Nils Erik Ulset ble en stolt prisvinner med tung statuett. Mette Bugge

Nils Erik Ulset har drømt om denne prisen i 23 år

Da Nils Erik Ulset var 12 år, drømte han om å få Egebergs Ærespris. Som snart 35-åring, skjedde det.

GARDERMOEN: Som unggutt hjemme på gutterommet hos mor og far på Tingvoll visste han godt hva Egebergs Ærespris var. Et stort mål, for det kreves så mye av dem som skal få det. Kandidatene må være god i to idretter.

– Og det er mye vanskeligere i dag enn det var tidligere, fordi idretten er blitt så profesjonalisert og spesialisert, sier Børre Rognlien.

Nils-Erik Ulset, her under Paralympicsi Pyeongchang. NTB Scanpix

Les også

Johaug knuste landslagsvenninnen: – Hun er ekstremt rå

Den tidligere idrettspresidenten i Norges idrettsforbund, som sitter i juryen, kunne dele ut prisen til en stolt pristager.

Selv om retningslinjene er myket litt opp, ved å gjøre det litt lettere for lagidrettsutøvere å bli kandidater, er det likevel ikke mange som er i det sjiktet. Ulset ble likevel en verdig vinner.

Les også

Idrettspresidenten er bekymret for at barn blir ekskludert fra idretten

Er en medaljegrossist

Gjennom karrièren har Ulset briljert i skiskyting og langrenn. Han har en arvelig muskelsvekkelse i begge bein, og konkurrerer i klassen LW3, men det har ikke hindret konkurranselysten.

Derfor kunne han entre scenen på Ledermøtet fredag, norsk idretts høyeste organ mellom tingene.

– Jeg tenkte veldig tidlig at Egebergs Ærespris var stort, og det lenge før jeg selv begynte å konkurrere, sier han.

Dette har du virkelig fortjent, sier Børre Rognlien til Nils Erik Ulset METTE BUGGE

Toppidrettsutøveren deltok i Paralympics første gang i 2002. Han startet med å ta to gull. Siden har medaljehaugen vokst kraftig gjennom ytterligere fire Paralympics. Så sent som i Pyeongchang sist vinter, kom han på pallen.

Han har 16 år på rad tatt medaljer i alle store mesterskap han har deltatt i – noe som gjør at han kan vise til totalt 30 medaljer i Paralympics og VM.

– Er det noen medaljer som er gjevere enn andre?

– Ja, det må være da jeg tok gull i Vancouver i 2010, på skiskyting 12,5 km. Men det må være lov å trekke frem medaljen på langrennsstafett i Pyeongchang. Laget hadde jobbet så hardt for den.

Ulset, som hadde med samboeren til Ledermøtet, måtte dra til Molde etter overrekkelsen. Der skulle han konkurrere allerede lørdag.

– Satser du videre fremover?

– Ja, jeg skal være med i VM i skiskyting til vinteren, og håper også at jeg får en plass på stafettlaget i langrenn.

Han har drevet med terrengsykling som yngre, og randonee de siste årene, men da han på Gardermoen fikk spørsmål om han var skiskytter eller langrennsløper, kom svaret fort:

– Det er skiskytter jeg er.

PS: Den forrige toppidrettsutøveren som fikk denne prisen var Astrid Uhrenholdt Jacobsen i 2015.