Søndag er EM over, til glede for noen og med litt vemod for alle fotballelskere. Her er ti punkter som vi vil huske fra EM-festen i Frankrike.

Russiske pøbelstreker

EM fikk en trist åpning med supportervold og altfor dårlig sikkerhet på tribunene. Aller verst var det i forbindelse med kampen mellom England og Russland i Marseille, der franske sikkerhetsstyrker måtte bruke tåregass og vannkanoner for å spre supportere.

– Guttene forsvarte landets ære. Vi burde tilgi og forstå våre fans, uttalte Igor Lebedev, styremedlem i det russiske fotballforbundet.

Det er bare å ønske god bedring og håpe at det går bra i VM i Russland om to år.

Les også:

Russisk topp hyller pøblene: — De forsvarte landets ære

Russisk voldsvideo sjokkerer: - Bryr seg ikke om de blir kastet ut av EM

Russiske supportere gikk til angrep på de engelske i Marseille. Foto: NTB scanpix

Will Grigg’s On Fire

Nord-Irland imponerte i EM, både på og utenfor banen. Will Grigg ble EMs store kulthelt uten å ha spilt et eneste minutt.

Fansens sang «Will Grigg’s On Fire» tok fullstendig av. Den ble opprinnelig laget av en Wigan-supporter tidligere i vår, og nordirene tok den med seg til Frankrike.

Les den artige historien her:

Hørt sangen om Will Grigg? Han som er «on fire»? Han er blitt EMs store kulthelt — uten å ha spilt et eneste minutt

Will Grigg, Nord-Irlands kulthelt, spiller for Wigan. Foto: Digitalsport

Menn som gråter

Fotball byr på sterke følelser både på og utenfor banen. Vi glemmer ikke Darijo Srna, Kroatia-kapteinen som tidlig i EM forlot den kroatiske troppen for å delta i farens begravelse. Han var tilbake til Tsjekkia-kampen, men følelsene tok overhånd før kampen. Han gråt under avspilling av nasjonalsangen. Vi glemmer heller ikke Gianluigi Buffon, Italias veterankeeper som lot tårene trille etter kvartfinale-exiten mot Tyskland.

Også Dimitri Payet viste at menn kan gråte. 29-åringen ble matchvinner med en praktscoring i Frankrikes åpningskamp mot Romania. Payet forlot banen med tårer i øynene da han ble byttet ut like før kampslutt.

– Det var mye stress og press. Hvis noen hadde sagt at det ville endt som det gjorde ville jeg aldri ha trodd dem. Det kom masse følelser ut av den scoringen, sa Payet.

Les også:

Frankrike-helten om drømmemålet og tårene: — Alle følelser skulle ut

Tårene trillet hos Kroatias kaptein Darjio Srna før kampstart. Han fikk beskjed om at faren var død etter den første kampen i EM. Foto: NTB SCANPIX

Shaqiris praktmål

Sveits tapte åttedelsfinalen mot Polen etter straffespark, men kampen vil bli best husket for Xherdan Shaqiris utligning til 1-1. Sveitseren brassesparket inn et mål man nesten ikke kan drømme om. Før søndagens finale står det som EMs største enkeltprestasjon, for det skal godt gjøres å overgå brassesparket fra 16 meter.

– Det var et fantastisk mål, men det betyr ingenting nå, sa Shaqiri.

Les mer:

Polen videre i EM etter seier på straffekonkurranse

Xherdan Shaqiri setter inn 1-1 mot Polen på et utrolig brassespark. Foto: NTB scanpix

Islands prestasjoner

Norge og Danmark nådde ikke drømmen om EM-sluttspill, mens Sverige og Zlatan skuffet. Det gjorde definitivt ikke Island!

Lars Lagerbäcks menn kom oppskriftsmessig under 0-1 i åpningskampen mot Portugal. Men mannen med siddisdialekt, Birkir Bjarnason, sørget for at det endte 1-1. Pangstart for Island, som fulgte opp med 1-1 mot Ungarn og 2-1 mot Østerrike.

I sitt aller første mesterskap ventet England i åttedelsfinalen. Wayne Rooney ordnet 1-0 etter fire minutter, og nå kunne det bli stygt. Trodde mange. Men Island scoret to kjappe og vant 2-1. Frankrike ble for vanskelig i kvartfinalen, men Island har virkelig gjort oss stolte.

Se video:

Islandsk kommentator gikk av henglsene: — Jaaaaaaaaaa!

EM ble et eventyr for Island. Foto: NTB scanpix

Islands supportere

«Halve» Island var i Frankrike. Oppførselen deres sto i sterk kontrast til deler av de russiske. Her var det godt humør og lite tull.

Det vi vil huske best er den spesielle, taktfaste klappingen som kunne skremme vannet av noen og enhver. Det var mektig å se de islandske spillernes feiring med fansen etter åttedelsfinalen mot England.

Den islandske TV-kommentatoren glemmer vi heller ikke. Gudmundur Benediktson er nok fortsatt hes.

Les mer:

— Dere kan dra hjem, dere kan forlate Europa, dere kan dra hvor dere vil!

Island-spillerne feiret med fansen i et taktfast heiarop. Foto: NTB scanpix

Robson-Kanus vending

EM handler mye om de store stjernene, men også de grå musene kan skinne. De fleste tenker nok på Gareth Bale når vi nevner Wales, men i kvartfinalen mot Belgia var det Hal Robson-Kanu som stjal showet.

Forhåndsfavoritt Belgia tok ledelsen, men waliserne snudde og vant 3-1, blant annet etter en praktscoring av Robson-Kanu som vendte av tre belgiere og satte ballen i nettet bak Thibaut Courtois.

Spissen er kontraktsløs etter at kontrakten med Reading gikk ut i sommer, men EM var en helt grei utstillingsarena for 27-åringen.

Les også:

Wales til EM-semifinale etter råsterk snuoperasjon

— Dette er et EM, ikke et familieselskap

Hal Robson-Kanu scoret et drømmemål mot Belgia. Foto: NTB scanpix

Joachim Löws grafsing

Det er kameraer overalt når det spilles kamp. Kanskje ikke så rart at spillerne er særdeles opptatt av at frisyren er på stell, at de ser bra ut, og at de ikke graver seg i nesen eller klør seg en viss plass.

Tysklands landslagssjef Joachim Löw ser stadig vekk ut til å glemme at kameraene nærmest følger enhver bevegelse. Her var det nesegraving og trusegrafsing.

– Jeg har sett bildene, og av og til gjør du ting ubevisst. Det skjedde, og jeg beklager. Det var adrenalin og konsentrasjon. Jeg skal forsøke å oppføre meg annerledes i fremtiden, uttalte han.

Les også:

Slik forklarer Löw trusegrafsingen

Joachim Löw har fått gjennomgå i EM. Foto: NTB scanpix

Griezmanns herlige EM

Før søndagens finale er de fleste enige om at Antoine Griezmann er EMs beste spiller. Den lille men ganske så komplette spissen er toppscorer med seks mål, og han senket Tyskland i semifinalen nærmest på egenhånd med sine to nettkjenninger.

– Dette var virkelig en lagseier. Det gjelder ikke bare de som var på banen, men støtteapparatet og de som ikke spiller så mye, sa 25-årige Griezmann.

Det er en del klubber som kunne tenkt seg Atlético Madrid-spilleren, men det blir ikke billig…

Les mer:

EM-kongen etter å ha sendt vertene til himmels: — Vi er som små barn!

Antoine Griezmann er EMs toppscorer med seks mål før finalen. Foto: NTB scanpix

Ronaldos surmuling

Han regnes av mange som verdens beste fotballspiller sammen med Lionel Messi, men Cristiano Ronaldo får også mye tyn.

Etter 1-1 i åpningskampen mot Island gikk portugiseren rett av banen uten å takke islendingene for kampen. Ronaldo beskyldte Island for å spille defensiv «rævafotball». Og etter uavgjort også mot Ungarn kastet han like godt en reporters mikrofon i vannet.

Se likevel ikke bort fra at Ronaldo ender opp som den store EM-kongen til slutt. EM har kanskje gått litt trått til nå, men Ronaldo har det med å være best når det gjelder.

Les også:

Sævarsson ler av sure Ronaldo

Cristiano Ronaldo var ikke spesielt fornøyd med Islands taktikk etter 1-1-kampen i Saint-Etiénne. Foto: NTB scanpix