OLYMPIATOPPEN (aftenposten.no): Under Norway Cup tidlig i måneden tok Jarle Aambø opp telefonen og ringte idrettspresident Børre Rognlien.

De avtalte å møtes på Ekebergsletta. Der kom beskjeden: Aambø ønsket å trekke seg som toppidrettssjef.

Det kan Rognlien fortelle.

— Da begynte jeg å snakke om hva det var han ville og hvordan han ville gjøre dette. Han har hele tiden fått beskjed fra meg om at det er han som bestemmer fremdriften på dette, sier Rognlien til Aftenposten.no.

Tett på OL

Rognlien innrømmer at han helst skulle ha sett at ledelsesskiftet i Olympiatoppen ble utsatt til etter OL i Sotsji i februar 2014. Tore Øvrebø er konstituert toppidrettssjef frem til de olympiske vinterlekene.

— Vi har gjort det vi kan for å holde mest mulig kontinuitet. Tore har vært den her som de siste månedene har jobbet mest mot Sotsji. Men jeg har sagt til Jarle at han gjerne måtte utsette dette til etter Sotsji, det er riktig. Når han nå hadde bestemt seg, er løsningen med Tore den minst problematiske, sier Rognlien.

Fredag klokken 10 ble Idrettsstyret orientert om toppidrettssjefens avgang.

Noen minutter over tolv kom Aambø, Rognlien og generalsekretær i Norges Idrettsforbund, Inge Andersen, inn i et lokale i 1. etasje på Olympiatoppen. Det var allerede kjent at Aambø ville kunngjøre sin avgang. Foran en horde av mediefolk ble det tegnet et bilde av en avgang fri for dramatikk.

Men i kulissene spekuleres det. Om Aambø er blitt presset ut. Og om det er tilfeldig at han trekker seg nå i kjølvannet av rapporten fra Tvedt-utvalget, der Olympiatoppen fikk kritikk på flere områder og der han gikk til motangrep på deler av kritikken.

Senest i april uttalte Aambø at han ønsket å fortsette som toppidrettssjef. Fredag fortalte han at han nå ønsker å jobbe mer med et prosjekt han selv har startet opp og formet fra bunnen, og som handler om utvikling av prestasjonskultur utenfor toppidretten.

— Det er naturlig at det kommer kritiske røster. Det er de vi skal utvikle oss gjennom. I denne rollen må man leve med kritikk, spenninger og sånne aspekter. Hvis ikke bør man gjøre noe annet, sier Aambø.

Store endringer i Olympiatoppen

I etterkant av Tvedt-utvalgets rapport har idretten vedtatt at Olympiatoppen skal omorganiseres: Under en toppidrettssjef skal det være én sjef for sommeridretter, én for vinteridretter samt én for ungdom og rekruttering.

I disse endringstider forteller Aambø at han fant det naturlig å vurdere sin egen fremtid. Han kjente at tiden var inne for å prøve noe nytt.

Aambø ser ikke på det som problematisk at han nå går av få måneder før et viktig mesterskap. Han skal sitte i stillingen i ytterligere én måned, og vil være tilgjengelig i seks måneder fremover.

— Hadde jeg vært veldig bekymret for det ville det vært en del av vurderingen. Jeg er veldig trygg på prosjektene vi har i gang og at det er kontinuitet i lederskapet. Da jeg kom inn i 2004 var det to av hovedlederne som gikk ut, og da var det enda kortere tid før OL i Athen. Olympiatoppen er solid og har gode rutiner for planlegging og gjennomføring, sier Aambø til aftenposten.no.

— Et lederskifte vil alltid være utfordrende, og ofte på en måte man ikke ser i forkant. Det kan for eksempel være personalreaksjoner eller andre ting. Men vi har hatt en tendens til å få det til her på Olympiatoppen, og den tendensen tror jeg fortsetter, sier Tore Øvrebø.

Flere eksperter har de siste årene påpekt et dårlig samarbeidsklima mellom Inge Andersen og Aambø. Det avviste begge på Olympiatoppen fredag.

— Vi har fungert godt sammen. Det har vært ulike styrer i den perioden jeg har vært i rollen, men jeg har alltid hatt et godt forhold til styret. Men det er en spesiell rolle som gjør at det innimellom blir litt dynamisk, sier Aambø.

— Jeg registrerer i media at dette er interessant. Ved et par korsveier har jeg sagt at jeg har utmerket kommunikasjon personlig med begge og at begge gjør en fremragende jobb. Begge løser de oppgaver som styret og jeg ønsker at de skal løse. Hvor hjertelig de er på tomannshånd er utenfor min rekkevidde, men jeg har et åpent og personlig godt forhold til begge. Og det er jeg som er sjefen deres, fastslår Børre Rognlien.

- Liker trykk

Eksperter har påpekt at Aambø er en type som trives best i kulissene og som ikke liker å stikke seg ut. Siden 2004 har han hatt en av norsk idretts mest utsatte roller. Etter skuffende resultater i Torino-OL i 2006 og London-OL i 2012 har det blåst kraftig rundt Aambø.

— Spranget til min nye rolle er ikke så stort som det ville vært om jeg valgte noe helt utenfor idretten. Jeg har hatt en tendens til å oppsøke steder med trykk, og det liker jeg. Jeg vil ikke komme til et sted hvor det er veldig stille, sier Aambø, og understreker igjen at han har følt full tillit under hele prosessen.

Aktørene på pressemøtet var opptatt av å hylle arbeidet Jarle Aambø har gjort som toppidrettssjef siden 2004. Aambø innrømmer at det er spesielt å nå skulle gi seg i Olympiatoppen.

— Det har vært fantastisk spennende og utfordrende, sier han.

- Krevende jobb

Nå skal Øvrebø styre skuta mot Sotsji. Han har tidligere vært landslagstrener i roing og går fra rollen som sssisterende toppidrettssjef og hovedcoach for utholdenhetsidrettene.

— Det er en krevende jobb, blant annet med kontaktpunkter til mange artige folk. Det er mange prosesser hvor mye står på spill. Å kunne være med på å få dette til å virke på en god måte motiverer meg, sier Øvrebø.

Etter OL vil stillingen som toppidrettssjef utlyses. Den nye toppidrettssjefen, enten det blir Øvrebø eller en annen, vil da velge personer til lederposisjonene i Olympiatoppens nye organisering.