SOUTHAMPTON-ARSENAL 4-0

Mandag styrket Arsenal sitt tittelkandidatur betraktelig med en seier over Manchester City hjemme i London.

Og da hverken Leicester eller Manchester United vant på Boxing Day, virket det som at Arsenal hadde en alle tiders mulighet i kveldskampen mot Southampton — som hadde gått seks strake kamper uten seier i Premier League.

I stedet skulle kvelden bidra til hodebry for Arsène Wenger.

Et tannløst Arsenal-lag tapte hele 0-4 - deres første Premier League-nederlag i desember.

— Ydmykelsen er komplett, ropte TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

Etter kampen uttalte Arsène Wenger at hans Arsenal-lag var «uheldige», tatt i betraktning at Southamptons tre første mål kom etter omdiskuterte dommeravgjørelser.

— Det er et skuffende resutat, men vi må si «bra jobba» til Southampton, sier Wenger til BT Sport ifølge BBC.

Southampton-sjefen Ronald Koeman er på sin side henrykt.

— Det var en fantastisk kamp mot et godt Arsenal-lag, det er et stort kompliment til spillerne. Vi ga dem masse problemer på topp med Mané og Long. Det var en perfekt kamp i dag, sier Koeman.

- De dukket ikke opp

Arsenal er nå to poeng bak Leicester på toppen av Premier League-tabellen.

— Da jeg akkurat trodde jeg hadde forstått et ørlite minimum av denne sesongens PL, vinner Southampton 4-0 mot Arsenal, skriver Lars Tjærnås, fotballekspert i Aftenposten og 100% Sport, på Twitter.

— De dukket ikke opp. Hvor er laget fra mandagen? skriver sjefskribent i The Mirror John Cross på sin Twitter-konto.

— Arsenal kan ta tabelltoppen. Spiller sist av alle topplagene. Og kommer ut helt energiløse. Merkelig, skriver Viasat-ekspert Morten Langli på sin Twitter-konto.

FÅ MED DEG AFTENPOSTEN-SPORTENS JULEPODCAST: DENNE UTØVEREN VAR MEST UFYSELIG I 2015.

— Sesongens mål

Juleprogrammet regnes for å være selve syretesten for alle lag med gullambisjoner i Premier League, og etter 20 minutter av lørdagens kamp fikk Arsenal oppleve hvor fort ting kan gå galt.

Cuco Martina fikk sin første Premier League-kamp fra start mot Arsenal, og venstrebacken markerte begivenhet på sensasjonelt vis.

Cuco Martina scoret et fantastisk mål i første omgang. Blant gratulantene var Victor Wanyama (øverst). Foto: REUTERS

Ballen spratt til Martina på rundt 25 meter, og Southampton-spilleren dundret til med yttersiden av foten. Ballen forsvant utagbart ned i hjørnet bak Arsenal-keeper Petr Cech.— Det er sesongens mål, kanskje, sa Trevor Morley i TV 2-studio i pausen.

Scoringen hadde også et historisk sus over seg. Martina er den første spilleren fra Curacao som scorer i Premier League. Den lille karibiske øystaten ble dermed det 92. landet som har produsert en Premier League-målscorer.

Fikk du med deg dette? Da TV 2-profilen Kasper Wikestad skulle kommentere to kamper på Boxing Day, gikk ikke alt etter planen.

Long doblet

Hverken avslutningen på første omgang eller starten av andre omgang forløp uten sjanser for begge lag.

Shane Long var blant spillerne som misbrukte sjanser før hvilken, men da han senere fikk sjansen ti minutter ut i andre omgang, skuffet ikke iren.

Sadio Mané fant luken mellom benene til Per Mertesacker og trillet en ball inn til Long foran mål, og så var Arsenal plutselig to mål under.

Nå måtte Arsenal virkelig skjerpe seg for å avslutte Boxing Day på tabelltopp. Det ble imidlertid ikke noe stormløp mot hjemmelagets mål. I stedet fikk midtstopper José Fonte heade inn 3-0 på en corner 20 minutter før slutt.

På overtid fastsatte Shane Long - en av kampens store spillere - slutteresultatet da han trillet 4-0-målet inn bak Cech.

Dermed fikk Southampton en etterlengtet seier i Premier League. Laget fra Sør-England er nå nummer 12 i Premier League.

Southampton fortsetter juleprogrammet med en bortekamp mot West Ham 28. desember. Arsenal tar imot Bournemouth samme dag.