare nødt til å si at den type spillere vi gjerne vil lage i Danmark, som har samme kjennetegn som Ødegaard, lider under banenes standard. Når du har dårligere baner, som i Danmark, satser du som trener mer på duellspill enn teknisk anlagt ballbesittelsesfotball, sier Nielsen til Ekstra Bladet.

Nielsens Strømsgodset er kjent som et av de mest ballbesittende lagene i eliteserien, og Strømsgodset spiller på kunstgress.

— Danmark har hele tiden sverget til gressbaner, men jeg kan se hva det (kunstgressbaner, journ. anm.) gjør med utviklingen av norske spillere. Jeg tror det vil bli vanskelig for Danmark å produsere en spiller som Martin Ødegaard, sier Nielsen.

Akkurat som i Norge, er det i dagens danske landslag langt mellom spillere som spiller i de største klubbene i Europa. Danmark har midtbanespilleren Christian Eriksen (23) i Tottenham, mens Nicklas Bendtner (27) spiller i Wolfsburg.

Neste sesong skal Michael Krohn-Dehli (31) spille i storklubben Sevilla, etter at han har imponert i Celta Vigo-drakten.