Irske Paul Dunne var den beste amatøren som klarte cuten i årets The Open på St. Andrews i Skottland. Før siste dag leder han turneringen. Tolv slag under par er fasiten for den irske amatørspilleren. Sammen med Louis Oosthuizen og Jason Day deler han ledelsen.

Etter de to første dagene sto 22-åringen med seks slag under par. Søndag spilte han seg ytterligere opp fra den imponerende tiendeplassen han startet søndagen med. Forrige gang The Open ble vunnet av en amatør var da Bobby Jones vant i 1930. Han dro hjem uten premiepenger.

Det samme kan Paul Dunne måtte gjøre i dag. Amatørstatusen hindrer han fra å motta andre premier enn blomster og et trofé som markerer seieren. Dermed vil Dunne uansett ikke få fingrene i den rekordhøye vinnersummen på 1,15 millioner pund (i underkant av 15 millioner norske kroner).

Utsatt på grunn av vind og regn

For bare andre gang i turneringens historie blir majoren avsluttet på en mandag. Kraftige vindkast og regn fredag og lørdag sørget for at runde nummer to ble avsluttet et helt døgn for sent: lørdag kveld i stedet for fredag kveld.

Dunne med utslag på dag to. Foto: Reuters, Paul Childs

Superstjernen Jordan Spieth er også med i kampen om seieren. Han satser på å skrive om historiebøkene. Ingen har noensinne vunnet alle fire majorene i løpet av samme sesong. Spieth har vunnet årets to første. På fjerdeplass og elleve slag under par ligger amerikaneren svært godt an før siste dag.

Tiger Woods har klart å være regjerende mester i alle fire majorene samtidig, men de ble ikke spilt i samme kalenderår.

Tiger skuffet stort

Golflegenden Woods leverte ikke optimalt. Tre ganger har han dratt hjem med seieren fra St. Andrews, men i 2015 måtte amerikaneren dra hjem allerede etter dag to. Woods klarte ikke cuten. Dermed er seierstørken i majorene forlenget for golfens største stjerne. 39-åringen har 14 stykker i beltet, men den siste kom så langt tilbake som i 2008. Ingen nordmenn er med i The Open. Les om golftalentene fra Stavanger som flokker til USA for å bli bedre.