Real Madrid Castilla skapte mer enn nok sjanser i hjemmekampen mot Guadalajara søndag. 1-1-resultatet betyr uansett at opprykk nå er umulig for Martin Ødegaard og lagkameratene.

Dermed er sesongens absolutte mål utenfor rekkevidde for hjørnesteinen i storklubbens utviklingsavdeling, som ledes av fotballegenden Zinedine Zidane.

Rubén Jiménez, som dekker Real Madrid Castilla for storavisen Marca, understreker at dette er svært dårlig nytt for det norske stjerneskuddet.

— Det påvirker Ødegaard svært negativt. Dersom det var én spiller som trengte opprykket, var det Ødegaard. Nå er fremtiden til han og de andre ungguttene usikker, sier Jiménez til Aftenposten.

For da Ødegaard signerte for Real Madrid i januar, lå klubbens B-lag på en andreplass i divisjonen, på full fart mot direkte opprykk til nivå to.

Dermed virket det sannsynlig at Martin Ødegaard ville spille i divisjonen rett under La Liga i 2015-16-sesongen. Slik blir det ikke nå, hvert fall ikke om han skal bli i Madrid.

Stor usikkerhet rundt trenerduoen

— Det første halvåret handlet om tilpasning, til nye treningsfasiliteter, nye lagkamerater og en ny hverdag utenfor banen. Derfor har nivå tre vært greit, sier Petter Veland, CMore-kommentator og ekspert på spansk fotball.

— Jeg vil tro at neste sesong er ikke nivå tre godt nok som jevnlig kamptrening for Martin Ødegaard, fortsetter han.

Carlo Ancelotti har lagt en smertefull uke bak seg. Først ble det 1-2-tap i den første Champions League-semifinalen mot Juventus, så ble det et skjebnesvangert 2-2-resultat i hjemmekampen mot Valencia i serien. Her gestikulerer Ancelotti i sistnevnte kamp, der Real Madrid kom tilbake fra å ha ligget under 0-2. Foto: REUTERS

Veien til fast plass på førstelaget virker fortsatt lang for Ødegaard. Det nærmeste han har kommet hittil er da A-lagstrener Carlo Ancelotti tok ham ut i troppen til seriekampen mot bunnlaget Almería.Ødegaards muligheter for A-lagsspill neste sesong henger i løse luften, ikke minst på grunn av klubbens trenersituasjon.

Carlo Ancelottis jobb kan være i fare etter at A-laget avga verdifulle poeng i tittelkappløpet ved å spille uavgjort mot Valencia lørdag kveld.

I tilllegg har ikke Zidane, som har vært sett på som Ancelottis naturlige arvtager, innfridd forventningene som klubbens B-lagstrener.

— Det er så usikkert, fordi man ikke vet hvem som skal være trener. Skal Zidane fortsette, skal Ancelotti fortsette, skal begge fortsette, eller skal ingen av dem fortsette, spør Veland retorisk.

Ødegaards to valg

Marca-journalist Jiménez ser ikke på spill for Real Madrids A-lag allerede neste sesong som et reelt alternativ for Ødegaard. Han mener nordmannen i praksis står igjen med to valg.

— Enten kan Ødegaard bli i Castilla, og være sentral i et nykomponert mannskap og lederen i jakten på opprykk i sesongen som kommer. Eller så kan han gå på lån til et lag i La Liga, der han vil ha hverken erfaringen eller statusen som førstevalg sikret. Valget blir opp til ham. Siden han er 16 år, mener jeg at det beste alternativet for Ødegaard er å bli i Castilla og være ledestjernen, sier Jiménez.

Det finnes ikke mange landslagsspillere på nivå tre i Spania, og mange hadde kanskje sett for seg at Ødegaard ville dominere fullstendig for Castilla allerede i år.

Selv om nordmannen imponerte i lørdagens kamp, har han imidlertid levert varierende prestasjoner i den hvite drakten denne sesongen.

— Han har ikke personligheten til å være den type leder som hever nivået på alle andre - ennå, mener Veland.

— Han har heller ikke karakteristikkene som fotballspiller til å være det. Det skal han heller ikke være før om 10 år, fortsetter La Liga-kjenneren.

Kan få sjansen i La Liga-avslutningen

I likhet med Jiménez ser Veland for seg at Ødegaard kan bli lånt ut til en annen La Liga-klubb neste sesong. Villarreal, som er et lag på øvre halvdel i toppdivisjonen, har blitt nevnt som en mulig klubb for Ødegaard.

Russeren Denis Tsjerysjev har tidvis imponert for Villarreal denne sesongen, etter at han ble lånt ut av Real Madrid. Neste sesong kan det bli Martin Ødegaard som får prøve seg i de tradisjonsrike gule draktene. Foto: AP

Villarreal har en god tone med Real Madrid, og låner russeren Denis Tsjerysjev fra hovedstadsklubben denne sesongen.Aller først for Martin Ødegaard venter uansett avslutningen på denne sesongen. Neste helg vil Ødegaard kunne være aktuell til B-lagskampen mot Toledo, som er sesongens siste kamp for Zidanes menn.

I tillegg skal man ikke se bort i fra at 16-åringen får muligheten for A-laget i én av de gjenværende kampene, borte mot Espanyol og hjemme mot Getafe, tatt i betraktning at hovedstadsklubben nå er fire poeng bak Barcelona, og dermed ligger dårlig an i gullkappløpet.