Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport. Foto: NTB scanpix

Toppnivået er så bra på de beste spissene at de alene kan avgjøre kamper for laget sitt. For å komme med på topp fem-listen, holder det ikke med gode enkeltkamper eller å ha vært dominerende i én enkelt sesong. For de fem på topp, har de dominert turneringen i sine perioder, og vunnet trofeet minst én gang. Når man har snakket om kåringene av verdens beste spiller de siste sesongene, ropes det høyt fra mange hold at svenske Zlatan Ibrahimovic er like god som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi. I Champions League er ikke Zlatan i nærheten av dem. Og han kommer sannsynligvis ikke til å komme dit heller. Zlatan har skåret mange mål, 43 på på 106 kamper, men kun syv av de 43 målene er kommet i sluttspillet. Ronaldo og Messi har snart skåret Zlatans totale målantall bare i sluttspillet.

Direkte 20.45: Følg Paris Saint-Germain — Chelsea

Dette mener jeg er de fem beste angrepsspillerne i Champions League-epoken:

5. Samuel Eto'o: Kameruneren skåret ikke flere enn 30 mål på 78 kamper, men han porsjonerte dem godt. Han spilte i tre finaler og var med å vinnedem alle. Eto'o skåret i begge finalene for Barcelona, i både 2006 og 2009, og han vant sammen José Mourinho og Inter, i argentinske Diego Militos store kamp, i 2010. Var enormt god i sine beste sesonger for Barcelona.

4. Didier Drogba: 91 kamper og 44 mål så langt i turneringen. Et snitt på 0,48 mål per kamp. Drogba har gitt oss en del uforglemmelige prestasjoner i Champions League. Han tapte finalen i 2008 med Chelsea mot Manchester United, men de fikk sin revansje da det var som aller minst forventet, mot Bayern München i 2012. Mange hevder at det var Drogba som vant pokalen for Chelsea i München. Han skåret det viktige målet som ga ekstraomganger, på et tidspunkt da Bayern-fansen omtrent hadde startet feiringen. Han skåret også på det avgjørende straffesparket i straffesparkkonkurransen. Et enmannsangrep, og en stor spiller som leverer i de store kampene.

3. Raúl: Den hardtarbeidende, men spede, spanjolen ruvet ikke i terrenget. Allikevel så har kun to spillere skåret flere mål enn Raúl i Champions League. Målsniken laget 71 mål på 142 kamper (fem av dem for Schalke), men ingen av de på listen har vunnet trofeet hele tre ganger, som spanjolen gjorde, for én og samme klubb. Raul vant både i 98, 00 og 02, og han skåret i finalen i 2000, da Real Madrid knuste Valencia, i den helspanske finalen som ble spilt i Paris.

2. Cristiano Ronaldo: Ronaldo har sammen Lionel Messi hevet listen betydelig for antall skårede mål per sesong. Det de to gjør er helt unikt. Og begge har den egenskapen at de skårer like mye i de avgjørende sluttspillkampene, når presset er som størst. Ingen har skåret mer enn Ronaldo i sluttspillet, hele 34 av 72 mål er kommet da. Han har vunnet to av de tre finalene han har spilt. Ronaldo vant med Manchester United i den hel-engelske finalen i Moskva i 2008, han tapte med samme klubb for det suverene Barcelona året etter, og Ronaldo skåret vanvittige 17 mål da Real Madrid vant La Decima - det tiende trofeet- i turneringen i fjor.

1. Lionel Messi: 75 mål på 92 kamper gir et skåringssnitt på 0,82 mål per kamp. Noe som er så bra at det er vanskelig å ta innover seg. Hvor god Messi egentlig er tror jeg mange først vil (innrømme ham) innse den dagen han har lagt opp. Han er et fenomen. Messi har spilt i to finaler, skåret i begge og ble også kåret til banens beste spiller både på Wembley og i Roma. Messi er enda bare 27 år, og ingen enkeltspiller har dominert denne turneringen slik argentineren har gjort.

Benzema og Inzaghi

Skulle listen vært lenger lenger enn topp fem, er det andre spisser som også ville blitt rangert godt foran Zlatan. Karim Benzema har alltid satt sitt avtrykk i turneringen, og franskmannen har skåret hele 49 mål på 69 kamper, noe som gir det imponerende snittet 0.59 mål per kamp. Og han var en betydelig faktor for at Real Madrid vant forrige sesong.

Og hva med Filippo «Pippo» Inzaghi, som avgjorde finalen i 2007 med to mål, spilte fire finaler (én med Juventus) og vant to av dem? Burde han vært blant topp fem?

Eller elegante Thierry Henry, som tapte med Arsenal i 2006 og vant med laget som beseiret dem, Barcelona, i 2009. Og mange mener sikkert at den tidligere Real Madrid-spissen Fernando Morientes helt selvsagt burde vært med på listen, eller Alessandro del Piero fra Juventus. Mange beundrere hadde også Ukrainske Andriy Shevchenko i sin storhetsperiode fra Dinamo Kiev og AC Milan.

La meg avslutningsvis innrømme dere følgende: Jeg var mer overbevist om plassene fire og fem før jeg begynte å skrive bloggen.

De tre på topp er udiskutable. I hvert fall i min bok.

Gjort er gjort og spist er spist. Og på tirsdag kan Zlatan legge inn en god søknad om å bli med i vurderingen av topp ti-listen til neste år. Da må han skyte PSG til finalen i Berlin i Juni. Og den jobben starter på hjemmebane mot John Terry og Chelsea. Det blir vanskelig nok for svensken.

Sportslig hilsen Roar