Russland hadde kopiert OL-suksessen og vunnet de to siste stafettene før torsdagens renn i Ruhpolding. Derfor var det ekstra vinnervilje i det norske laget. Kanskje særlig hos Svendsen, som skjøt bort seieren i Sotsji sist gang han var ankermann.

– Det er klart jeg var nervøs i dag. Det er første gang jeg går sisteetappen etter OL, og dessuten var det jevnt og ekstremt spennende og mye lyd fra publikum, sa Svendsen til NTB.

Lagkamerat Johannes Thingnes Bø sendte Svendsen ut samtidig med Simon Schempp på avslutningsetappen. Litt skytekluss skapte spenning i den norske leiren, men noen hundre meter før mål satte trønderen inn rykket som fjernet all tvil om hvor seieren skulle gå.

– Det går aldri helt som man ser det for seg, men jeg hadde faktisk lagt en plan om å prøve meg der jeg gjorde. Vi snakket om at det kunne være en mulighet, og det fungerte, sa Svendsen.

Ventetid

29-åringen høstet ros fra lagkameratene for måten han taklet presset på. Veteranen Ole Einar Bjørndalen mente at Svendsen er udiskutabel som norsk ankermann når han er i form.

– Er du den råeste ankermannen i skiskyttersirkuset?

– Det er veldig forskjellig fra gang til gang. Sist jeg gikk ankeretappe, gikk det jo rett vest. Slik sett er skiskyting veldig uforutsigbart, og du kan ikke si at «han er den beste ankermannen». Men jeg har lyktes oftere enn jeg har mislyktes. Det er et bra tegn, gliste Svendsen.

Han hadde det travelt med å komme til mål, men litt trøbbel fikk han likevel etter løpet. I dopingkontrollen brukte han lang tid før han fikk presset ut en dråpe.

– Jeg gjorde en stor blunder og tisset rett før start. Da tenkte jeg ikke på at jeg kunne bli plukket ut til dopingkontroll, sa Svendsen.

Revansj

Grunnlaget for den norske seieren ble lagt av tre solide etapper før Svendsen satte kronen på verket. Bjørndalen vekslet i tet, Erlend Bjøntegaard holdt laget med i seierskampen, mens Bø tok inn forspranget og parkerte sammen med Tyskland de andre konkurrentene.

– Det føltes veldig bra. Vi har hatt litt stang ut og ikke lyktes helt på stafett. Det var viktig for laget at vi gjorde en bra stafettinnsats i dag. Jeg var skikkelig nervøs før start, så det var krevende å gå, sa Bjørndalen til NTB.

Særlig deilig var det å markere seg overfor russerne, som har vært stafettkonger det siste året.

– De har vært råsterke. De vant også OL-stafetten og har liksom vært for gode for oss det siste året. Nå slo vi dem, og det var deilig, sa den norske veteranen. (©NTB)