EM er denne gang utvidet til 24 lag. Flere drakter å vurdere, men det har ikke gått på bekostning av nivået på draktene, som jeg synes er ganske så høyt. Draktprodusentene virker fortsatt å legge store ressurser i landslagsdraktene, selv om noen av draktene virker å ha blitt laget med kopitastene.

Jeg lister opp draktene i motsatt rekkefølge, med den verste først.

england.jpg

24. EnglandDet smerter meg å si det, men her bommer Nike nesten totalt. Kall meg konservativ og gammelmodig, men England skal IKKE ha lyseblå ermer på sin stolte førstedrakt. Drakten er sikkert lett, funksjonell, fin og har det aller siste innen svettetransport og alt det der, men det nytter ikke når det vikes såpass mye fra konseptet "Englands førstedrakt".

romania.jpg

23. RomaniaFor meg virker denne drakten litt som en etterlevning fra 90-tallet. Snittet og passformen virker litt romslig, og det er på en måte ikke så veldig mye spesielt med hvordan drakten er designet — ingen elementer i stoffet eller halsen som gjør den litt mer spennende enn det helt ordinære. Kjedelig, er det lov å si det?

Har du sett denne drakten?

ungarn.jpg

22. UngarnNorges overmenn har vært ett av landene som har trukket det korte strået når Adidas skulle designe EM-draktene. Denne er mer eller mindre rett fra grunndesign-hylla merket 2012, og har ingen elementer (kanskje utenom de grønne stripene på ermene) som skiller den fra et hvert rødt Adidas-lag.

wales.jpg

21. WalesAdidas bruker enhver anledning til å kjøre fram superstjernen Gareth Bale, som de har personlig kontrakt med. Da er det rart at de kun presterer en såpass svak drakt når laget til Bale skal vise seg fram i EM. Kanskje den mest generiske av alle EM-draktene, den minner meg litt om drakter som lagene spiller med i påvente av at designerne kommer med den skikkelige drakten. Skuffende.

tsjekkia.jpg

20. TsjekkiaMitt største problem med denne drakten, er at den ved første øyekast ikke ser ut som en fotballdrakt. Det ligner mer på trøyene spiller har på seg under oppvarmingen. Et modig valg av Puma, men for meg fungerer det ikke helt. Midtstillingen av Puma-logoen og merket til det tsjekkiske fotballforbundet fungerer heller ikke.

nordirland.jpg

19. Nord-IrlandFor meg virker det som Adidas har operert på to nivåer med tanke på design i dette EM: De lagene det satses på, og de som ikke er så veldig viktige. Nord-Irland er ett av de "uviktige" landene, med en drakt rett fra grunndesign, og med litt for mye blått for at jeg skal like den. En umotivert stripe på tvers hjelper ikke.

slovakia.jpg

18. SlovakiaPuma har gitt tre land omtrent samme grunndesign, og da vurderes de omtrent likt på listen. Slovakia stiller med en ganske generisk drakt, men har i hvert fall noen tversoverstriper som gir litt liv. Merkelig med to logoer i tillegg til Puma-logoen på fronten.

sveits.jpg

17. SveitsSamme grunndesign som Slovakia, og samme tversoverstripene. Også her er det en noe rart valg med to logoer i tillegg til Puma-logoen. For meg har Sveits-draktene alltid vært ganske ukompliserte og ordinære affærer. Slik er det også under dette EM-sluttspillet.

Slik vurderte jeg EM-draktene i 2012:

østerrike.jpg

16. ØsterrikeSamme grunndesign som Slovakia og Sveits, men med litt mer spennende tonalt mønster på fronten. Her er det også bare én logo i tillegg til Puma-logoen foran på drakten. Rund hals får tommel opp fra meg.

polen.jpg

15. PolenNike kunne laget en helt hvit og urkjedelig drakt, men har valgt å gi det litt mer liv med et grafisk mønster nede på drakten. Det redder likevel ikke denne drakten fra å havne midt på treet. Det er nok fare for at det er andre drakter som Nikes designere har brukt mer tid på.

albania.jpg

14. AlbaniaEn helt grei drakt fra det italienske merket Macron, men de som følger litt med på draktfronten, ser en klar likhet med Lazios design fra ganske nylig. For meg er det merkelig at leverandøren får lov til å kopiere sentrale designelementer over fra et italienske klubblag til et landslag. Men det er kanskje bare meg som bryr meg om slike ting.

island.jpg

13. IslandFra rundt 2009 og utover var striper ned drakten eller diagonalstriper det helt store. Nå begynner det å bli litt utdatert, men det fungerer likevel på Island-drakten fra Errea. Aller best fungerer det naturligvis på førstedrakten, som får en flaggeffekt. Helt kurant.

sverige.jpg

12. SverigeSöta bror har latt designerne lage en ganske så klassisk drakt, som kan bli en storselger. Her er det ikke så mye å sette fingeren på, utenom at det kanskje spilles litt vel mye safe. Pluss for at Adidas-stripene går ned langs sidene — et signal om at dette er et land Adidas satser på.

ukraina.jpg

11. UkrainaVed første øyekast kan det virke som designerne virkelig har sluppet seg fri her. Men hvor kommer egentlig det mønsteret på fronten fra? Er det et eksempel på en slags skotsk-ukrainsk forbrødring rundt et rutemønster? Nei, samme mønster dukket første gang opp på Marseille-drakten i 2010! Adidas skal likevel ha for forsøket, og derfor havner denne såpass høyt opp.

irland.jpg

10. IrlandUmbro har returnert som leverandør til en del større klubber, og leverer her solid til Irland. Fint med skyggestriper i diagonal form, men jeg er litt mer tvilende til de hvite panelene ned sidene. De hadde vært like fine i grønt. PS: 3-tallet på fronten er en sponsorlogo, på den plassen skal spillernes nummer stå under EM.

tyrkia.jpg

9. TyrkiaNike har gitt Tyrkia en av de mer spennende variantene av sitt grunndesign. Det nye i denne utgaven av Tyrkia-drakten er at buksene er svarte, og at det blir en slags helhet mellom bukse og drakt siden fargen går gradvis fra rødt til svart. Tommel opp, men ikke helt i toppsjiktet.

I år vurderer jeg Premier League-draktene etter hvert som de lanseres:

portugal.jpg

8. PortugalNike har gått for ett grunndesign i dette EM, og her kjøres det på over samme lest. Jeg kan ikke si jeg er så veldig begeistret for de mørke ermene her, drakten hadde ikke tapt seg på å holde samme fargen over alt. Ellers er alt som det skal være i en moderne fotballdrakt.

italia.jpg

7. ItaliaTil Italia å være, er dette skuffende. Teknologien i drakten er helt i verdensklasse, men designet blir for kjedelig for meg. Tynne, tonale striper , noen umotiverte gullstriper ned ermene, en litt kjedelig hals...nei, jeg hadde ventet noe bedre fra Italia og Puma.

Her er min vurdering av VM-draktene i 2014:

tyskland.jpg

6. TysklandDie Mannschaft stiller med en klassisk, ren og fin drakt, den beste tyske landslagsdrakten på mange år, faktisk. Den eneste effekten i drakten er en tjukk stripe ned fronten, som likevel ikke ødelegger for det rene uttrykket. Adidas-striper ned langs sidene, og ikke på ermene, trekker også opp.

kroatia.jpg

5. KroatiaDen kroatiske landslagsdrakten må være noe av det verste å lage noe nytt ut av, rutemønsteret setter ganske klare begrensninger. Her har likevel Nike klart å puste liv i det, ved at drakten nærmest blir et flagg som vaier i vinden. Du får det ikke mer patriotisk enn det, og denne drakten kommer supporterne til å elske.

frankrike.jpg

4. FrankrikeVertsnasjonen satser egentlig ganske så trygt med denne, innenfor grunndesignet til Nike. Som med Portugal: Dette er en fin drakt, men jeg kan ikke gi den toppscore på grunn av de mørke ermene. Under forrige EM kåret jeg Frankrike til å ha beste drakt, med argumentet om at drakten hadde noe særegent. Særpreget er borte nå, dessverre.

russland.jpg

3. RusslandJeg får innrømme det, først som sist: Jeg er stor fan av det nyeste grunndesignet til Adidas. Det sørger for et rent og fint uttrykk siden stripene er flyttet til sidene, og det gir rom til å lage egenartede drakter. Russlands drakter i dyprødt har jeg alltid likt, og effekten med logoen vannmerket i drakten synes jeg er ekstra fin.

spania.jpg

2. SpaniaAdidas også på andreplass. Her har designerne satset ganske trygt, men lagt stor vekt på detaljer. Det gir en nesten uslåelig miks, der det er et vannmerket mønster over hele drakten, Adidas-striper på rett plass og en miks av farger som gjør at en kjenner igjen dette som Spania. Legg merke til "jukse-kragen" i halsen og den blå avslutningen på ermene — detaljer som løfter denne helt opp i toppsjiktet.

belgia.jpg

1. BelgiaDette er en innertier av Adidas — en klassiker som vil bli husket i Belgia i lang tid. Svart, rødt og gult er svært sterk fargekombinasjon, og her har designeren lykkes med å koble den sammen på helt riktig måte. Det er ingen tvil om at dette er Belgia, og det er heller ingen tvil om at dette er en flott drakt - EMs fineste!

PS: Senere i uken kommer jeg med en blogg om de beste og verste andredraktene i EM. Der er det litt å ta av i begge retninger, kan jeg røpe.

HVA SYNES DU?