Norges 1-1 kamp mot Russland var den siste testen før EM-kvalifiseringen begynner, hvis man ikke regner med treningskampen mot Emiratene i august, der utenlandsproffene ikke kan være med.

Lørdag kveld skrev Aftenpostens Ola Bernhus i sin kommentar at Per-Mathias Høgmo nå må slutte å «vakle» så mye, og bestemme seg for hvilke spillere han ønsker å satse på.

André Danielsen er en av spillerne Per-Mathias Høgmo testet ut i landskampen mot Russland lørdag. Foto: NTB SCANPIX, Erlend Aas

Høgmo har ledet Norge i syv landskamper, hvis man ser bort i fra kampene der utenlandsproffene ikke kunne spille. I de syv kampene har 33 forskjellige spillere fått spilletid. Se hvem de 33 er nederst i saken.

— Naturlig å bytte

Tidligere Skeid-trener og C More-ekspert Bengt Eriksen mener Høgmos utskiftninger er langt fra ideellt.

— De fleste trenere ville vært ukomfortable med å ikke vite hvilket lag som er det beste når man har prøvd ut så mye. Nå er det mulig han vet det, men det er jo ingen kamper igjen før kvalikken begynner, sier Eriksen.

Bengt Eriksen maner til mer besluttsomhet fra Per-Mathias Høgmo. Foto: NTB SCANPIX, Lise Åserud

— Et klubblag spiller sammen syv ganger i uka, et landslag syv ganger i året. Da må du nesten skjære gjennom og bestemme deg. Det var seks utskiftninger mellom Frankrike- og Russland-kampen, det kan vi få svi for, sier Eriksen.TV2s fotballekspert Petter Myhre er ikke overrasket over at Høgmo har byttet ut så mye.

— Det har vært en del forfall og skadeproblematikk, da er det naturlig å bytte. Han har samtidig vært krystallklar på at dette er en prøveperiode for han og spillerne, og da er det mer naturlig at flere får prøve seg enn hvis det hadde vært det andre året i Høgmo-perioden, sier den tidligere Vålerenga-treneren.

12 forsvarsspillere

Under Høgmo har landslaget slitt defensivt, aller mest synlig i 0-4-tapet for Frankrike. Høgmo har blant annet brukt 12 forskjellige spillere i den bakre fireren.

Bengt Eriksen tror det kan være en sammenheng mellom forsvarsproblemene og utskiftningene.

— Utskiftningene betyr rett og slett at de kjener hverandre litt for dårlig. De kunne kjent hverandre bedre om man hadde spilt flere kamper med samme ellever, i hvert fall kortet ned antallet spillerne som brukes. Da er det også mulig vi hadde forsvart oss bedre. Det er noe med å vite hvordan makkeren reagerer når ting går fort, sier Eriksen.

- Avhengige av samspilt lag

Petter Myhre tror en av grunnene til at det har vært så mange utskiftninger er mangelen på enere i norsk fotball.

Petter Myhre mener det er naturlig at Per-Mathias Høgmo prøver ut mange spillere i starten av sin periode. Foto: NTB SCANPIX, Gorm Kallestad

— Det er mange som er omtrent like gode. Det er ingen klare førstevalg i mange posisoner. Det er en kjempeutfordring, sier Myhre.Han mener Norge er avhengige av et samspilt lag for å oppnå resultater.

— Norge har ikke de enkelspillerne som kan avgjøre kamper på egenhånd, som de store nasjonene har. Vi er avhengig av et lag som fungerer. Vi er individuelt svakere, og må ta det igjen på det kollektive, sier Myhre.

Her er de 33 spillerne som har spilt i kampene mot Slovenia, Island, Danmark, Skottland, Tsjekkia, Frankrike og Russland:

Rune Almenning Jarstein

Omar Elabdellaoui

Brede Hangeland

Johan Lædre Bjørdal

Tom Høgli

Per Ciljan Skjelbred

Magnus Wolff Eikrem

Stefan Marius Johansen

Tarik Elyounoussi

Daniel Omoya Braaten

Mohammed Abdellaoue

Ola Williams Kamara

Øyvind Storflor

Frode Johnsen

Tore Reginiussen

Alexander Banor Tettey

Valon Berisha

Vegard Forren

Ruben Yttergård Jensen

Marcus Pedersen

Mats Møller Dæhli

Morten Gamst Pedersen

Jørgen Skjelvik

Martin Linnes

Ørjan Håskjold Nyland

Stefan Strandberg

Anders Konradsen

Håvard Nordtveit

Håvard Kallevik Nielsen

Joshua King

Jone Samuelsen

Stian Ringstad

Andre Danielsen