Les også:

Skottland: — Vi må ikke undervurdere Norge

van Basten frykter Skottland mest

På to forsøk i løpet av fire år har Hareide mislyktes i å ta Norge til sluttspill. To dager etter at EM-billetten glapp, bestemte han seg for å gjøre et nytt forsøk.

I VM-kvalifiseringen skal Norge kjempe mot Nederland, Skottland, Makedonia og Island. Nederland blir laget som Hareides mannskap må tukte for å kunne gå direkte til Sør-Afrika i 2010. – Jeg tror ikke vi kan tape begge kampene for Nederland fordi det vil slå veldig ut på våre muligheter til å gå videre. De to kampene vil ha veldig høy prioritet, fortalte Hareide.

Etter trekningen fikk han slått av en prat med den tidligere stjernespilleren Marco van Basten som er Nederlands landslagstrener.

– Han så førsteomgangen vår mot Tyrkia, og ble overrasket over sluttresultatet. Van Bastens lag har en spillestil som er typisk nederlandsk med 4-3-3, men jeg tror de vil passe oss godt, mente Hareide.

Trekningen: Alle gruppene

Heldig

Selv om Nederland er solide gruppefavoritter, var Hareide likevel fornøyd med trekningen. Norge trakk Skottland fra seedingsnivå 2 og unngikk vanskeligere motstandere som England og Sverige.

Det kan gjøre veien til VM i Sør-Afrika lettere.

– Vi var absolutt heldige der. Skottland regnes som å være på linje med oss. Nederland blir en lei nøtt, men de andre skal være overkommelige motstandere, mente Hareide.

Likevel advarer landslagstreneren mot å tro at de andre lagene vil være lett match.

– Å tro at en motstander er lett å slå er en ekkel følelse, men vi er blitt flinkere til å slå de lagene som er vesentlig dårligere enn oss, sa han.

Stamme

Hareide har fått tid til å bygge en skikkelig stamme i landslagstroppen. Dermed slipper han å måtte teste ut en rekke nye spillere som i tidligere år.

– Jeg tror ikke jeg kommer til å gjøre det. Men formspillere vil alltid tas i betraktning, fortalte Hareide.

Landslagstreneren var også fornøyd med at Norge kom i den eneste gruppen med bare fem lag. Dermed blir det to kamper mindre enn i de andre gruppene.

– Færre kamper er en fordel fordi vi har spillere med et hardt program, og spesielt på høsten. I terminoppsettet får vi forhåpentligvis Skottland og Nederland hjemme på høsten, fortalte landslagstreneren.

Mot slutten av EM-kvalifiseringen måtte Hareide klare seg uten spillere som John Carew og Martin Andresen i viktige kamper. Slike problemer håper Hareide at Norge slipper unna denne gang.

– Vi skal følge opp spillerne enda tettere inn mot kvaliken, og få dem til å holde en jevnere form. På grunn av skader havnet noen litt utenfor. Vi var uheldige med skader mot slutten av kvalifiseringen, så vi får håpe på litt mer tur nå, sa Hareide.

(©NTB / Magnus Aabech)