– Vi er kjempeskuffet! Først ramlet hun og så punkteringen, sier Edgar Nyhus. En time etter at OL-rittet startet, brøt Gunn-Rita Dahle Flesjå med et flatt bakdekk. Bjørheimsbygd bygdelag hadde invitert til Gunn-Ritas OL-ritt på storskjerm i den lokale gymsalen. En gjeng på rundt 40 personer var samlet med penklær og flagg for å heie frem den lokale kjendisen.

Sikre på seier

I forkant av OL-rittet er stemningen god og gulltroen høy.

– Jeg er sikker på at hun vinner! Hun er gulljenta vår, sier Karin Gerd Kleven, tanten til Gunn-Rita Dahle Flesjå. Hun er kledd i det norske flagg med navnet til niesen skrevet på både mage og rygg.

– Hun har en vilje av jern og går alltid inn for å være best, sier tanten. De andre som har møtt opp er heller ikke i tvil. Gunn-Rita skal vinne sitt andre OL-gull. Forrige gang gullhåpet vant, i Athen 2004, var også bygda samlet her i gymsalen.

– Da kokte det. Hele taket holdt på å dette av og bygda ble snudd på hodet, husker Lars Dale.

Lokalkjendis

For i Bjørheimsbygda i Strand kommune «kjenner alle alle» og Flesjå er lokalkjendis.

– Dette er kjempestort! Gunn-Rita er den mest profilerte idrettsutøveren fra Bjørheimsbygd, sier Egil Larsen. Flere av de Aftenbladet snakker med, har enten vært nabo til Flesjå, eller så har de en slektsrelasjon med henne.

– Moren hennes er tremenningen min, og faren min er fetteren til bestemoren hennes, forteller Larsen stolt før OL-rittet.

(saken fortsetter)

IVRIGE: Flesjå havnet langt bak etter at hun falt helt i starten i rittet. Men i gymsalen var troen høy på at hun kunne ta igjen resten. Edgar Nerhus og Karin Gerd Kleven følger med. (Foto: Marit Nore)

En tøffing

Stillheten brer seg over gymsalen når konkurransen starter. Etter kort tid ramler Flesjå.

– Løypen er jo forferdelig! Måten de har lagt ut steinene på er livsfarlig, sier Kleven. Selv om Flesjå har startet dårlig og ligger langt bak, har ikke tanten mistet motet.

– Hun har fortsatt mye tid å gå på. Gunn-Rita har selv sagt at den steinete løypen passer henne bra. Hun er en skikkelig tøffing, sier tanten.

Ingen vits å se på

Men når Flesjå også punkterer bakdekket, er det ikke mye håp igjen.

– Stakkar! Sånt skjer... Jeg var helt sikker på at hun skulle vinne, sier Kleven. Folk forlater gymsalen skuffet.

– Jeg er deppet. Det er ingen vits å se på nå, sier Nyhus.

MEN KAKE BLE DET LIKEVEL: Edgar Nerhus, Kelly Dale, Magne Mæhle og Lars Dale snakker om hvordan festen kunne vært dersom Flesjå hadde vunnet. (Foto: Marit Nore)

WEB-TV: MANGE HADDE TATT TUREN TIL LONDON FOR Å HEIE PÅ GUNN-RITA. FØR LØPET VAR STEMNINGEN PÅ TOPP: