Per-Mathias Høgmo engasjerte i fjor Sigurd Rushfeldt til å jobbe spesifikt opp mot målscorerne på det norske landslaget. Finnmarkingen har hatt hendene fulle, men arbeidet kan ikke sies å ha båret frukter. Det finnes ingen spiller på det norske landslaget som er uvanlig flink til å score mål, snarere tvert i mot.

Da er det annerledes i serien. For første gang siden 2005 var det i år hele åtte nordmenn blant de ti fremste målscorerne i ligaen. Alexander Søderlund har nettet 22 mål for Rosenborg, Marcus Pedersen 11 på sine 10 kamper for Strømsgodset. Begge befinner seg i Budapest, sammen med to andre på eliteseriens toppscorerliste: Moi Elypunoussi og Pål André Helland.

— Det er forskjell på å score i eliteserien og å score på internasjonalt nivå. Det er et steg opp tempomessig og kvalitetsmessig, og det merker man, sier Rushfeldt.

— Jeg gir f.

Norge har et eget spissprosjekt, landslaget en egen spisstrener. Likevel står Søderlund og Pedersen med ett landslagsmål hver - på til sammen 32 kamper.

Søderlund forklarer forskjellen slik:

— Jeg er kanskje mer involvert her, løper og kriger. I Rosenborg er jeg mer med ryggen mot mål. I Rosenborg vet vi kanskje bedre hvor vi skal slå innleggene. Dessverre var innleggene i forrige kamp…enten var de for dårlige eller så var bevegelsene for dårlige. Der må vi heve oss, vi har litt å gå på, sier Søderlund.

NEI OG NEI: Alexander Søderlund fortviler etter forspilte muligheter mot Ungarn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Spiller han mot Ungarn søndag, mottar han gullklokken. I så fall kan han få den noe amputerte æren av å motta urverket med ett eneste mål på samvittigheten. Søderlund sier han forstår kritikken og debatten rundt mangelen på scoringer.— Den debatten er forståelig, den. Folk får bare si hva de vil, så får jeg gjøre jobben jeg skal gjøre.

- Blir du stresset?

— Ikke i det hele tatt. Jeg gir f.

Det er også nøyaktig hva spisstrener Rushfeldt mener han og de andre norske angriperne bør gjøre. Det nytter ikke å syte over press, mener han.

— Det er noe vi må takle på dette nivået. I toppfotballen er det press og krav, det må man bare håndtere i dette gamet.

Så sier han noe som heller ikke er egnet til å dempe nettopp kravene:

— Effektiviteten må opp. Det tror jeg bedrer seg allerede til kampen.

— Normalt med mas

Rushfeldt peker på at avslutningsferdigheter er noe det må terpes på i norsk fotball, helst allerede fra barnefotballen, fra spillerne er spesialisert i rollen. En av dem som har spilt spiss siden guttedagene, er Marcus Pedersen.

— Dette blir en stor match, slike jeg liker. Det er normalt med mye målmas når vi trenger mål og man er spiss. Men vi trenger sjanser, også. Får jeg det, har jeg sagt at jeg skal score, sier Pedersen.

I Brann slet han med det, men pekte flere ganger på mangelen på innlegg. Han mener også landslaget bør forbedre seg her.

— Jeg synes kanskje vi bør slå innleggene tidligere når de har stoppere på to meters høyde, vi får prøve på det – å få ballen bak dem.

- Er det vanskeligere å være spiss på landslaget?

— Det er et hakk opp fra hverdagen i eliteserien. Du får færre sjanser, og må være "på" når du får den ene du får. Men jeg synes vi hadde uflaks mot Ungarn.

Pedersen demonstrerte offervilje i hjemmekampen. Han suste inn i en hasardiøs takling like før full tid - involveringen gjorde at Stefan Johansen og Pål André Helland begge fikk en alle tiders mulighet til å utligne Ungarns ledelse.

— Jeg er jo en slik type som hopper inn i det meste når det trengs. Vi ofrer alt for Norge, det gjør vi.

Hør podcasten etter landskampen mot Ungarn

I den siste utgaven av Aftenpodden Sport forsøker vi å hente oss inn igjen etter det skuffende tapet for Ungarn på Ullevaal torsdag kveld.

Bertil Valderhaug gjester studio og forteller om de gangene han er blitt lurt, og Roger Finjord, kvinnelandslagets sjef, er på besøk og deler både historier fra Alta og tanker om landslaget.