Søndag ble Bærums Simen Juklerødutvist i 3-2-tapet mot Sandnes Ulf for å ha kalt Ulfs Aksel Berget Skjølsvik "jævla homo". Bærum-spilleren er en "svært angrende synder", sier klubbens daglige leder Tommy Westlie.

  • Se situasjonen i videovinduet over.

− Simen har skjønt at noe slikt ikke er på sin plass, og tar det utrolig hardt, kommenterer Bærum-lederen. Han påpeker at Bærum vil behandle saken internt. Derfor vil han ikke uttale seg til media om klubben vil sanksjonere Juklerød utover det røde kortet.

Westlie er helt enig i det røde kortet. Krenkende uttalelser skal straffes med rødt kort, heter det i regelboken.

− Problemet er alt det andre som blir sagt ute på banen. Regelboken er et stort avvik fra virkeligheten. Hvis den skal håndheves, må kampen avbrytes til pause fordi lagene ikke har nok spillere, kritiserer han.

Den utviste spilleren: − Det var et sekund jeg ikke tenkte

Etter kampen på søndag forklarte Juklerød seg overfor Stavanger Aftenblad. Han fremholdt at han ikke brukte formuleringen "jævla", men innrømmet at han tok ordet "homo" i sin munn.

− Det var mye diskusjon frem og tilbake mellom og Sjølsvik. Så ble det sagt noe som dommeren mente at jeg skulle få direkte rødt kort for, sa han etter kampen.

Den utviste spilleren synes det sies mange flere verre ting enn "homo" i løpet av en fotballkamp. Det samme er daglig leder Westlie enig i. Han ser gjerne at ukvemsordene fjernes fra idretten, men da må linjen fra dommerne være konsekvent.

− Det må legges tydelig frem at dette satses på. Videre må slike situasjoner kjøres hardt på, slik at alle skjønner at det ikke er lov å si. Det holder ikke å ta én og én mann, en gang i blant. Den overgagsnperioden ville være en rar situasjon, påstår Westlie.

Dommer Anders Gjermhus ønsket ikke å gå inn på hva som ble sagt til Aftenbladet etter kampen, men forklarte bestemt at det ikke var noen tvil i hans hode.

− Var du noen gang i tvil om det var direkte rødt?

− Nei, aldri, sa en bestemt hoveddommer.

Riktig å reagere

Dommersjef Terje Hauge er klar på at dommerne skal slå ned på krenkende og fornærmede utsagn rettet mot en annen spiller.

DOMMERSJEF: Tidligere toppdommer Terje Hauge er nå dommersjef i Norges fotballforbund. Foto: NTB scanpix

− Det er helt åpenbart at dommere må utvise skjønn i slike tilfeller, men dersom det er et uttrykk som har et budskap direkte til en annen spiller og det er snakk om et uttrykk som "homo" som blir brukt skal det reageres. Vi enige om at det skal reageres med rødt kort dersom det er brukt på en måte som virker krenkende, sier Terje Hauge.Han kan fortelle at han har fått mange positive tilbakemeldinger fra organisasjoner og enkeltpersoner som er glad for at det ble reagert såpass kontant av dommeren. Selv om det blir reagert i dette tilfellet, er han ikke den som ønsker å fjerne det umiddelbare med fotballen.

— Sporten skal være en arena for engasjement, og spontaniteten er en del av spillet. Men samtidig skal fotballspillere være klar over at de er forbilder og rollemodeller, sier Hauge.

Han er enig i at det er vanskelig å trekke rette linjer i denne saken, men krenkelser og fornærmelser er ikke greit.

— Jeg kan ikke gi deg en ordliste om hva som er lov og ikke lov å si på en fotballbane. Det vil hele tiden være opp til dommerens skjønn å eventuelt reagere.

Simen Juklerøds sak blir nå behandlet i NFFs disiplinærkomité slik alle røde kort blir.

— Om det var riktig å gi rødt kort her i denne konkrete saken skal jeg ikke si noe om. Det er dispilinærkomitéen som utmåler straffen etter å ha hørt alle parter, sier Hauge.

Davy Wathne reagerer

TV2-journalist Davt Wathne reagerer kraftig på utvisningen. Han er delt i om situasjonen ble riktig håndtert av dommeren eller ei.

− Det blir sagt mye rart i kampens hete, både fra spillere og dommere. Jeg har selv vært dommer og vet hvordan det er. Jeg mener det skal være høy toleranse for ting som blir sagt i kampens hete. Etter kampen er man stort sett venner uansett, sier Davy Wathne.