KÖLN: Selv om det ble bare ett poeng mot et annet bunnlag, var det flere positive ting den norske treneren med store presset kunne ta med seg hjem fra RheinEnergieStadion i går. Etter en famlete start og ett mål imot, glemte Köln at de var et bunnlag. De la fra seg nervene, det lurvete forsvarsspillet og de halvhjertede taklingene. De viste Solbakken at det faktisk bor en del fotball i laget.

Hele uken har både norske og tyske medier snakket om at dette var den avgjørende kampen som Ståle Solbakken. Enndspiel som tyskerne gjerne sier.

Har tillit

Nå var det ikke langt fra soleklart for ledelsen i Köln at dette var en skjebnekamp for Ståle Solbakken. Klubbens administrerende direktør, Claus Horstmann, fortalte fredag at han ikke hadde tenkt å la seg rive med av den dystre stemningen.

Mektige Horstmann gjorde det klart at han har full tillit til både trener Ståle Solbakken og sportssjef Volker Finke.

– Dette prosjektet støtter jeg fullt ut og jeg tar ansvaret, fortalte han da.

Det var nok slike signaler som fikk Ståle Solbakken til både å leie seg hus og å skrive barna inn på skolen i Köln denne uken.

Støtte fra stadion

Solbakken fikk også en slags støtte fra delen av stadion med de mest lidenskapelige tilhengerne – Südtribune. Et stort banner var hengt opp med klar melding til spillerne: «Heute ist kein Endspiel! Es ist eure Chance Herz su zeigen.» (I dag er det ikke skjebnekamp! Det er deres sjanse til å vise hjerte.)

Og er det nettopp noe mannen fra Grue har snakket om hele uken, så er det innsats og spill med hjertet. I tillegg til at de selvfølgelig skal forstå soneforsvaret han har innført i 4-4-2-systemet sitt.

Skader, skader, skader

Opptakten til kampen har vært like redselsfull for Solbakken som overskriftene i enkelte tyske aviser. Ikke nok med at førstekeeper Michael Rensing tidlig i uken slo opp en gammel kneskade og er ute i fire uker. Fredag ringte klubbens eneste gigastjerne, Lukas Podolski, og fortalte at han hadde feber.

Lørdag morgen ble han sjekket av klubbens lege og det endte med at mannen som får navnet sitt på ryggen av de fleste Köln-skjorter som selges, ble tilskuer til kampen. Legen ville ikke ta sjansen på å sende ham på banen med rød skjorte denne lørdagskvelden.

Og slik fortsatte det med utur og motgang også etter at laget til Solbakken hadde begynt å spille fotball. Etter fire minutter måtte en blodig venstreback Christian Eichner forlate banen. Dermed lignet forsvarsfireren til Köln mer på den reservelaget til Köln vanligvis stiller med.

Eide kampen

Kaiserslautern hadde spillet, de eide ballen og det var ikke overraskende at Kaiserslauterns Ivo Ilicevic plutselig fikk stå alene nær bakerste stolpe. På volley satte ballen i nettet bak reservekeeper Miro Varvodic.

Den norske treneren sto bom stille i hvit skjorte, svart penbukse og svarte sko med hendene i kors over brystet.

Det så mørkt ut.

Men denne gangen hadde ikke Ståle Solbakkens menn tenkt å legge seg bakpå. De jobbet hardt for hverandre, for Südtribune, for hele stadion og for Solbakken.

De fikk uttelling bare minutter senere. Mato Jajalos scoring i det 18. minutt ga håp til hele stadion.

Nå så ikke Solbakkens menn seg tilbake lenger. På slutten av omgangen burde de tatt ledelsen. Men en akrobatisk Leverkusen-klarering og en offside førte til at det fortsatt var uavgjort til pause.

Sløsing

Etter pause fortsatte Köln å spille med selvtillit. Det var i perioder vanskelig å tro at det var de samme 11 som løp der ute, som vi hadde sett famle i halve første omgang.

Selvtilliten må de også ha fått da de skjønte at de hadde hele stadion bak seg. De laget et lurveleven som ga dem et puff i hver eneste takling.

Den ene store sjansen etter den andre gikk i vasken.

Da Milijovic Novakovic satte en ball håpløst til side for et åpent mål var det like før at et par av tilskuere foran pressetribunene startet rivingen av hele stadion i ren fortvilelse.

Slik ebbet også kampen ut. Med en rekke Köln-sjanser og halvsjanser. I mål ville ikke ballen.

De 47.000 på stadion kunne sikkert tenkt seg en notorisk måljeger som Lukas Podolski på plass.

Han er med neste lørdag mot Hamburg.

Det er også Ståle Solbakken.