LIVIGNO (Aftenposten): 24-åringen hadde sin beste sesong noensinne i fjor. 15 ganger kom hun på pallen. Og likevel: VM i Falun ble ikke som forventet. Men hun fikk en a-ha-opplevelse.

— Jeg presterte bra før og etter det mesterskapet, konstaterer Weng, som først ikke har lyst til å si hva som ikke fungerte.

— Det er en hemmelighet, ler hun fra skinnstolen på hotellet under samlingen i Livigno.

Så velger hun å åpne opp.

— Jeg har ikke vært flink nok til å ta ansvaret for egne ski. Smører Stein Olav (Snesrud) har testet ski for meg, men han er jo tyngre. Jeg har selvsagt testet, men kanskje ikke tenkt så mye over om føret er annerledes, for eksempel hardt og kaldt. Ski er viktig, har jeg lært, fleiper hun.

— Jeg må bli dyktigere til å ta avgjørelser selv. Jeg opplevde at skiene i Falun var for stive. Jeg hadde andre typer ski før og etter det mesterskapet, men det er selvsagt vanskelig å si hva det kunne ført til med "riktige" ski.

Venter på seieren

Gjort er gjort, spist er spist, Weng er Weng.

24-åringen er en utøver som de siste årene har presentert seg grundig i verdenseliten. 2.-plass sammenlagt i verdenscupen i 2014/15, bare med Therese Johaug foran, sier sitt.

Heidi Weng (til høyre) har lært mye av Marit Bjørgen (til venstre). Her er de sammen på Sognefjellet tidligere i sommer. Foto: NTB SCANPIX

Fortsatt har hun til gode å vinne et verdenscuprenn, men hun jobber målbevisst for å bli en enda bedre skiløper, og vet at det kommer før eller siden. Kanskje allerede i vinter, da Marit Bjørgen skal bli mor?Tour de ski og nykommer Tour de Canada kan vise seg å bli midt i blinken for henne.

Evalueringen etter mange triumfer sist vinter fortalte at det er noe å hente.

— Jeg lærte mye om hvordan jeg skal bli i bedre form før jul. Jeg må være mer forsiktig med styrketrening, fordi det tapper meg mer enn jeg tror.

Weng lærte mye

Landslagstrener Roar Hjelmeset, som har fulgt opp Weng gjennom mange år, bekrefter det hun sier:

— Heidi har hatt veldig stor tillit til sin dyktige og erfarne smører. Hun kan bli enda flinkere til å teste skiene selv, for da får hun bedre kontroll. På klassisk har det gått fint, på skøyting har hun av og til følt at ikke alt stemmer.

- Hun har selv sagt at hun kan være en rotekopp. Kan det ha sammenheng med at hun dermed ikke tenker på at hun skal teste skiene ordentlig?

— Hun kan bli oppfattet som et surrehode, men mange har mye å lære av Heidi. Hun er veldig fokusert når det drar seg mot konkurranse. I Falun tok hun de skiene som hun trodde var best, men hun var mer fornøyd med skivalget på slutten av sesongen. Da kom erkjennelsen: Hun kan involvere seg mer for å få gjort ting på den rette måten.

Rå i oppoverbakke

I sommer har løperen fra Enebakk gjort mye bra. Hun klatret fra alle i Lysebotn Opp under Blinkfestivalen. Hun vant tre av fire løp og Toppidrettsveka sammenlagt. Weng er et råskinn i motbakke, men nå er målet å bli enda mer komplett til vinteren.

— Derfor jobber hun mye med hurtigheten. Det er moro å se at hun blir bedre for hvert eneste år, sier treneren.

Heidi Weng fikk et VM-gull i stafett. Hun ble for første gang beste norske utøver i et VM-løp, men endte bare på 22.-plass. Det var på 10 km fristil, da også de andre på landslaget smurte seg bort.

Nå ser hun fremover, og Weng har mange kvaliteter som trener Hjelmeset vil fremheve.

— Hun bryr seg lite om hva andre gjør. Hun er en av de sprekeste på laget, men velger likevel å legge seg bak i feltet på rolige langturer. Hun lytter til kroppen sin og stoler på seg selv.

Denne sesongen øker hun ytterligere treningen med 40–50 timer, for å nærme seg de treningsmengdene som Johaug og Bjørgen (normalt) har.

— Heidi er ekstremt nøye til å prioritere, og det er vanskelig å få henne til å være med på noe som ikke kan gjøre henne til en bedre langrennsløper, fastslår treneren.

– Jeg må jo det, når målet er å bli verdens beste, flirer Heidi Weng.

— Jeg skal knekke den koden.

Gleder du deg til skisesongen? Kort ned ventetiden med disse sakene: