Travhesten Ivar Sånna, som i fjor ble kjøpt som stjerne for et millionbeløp fra Sverige, har så langt vært en fiasko i Norge. Nå håper eier og trener at de har funnet problemet med hesten.

Målet for hesten, som kom til Trondheim i vinter, var deltakelse i de mest prestisjetunge internasjonale løpene i sommer. I stedet har Ivar Sånna sviktet gang på gang – sist i et løp på Jarlsberg 13. mai.

MER OM IVAR SÅNNA:

Klappet sammen på oppløpet

— Ivar Sånna skulle ha badet i det feltet, og han koblet grepet inn på oppløpet. I stedet for å dra i fra, klappen han helt sammen med 150 meter igjen og fikk ikke en gang premie. Da skjønte vi at det må være noe riv, ruskende galt, sier travtrener og kusk Jomar Blekkan til adressa.no.

Jomar Blekkan var delaktig i å få hesten til Trondheim like før jul, og trente og kjørte Ivar Sånna helt til han ble sykmeldt med brukket arm etter å blitt sparket av den nå avlivede «folkehesten» Torpa Nils i vinter.

Siden mars er Ivar Sånna blitt trent og kjørt av Frode Hamre i Sandefjord. Parallelt med de svake resultatene har hesten vært undersøkt av veterinærer i lang tid for å finne ut hva som er galt – inntil nå uten svar.

LES OGSÅ:

Polypp ga surstoffmangel

I kjølvanet av Jarlsberg-kollapsen ble Ivar Sånna i går 19. mai undersøkt ved Bjerke Dyrehospital. Han fikk et kamera ned i halsen, og ble satt på tredemølle.

— Etter 1600 meter i 15 fart, kollapset han nesten totalt. Det viste seg at det datt ned en polypp i halsen hans. Det gjør at han ikke får nok surstoff i blodet og muskulaturen stivner, forklarer Blekkan.

Fra tredemølla gikk turen rett til operasjonsbordet, og polyppen er nå borte. Nå skal hesten ha seks dager fri, før den kan returnere til full trening. Planen er å ha hesten startklar igjen om tre uker, i tide til Oslo Grand Prix på Bjerke helgen 11. og 12. juni. Sommerens største løp går fløyten, men Blekkan håper å vise hesten fra sin beste side i høst.

Skal hjem til Trondheim

- Er dere trygge på at hesten fra nå av vil prestere opp mot det dere forventet da den ble kjøpt?

— Det vet man aldri 100 prosent, men dette er helt klart en stor årsak til at det har gått så dårlig til nå, sier Blekkan.

Selv om Blekkan er friskmeldt fra armbruddet, vil Ivar Sånna vil trenes og kjøres av Frode Hamre en stund til. Men målet på sikt er at hesten skal hjem til Trondheim igjen så fort som mulig, ifølge Blekkan.

- En gedigen opptur

Daglig leder og sportssjef ved Leangen Travbane, Robert Jakobsen, er også glad for at man nå forhåpentligvis har funnet årsaken til at Ivar Sånna har underprestert siden han kom i trøndersk eie.

— For trøndersk travsport ville det være en gedigen opptur om man nå har funnet ut av problemet og at Ivar Sånna kommer tilbake som den internasjonale stjernen han er, skriver Jakobsen i en pressemelding.