Vålerenga mot Odd blir et møte mellom to gamle venner. For VIF-trener Rekdal og Odd-trener Fagermo har kjent hverandre i mange år, og er både gode kolleger, fulle av respekt for hverandre og noe som ligner gode kamerater.

— Vi har ofte gode diskusjoner når vi møtes og snakkes. Vi har et bra forhold. Men det betyr ikke at de skal få noe gratis av oss når vi møtes, sier Kjetil Rekdal til Aftenposten.

- Godt tak på Rekdal

Fagermo forventer heller ikke noe av kollegaen i Oslo.

— Det er ikke mange trenere i Tippeligaen jeg snakker med, men han er en av dem. Vi har et veldig bra forhold. Vi tok trenerutdanningen sammen, og jeg var sensoren hans da han tok C-kurset for mange år siden. Og jeg pleier å ha et godt tak på ham når vi møtes. Og vi er gode nok til å vinne på Ullevaal. Dette er en kamp vi gleder oss til, sier Fagermo.

Mens Fagermo har den akademiske tilnærmingen til fotballen, har Rekdal den fotballspillende tilnærmingen gjennom en lang og innholdsrik spillerkarriere. Det er flere ulikheter mellom de to, men også en del likheter. Blant annet er begge klare og tydelige og sier ting som de er, begge er omstridte, den ene er upopulær i Molde, den andre i Trondheim, begge er vinnerskaller.

Imponert over Odd

Når de møtes på Ullevaal fredag kveld spiller Fagermos Odd om sølvet i serien. Rekdal og Vålerenga, som nærmest på utrolig vis fortsatt holder seg flytende etter et økonomisk uår, kjemper for å passere Lillestrøm på tabellen og krype nærmere opp i ryggen på Strømsgodset på tabellen.

— Jeg er imponert over Odd og at de har vært så stabile i år. De har beholdt stammen i laget over lang tid og har mange unge og spennende spillere. Jeg er litt usikker på den Telemark-profilen de snakker om. Den er litt utvasket. Uansett, det har blitt jobbet hardt og godt i Odd i mange år. De har hatt kontinuitet på trenersiden og med spillestil. Men som med mange andre klubber går det opp og ned. Jeg vet Dag-Eilev har vært frustrert flere ganger. Når man bygger opp et lag, må selge spillere, for så å starte helt på nytt igjen. Det er unaturlig at Odd skal være et topplag i mange år fremover. For når man gjør det bra blir man presset på lønn, det blir interesse for spillerne man har, og man risikerer å miste mye av det man har bygget opp, sier Rekdal.

Men er rask med å legge til:

— Men å ta medalje i serien og spille cupfinale, det er en fantastisk prestasjon.

Konkursbo

Fagermo er raus andre veien.

— Nå virker det som vi slikker hverandre oppetter ryggen her. Men Rekdal er rett man på rett plass. Han har vist og fått til noe med Vålerenga før Martin Andresen lagde konkursbo av hele greia. Jeg er enig i måten han styrer på, med å satse på unge spillere og bruke litt tid. Men VIF har også mye penger og store ressurser. Han får handle. Og jeg er sikker på at Vålerenga kommer tilbake, sier Fagermo.

- Hadde du trodd før sesongen at Odd skulle ligge på 2. plass på tabellen tre runder før slutt?

— Vi var suverene i treningskampene, så både spillerne og jeg var klar over at vi hadde et veldig godt lag. Som kunne ligge i toppen. Men å ligge på sølvplass med tre runder igjen, og i tillegg skal spille cupfinale, det er en drøm uansett hvordan man vrir og vender på det. Det er Odd vi snakker om her. VI solgte to av våre beste spillere i sommer, Fredrik Semb Berge og Elbasan Rashani. Likevel har vi bare tatt ett poeng mindre etter at vi solgte dem. Det er kanskje den største prestasjonen vår i år, sier Odd-sjefen.

— Men jeg merker at spillerne kan være litt slitne i perioder. På grunn av presset. For vi har vært med i toppen i hele år, vi har taklet det bra, men det er et press, for man må nesten vinne hver kamp. Sånn sett synes jeg det er bedre å ligge på 8. eller 9. plass. Da slipper man det maset, sier Fagermo.

Kampstart på Ullevaal er klokken 19.