OSLO: Erik Røste vil heller ikke være med på at skiforbundet er blitt for selvgode etter all suksessen de siste årene.

— Jeg tror ikke vi skal dra dette for langt. Norsk langrenn har hatt stor suksess og vært veldig gode på veldig mange områder. Jeg opplever at norsk langrenn også gjør veldig mye bra. Vi har aldri vært involvert i noe som har vært i nærheten av doping noen gang, og så får man to uheldige episoder, dessverre, sier Erik Røste.

Etter måneder med kraftig turbulens toppet situasjonen seg da saken om Therese Johaugs positive dopingprøve ble kjent i forrige uke. Onsdag kveld møtte skipresidenten Adresseavisen i forbundets lokaler på Ullevaal Stadion.

Ola Bernhus kommenterer Johaug-saken:

— Norsk langrenn bidrar

— Jeg skal ikke bagatellisere det, for det er definitivt alvorlig nok, men jeg må si at jeg opplever at norsk langrenn bidrar i stor grad til det internasjonale fellesskapet, samt at vi er også en stor bidragsyter nasjonalt i forhold til våre grener.

Røste overtok som skipresident etter Sverre Seeberg i juni 2012. Etter flere år hvor stridigheter rundt Petter Northugs forhold til landslaget har skapt tidvis høyt konfliktnivå, er han nå inne i sin aller mest turbulente tid som leder for norsk skiidrett. Nå handler det om dopingsaker som Norges to beste langrennsløpere er involvert i.

Har du lest vårt intervju med langrennssjefen?

Landslagssjef Vidar Løfshus innførte tidligere onsdag sju strakstiltak for å rette opp i situasjonen i norsk langrenn. Blant annet er det ansatt ny sjeflege, samt at reglene for medisinkjøp i utlandet skjerpes. Dette skjer rundt halvannet år etter at den øverste skiledelsen ble kjent med Sundby-saken.

— Har det vært nok fokus på dette tidligere?

— Vi har definitivt hatt fokus på rutiner tidligere også. Når langrenn har havnet i denne situasjonen, ønsket de å se på de tiltakene de ville gjøre, og det har skistyret tillit til. Så har skistyret bedt generalsekretæren om å se på tiltak for alle grener. Vi er et forbund som består av seks grener. Da langrenn kom opp med sine tiltak og vi fikk redegjørelse for dem, har vi videreført noen av dem og i tillegg lagt inn noen som gjelder for alle grener, sier Røste.

En rekke strakstiltak

Noen timer etter at Løfshus hadde varslet sine strakstiltak onsdag, sendte toppledelsen i skiforbundet ut en melding om ytterligere tiltak som skal gjelde for alle grener. Dette i påvente av granskningsutvalgets rapport. Blant tiltakene er at alle løpere på alle landslag skal gjennomføre Antidoping Norges e-læringsprogram «Ren Utøver». Adresseavisen fortalte tidligere denne uken at flere landslagsløpere i langrenn hadde gitt blaffen i nettopp dette.

- Har det vært nok fokus på antidopingarbeid, når dere må ta disse kraftige grepene nå?

— Altså, det er ingen tvil om at vi har hatt rutiner.

- Spørsmålet er om fokuset har vært stort nok?

— Vi har dessverre hatt en stor feil som er begått av legen vår i forbindelse med Therese-saken. Den kan ikke sammenlignes med Martin-saken, som er noe helt annet.

- Vi har hatt rutiner

- Du mener altså at det ikke handler om rutiner, men en glipp?

— Det er ingen tvil om at vi har hatt rutiner i forhold til medisinhåndtering. Rutinene har vært veldig tydelige. I all hovedsak skal det meste av medisinen tas med fra Norge når vi er i utlandet. Hvis man må gå til det unntaket å kjøpe medisin i utlandet, så skal det dobbeltsjekkes og sjekkes mot Wadas liste. Det har man tydeligvis ikke gjort godt nok i denne sammenhengen.

- Det høres ut som du ser på det som et enkelttilfelle mer enn at det har vært for dårlige rutiner?

— Vi kan helt sikkert også bli bedre på rutinene. Når vi nå sier at vi skal sette i gang strakstiltak, så er det fordi vi skal kvalitetssikre godt nok frem til en eventuelt får gått gjennom det på en god måte.

- Hvordan reagerer du når det kommer frem at enkelte landslagsløpere ikke har gjennomført «Ren Utøver»-programmet?

— Vi har en landslagsavtale. I den avtalen står det at utøverne skal gjennomføre «Ren Utøver»-sertifisering.

- Ingen tidsfrist

- Hva synes du om at det ikke er gjort?

— Det er det selvfølgelig sportssjefene som skal kvalitetssikre. Nå står det ingen tidsfrist på det og det nærmer seg sesong. Jeg regner med at alle har gjennomført det. Nå har skistyret sagt at det skal gjennomføres før 1. november. Jeg er helt sikker på at det kommer til å bli gjennomført.

- Måtte det en Johaug-sak til?

— Nei, det måtte det selvfølgelig ikke.

- Er det så selvfølgelig når de tar tak i det først nå?

— Nei, men der er det rutiner som man har forventninger om at man skal gjennomføre. Hvis ikke det gjennomføres så er det vår oppgave å sørge for at det blir gjort. Derfor har skistyret i dag sagt at det skal alle grener og alle utøvere gjennomføre innen 1. november.

- Har du vurdert om du er den beste til å lede norsk skisport?

— Man gjør jo alltid vurderinger når man havner i den type situasjoner som man gjør nå. Og så er det slik at jeg er valgt av skitinget. Jeg er valgt til å være skipresident i gode dager og når ting er krevende. Nå er det krevende og det har jeg tenkt å stå gjennom. Jeg har tenkt å lede Norges Skiforbund gjennom den krisen vi er i nå også, og frem til vi har bevist for det norske folk og resten av skiverdenen at vi er tilliten verdig.