Tallinn: Martin Linnes nyter fotballtilværelsen i Tyrkia, men er skremt av terrortrusselen som rammet kampen han skulle spilt i helgen.

Sist søndag skulle han spilt i et av fotballverdenens mest lidenskapelige lokaloppgjør, men Galatasaray-Fenerbache ble avlyst da myndighetene fryktet at IS planla «et Paris-lignende» angrep i Istanbul.

LES BAKGRUNN HER:

Han merket spenningen flere dager i forveien. Kvelden før kamp var supporterne ute i gatene og markerte seg, laget lyd og bygget opp til det interkontinentale byoppgjøret – duellen mellom asiatisk og europeisk side i den tidligere verdenshovedstaden. Han skjønte at en ordentlig batalje – med positivt fortegn – var rett rundt hjørnet.

Martin Linnes. Foto: NTB scanpix

To timer før kampstart kom imidlertid beskjeden om at oppgjøret ble utsatt. Tyrkias største engelskspråklige avis, Hurryiet Daily News, skriver at det var planlagt et større terrorangrep mot kampen. Lørdag hadde en selvmordsbomber sprengt seg selv i luften i byen hvor øst møter vest. Han tok med seg fire utenlandske turister i døden, det sjette angrepet av dette slaget i Tyrkia siden juli i fjor.— Det er vanskelig, for de angriper jo for å skape frykt og terror, det er det som er målet deres. Når man velger å avlyse kampen er det helt sikkert en seier for dem. Det er det som er synd. Samtidig så vet man at om man hadde gjennomført så kunne det blitt enda styggere, sier Linnes på Tallinn-hotellet hvor de norske landslagsspillerne bor under forberedelsene til torsdagens privatkamp mot Estland.

Skremmende

Tirsdag sto han opp til nyhetene fra Brussel om flere terroranslag i den belgiske hovedstaden. Da de norske ballhåpene gjorde sine siste forberedelser i Budapest til den avgjørende EM-kvalifiseringskampen mot Ungarn i november, kom nyhetene om terror i Paris. Et av angrepene der var rettet mot fotballkampen mellom Frankrike og Tyskland. En del av planen til terroristene var å angripe tilskuerne i det de forlot arenaen. Det var denne malen tyrkisk politi fryktet ville bli brukt i Istanbul.

— Det er jo skremmende, det er det. Det var en storkamp som skulle blitt spilt på søndag. Det ville vært fullt hus med 55 000 tilskuere. Med logistikken på vei ut av stadion så er det en folksom mengde, og et angrep der ville vært fatalt og kritisk. Når man frykter et slikt angrep, da er det greit å utsette kampen til det roer seg litt ned igjen, sier Linnes.

Viktigst i verden

Høyrebacken fullførte sist sesong i Molde, før han byttet ut Romsdalsfjorden med Bosporosstredet, Rosenes by med det som var hovedstaden i det østromerske og det ottomanske riket. En fantastisk by, sier 24-åringen som spilte sine første kamper i Sander IL i Sør-Odalen. Restaurantene, de mange severdighetene og klimaet har gitt et veldig positivt møte med det nye hjemstedet. Mer skremmende er det med stadige meldinger om terror og uro.

— Nå var det Brussel nå, det er ikke bare Tyrkia. Det kan skje når som helst og hvor som helst, det er det som er skremmende. Det er ikke noe forvarsel eller bestemte mål, bare uskyldige som aner fred og ingen fare, sier Linnes, som nå gleder seg til oppgjøret skal bli spilt. Han sitter med følelsen av at underveis i kampene er fotball det viktigste i verden for fansen med den lidenskapelige fotballkulturen.

Samlingspunkt for verden

Det belgiske landslaget avlyste tirsdag sin trening på grunn av terroren, de møter etter planen Portugal på hjemmebane tirsdag om en uke. Torsdag spiller Sverige mot Tyrkia i Antalya.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo sier at fotballen nå kanskje er viktigere enn noen gang, fordi det er en upolitisk arena hvor man kan møtes på tvers av kulturer, alder og kjønn.

— Også tenker jeg at dette handler om de store spørsmålene i verden, hvordan vi kan sørge for at forskjellene ikke fortsetter å øke, men minske dem mellom ulike land og folk som bor i samme land, sier den norske treneren.

Han trakk frem kamp mot arbeidsledighet og det å ha muligheten til å ha et meningsfylt liv som viktig for å bekjempe terror, og sa samtidig at man må ha tiltro til at sikkerhetstiltakene i stater og på tvers av stater er god nok.

— Vi hadde også en utfordrende diskusjon før VM i Brasil på grunn av sikkerhetssituasjonen. Det ble en gedigen folkefest og et samlingspunkt for hele veen. Det er jo det vi ønsker at fotballen skal være.

Hør hvordan gjengen i Aftenpodden Sport hyller de norske etter suksessen i vinter.