Alex Harvey var nærmest Petter Northug da nordmannen åpnet Falun-VM med sprintgull i februar. Canadieren tok sølvet.

Den dagen tok Harvey sin fjerde VM-medalje, men karrièren har likevel ikke vært strømlinjeformet for 27-åringen.

Et problem i blodomløpet i bekkenarterien gjorde nemlig at Harvey ikke kunne presse seg til det fulle i lange motbakker. Harveys puls satt fast på rundt 155 slag i minuttet.

Det gjorde at Harvey måtte trekke seg fra Tour de Ski i januar før den avsluttende etappen opp til Alpe Cermis.

I sommer har imidlertid Harvey lagt seg på operasjonsbordet. Nå er problemet borte.

— Det var også et problem i andre løp med betydelige stigninger, selv hvis det var lange nedoverbakker etterpå. Jeg klarte det ikke, benene mine stivnet. Nå vil jeg kunne konkurrere med like forutsetninger som de andre, sier Harvey i et intervju med canadiske La Presse.

IOC vil forske på Bjørgens graviditet: - Det er gjort få studier tidligere.

- Det var ikke normalt

Canadieren forteller videre at han visste måten kroppen reagerte «ikke var normalt». Nå er han glad for å ha blitt kvitt problemet, og han går inn i den kommende sesongen med store ambisjoner.

— Dette har gjort det mulig for meg å trene bedre enn tidligere år. Nå starter jeg sesongen i bedre form, sier Harvey.

I canadiske skikretser virker man nå å ha tro på at Harvey vil kjempe helt i toppen i den kommende sesongen. I oktober lanserte avisen Toronto Star løperen som en «reell trussel til å vinne verdenscupen sammenlagt», en bragd ingen canadiere har klart før ham.

— Jeg har aldri sett Alex så godt trent. Jeg har aldri sett ham så fokusert. Jeg har aldri sett ham så selvsikker, fortalte lagkamerat Devon Kershaw i oktober.

- Kan utfordre Sundby og Northug

Et naturlig mål for Harvey vil være touren i Canada i mars, som avslutter verdenscupsesongen, en utfordring han selv beskriver som «veldig tøff».

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror Harvey blir en tøff konkurrent for de norske denne vinteren.

— Hvis han har blitt operert for å bli kvitt dette problemet, «vipps», så har vi en som kan utfordre Sundby, Northug og Cologna i tourene, sier Bjørn.

— Han seiler opp som en joker i tourene, fordi det er stor spennvidde mellom det han kan hevde seg i. I Falun tok han sølv på sprinten og bronse på tremila, og han vær nær medalje på femmila. Nettopp det at han behersker de fleste øvelser, og at han er helt i toppen på sprint, blir viktig i tourene, sier Bjørn.

For mange er det nok Tour de Ski i januar som henger høyest denne sesongen. Harvey håper nok imidlertid på å vinne toppformen i mars.

— Det hadde vært veldig gledelig om en canadier hadde vunnet på hjemmebane, sier Bjørn.

Verdenscupsesongen i langrenn starter i Ruka, Finland, 27. november.

Gleder du deg til skisesongen? Kort ned ventetiden med disse sakene: