For elleve og et halvt år siden fikk Thor Jørgen Spurkeland hilse på kongen som cupmester for Brann.

— Det var en stor opplevelse, selv om jeg ikke bidro så mye. Medaljen er på gutterommet i Knarvik ennå. Den har ikke støvet ned, sier Spurkeland.

Nå er han veteran i Førde-laget som skal gjøre alt for å bringe skam over Brann Stadion. 2.-divisjonslaget tar Brann imot onsdag klokken 18. — For meg som har vært i Brann er det selvfølgelig spesielt, sier Spurkeland.

Han er i Førde for åttende sesong på rad, men har aldri møtt Brann etter at han forlot Sportsklubben.

— Det er ikke så mange igjen fra tiden min på Stadion. Erik Huseklepp var der med meg. Så var Azar Karadas av og til hjemom for å trene med oss, når han hadde ferie som utenlandsproff, sier Spurkeland.

Foruten å spille 2. divisjon, er han pedagogisk leder i barnehage. Han har først tid til intervju godt utpå ettermiddagen.

— Jeg jobber på småbarnsavdelingen, så ungene har ikke fått med seg kampen. Men en del av kollegaene mine vil selvfølgelig få den med seg, sier Spurkeland.

Treneren: - Viktig erfaring

Han er opptatt av at Førde-laget greier å holde skuldrene nede i kampen mot Brann. Spurkeland ser det som naturlig at han prøver å gjøre de mange yngre spillerne avslappet.

— Vi må bare kose oss. Det hadde vært kjekt å vinne, men så lenge vi gjør det vi kan er det godt nok, sier Spurkeland.

Treneren i Førde, en avslappet østlending ved navn Julian Madsen, er glad for å ha Spurkeland i sine rekker.

— «Spurken» er viktig for oss. Han har masse erfaring, også en del fra Brann, og er en som sier fra i garderoben og på banen, sier Madsen.

Han vet at Førde trenger all erfaring de kan få. Flaks også, for den del. Madsen sier det rett ut.

— Skal vi slå Brann ut av cupen, må vi ha en perfekt dag der alt går med oss. Vi må ha flaks. Heldigvis er fotballen full av flaks, sier Madsen.

Slik ser han på sjansene

Det er høyst vanlig at lag fra lavere divisjoner melder om mulighet for cupbombe før møter med større klubber. Førde er intet unntak.

— Jeg har et så romantisk syn på fotball at jeg tror det meste er mulig, sier Madsen.

Hans uhøytidelige vurdering er at Brann vinner 90 av 100 kamper mot Førde etter ordinær tid.

— Så greier vi kanskje å spille uavgjort mot dem ni ganger og å slå dem én gang, sier Madsen.

Det er den ene seieren det jaktes på onsdag. Brann gjør etter alt å dømme flere endringer på laget som slo Bodø/Glimt i serien søndag. Nøkkelspillere vil bli hvilt.

— Jeg er spent på hva slags lag Brann stiller med. De skal ikke endre for mye før det blir en jevnere kamp mot oss. Også vi har spillere som fort kunne sittet på benken i eliteserien, sier Førde-sjef Madsen, vel vitende om at Brann møter Rosenborg allerede lørdag.

Møttes i 1984

Kampen onsdag blir ikke spilt på Førde stadion, men på kunstgresset i Hafstadparken like ved. Dårlig underlag på stadion er årsaken.

Sist lagene møttes til cupkamp i Førde var i 1984. Da vant Brann 4–2. Avisen Firda har intervjuet Førdes målscorere fra den gang. En av dem, Geir Loftesnes, sier Førde ikke var langt unna å ta skalpen på Brann. Og så legger han ved en liten advarsel til bergenslaget.

— Faktisk tror jeg dagens Førde-lag er nærmere nivået til Brann enn vi var i 1984, sier Loftesnes til Firda.

Avspark i Førde er klokken 18. BT følger oppgjøret – og de andre lokale cupkampene – i en spesialsending av Ballspark på bt.no.

............

Hør siste utgave av BT-sportens podkast: